Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Mitološka bića: Gorgona Meduza

Postojale su tri gorgone: Steno, Eurijala i Meduza. Bile su sestre, ćerke Forkija i Keto. Forkij je bio morsko božanstvo, sin boga morskih dubina Ponta i boginje zemlje Geje. Keto je bila morska boginja, takođe ćerka Ponta i Geje. Steno i Eurijala bile su besmrtne; jedino je najmlađa gorgona, Meduza, bila smrtna. Grčka mitologija najviše je sačuvala priče upravo o Meduzi, pa se ona u kasnijim predanjima jedina naziva Gorgona, ili Gorgona Meduza.

Foto: www.twitter.com

O izgledu Gorgone Meduze

Gorgona Meduza nije izgledala ovako zanosno lepo, sa ukovrdžanim zmijama umesto kose. Tokom razvijanja antičkih mitova njen izgled je menjan, ali bi se ukratko mogao opisati ovako: bila je biće nakazne glave i zastrašujućeg izgleda. Osim zmija na glavi, usta su joj bila prepuna oštrih zuba, nalik veprovim. Kroz zube joj je palacao dugačak preteći jezik, ruke su joj bile od bronze, a imala je i moćna krila.

Foto: www.sr.wikipedia.org

O poreklu imena Gorgone Meduze

Pošto su u početku postojale tri gorgone, njihov naziv na starogrčkom jeziku ispisivan je u množini: γοργόνες (gorgónes), ili γοργοῖ (gorgoĩ), a ovaj naziv dolazi od reči γοργώς (gorgốs), u značenju užasan”. Kada se izdvojila samo jedna gorgona – Meduza, onda je dobila lično ime Γοργώ (Gorgo), odnosno Gorgona, u značenju „užasna”, „strašna”. Njeno drugo ime, Meduza, potiče od reči μέδουσα (médusa) u značenju: „čuvarka”, „zaštitnica”.

Foto: www.sr.wikipedia.org

Gorgona Meduza i njene nevolje

Gorgona je predstavljala opasnost ne samo za smrtnike, već i za bogove. Njena najveća moć bila je u tome da je pogledom mogla sve živo da pretvori u kamen. Naravno, više ljude nego bogove… Moćni bog Posejdon beznadežno je zavoleo Meduzu. Kako je to bilo moguće, kada je Gorgona Meduza bila neviđeno strašilo?! Pa, nije takva bila oduvek! Nekada davno bila je prelepa devojka, a naročito je raskošna bila njena kosa. Ovako je lakše razumeti Posejdona, ali je lako razumeti i boginju Atenu! Zašto Atenu? Zato što se Meduza hvalila kako je lepša od Atene, a i zato što je Posejdona zavela u Ateninom svetilištu! Atena je ovu preteću ljubavnu aferu razrešila po kratkom postupku – Meduzinu kosu pretvorila je u zmije, a od celokupne Gorgone Meduze načinila je – čudovište.

Foto: www.antiquipop.hypotheses.org

Gorgona Meduza i Persej

Persej je bio sin boga Zevsa i smrtnice Danaje. Zevs je Danaju obljubio pojavivši se u obliku zlatne kiše.

Foto: www.sh.wikipedia.org

Persejeva životna priča zamršena je na samo onakav način kako je to mogla da učini grčka mitologija! Ali, ovde nas zanima samo njegov odnos sa Gorgonom Meduzom. Izvesni Polidekt, vladar ostrva Serifa, koji je nekom prilikom spasao Danaju i malog Perseja, zaljubio se u Danaju, ali mu je prepreka bio Persej. Kada je Persej dovoljno odrastao, Polidekt mu je dao u zadatak da mu donese Meduzinu glavu, nadajući se da će u Persejevom odsustvu moći da zadobije Danajinu ljubav, a i čvrsto verujući da Persej ovo nipošto neće moći da obavi.

Uz pomoć Atene, koja mu je dala štit, Hermesa, koji mu je dao mač, i nimfi, koje su mu dale Hadovu kacigu koja čoveka čini nevidljivim, krilatu obuću, i jednu čudotvornu torbu, Persej je krenuo u Gorgonino prebivalište. Pored Gorgone Meduze, tu su bile i njene opasne sestre, Steno i Eurijala.

Foto: www.sh.wikipedia.org

Pošto je znao da njihov pogled sve okamenjuje, on im je prišao okrenute glave, i uz pomoć uglačanog štita video je odraz Meduzinog usnulog lica, i – odsekao joj glavu. U tom trenutku iz njenog tela iskočili su krilati konj Pegaz i Hrisaor, mladić sa zlatnim mačem – plodovi njene ljubavi sa Posejdonom!

Foto: www.en.wikipedia.org

Sa Meduzinom glavom u torbi, uz pomoć krilate obuće i Hadove kacige, Persej se vinuo u vazduh, nevidljiv za dve gorgone koje su krenule u poteru za njim. Sa Meduzinom glavom vratio se Polidektu na Serif, i njemu i njegovim prijateljima pokazao glavu, pa je tako i Polidekta i njegove prijatelje zauvek skamenio. Sa majkom Danajom i Andromedom, koju je odranije zavoleo, Persej je napustio ovo nesrećno ostrvo, i kasnije je postao kralj Tirinta.

Foto: www.en.wikipedia.org

Sve darove koje je dobio da bi njegov podvig uspeo vratio je darodavcima, a Ateni je uručio i Meduzinu glavu. Atena je dala da se na njenom štitu izobrazi Meduzina glava, čime su njene moći i njen uticaj među bogovima Olimpa znatno porasli.

Persej sa glavom Gorgone Meduze bila je česta scena u antičkoj umetnosti, naročito na vaznom slikarstvu, počevši već od VIII veka stare ere.

Foto: www.pinterest.com

Kada je Persej dobio svoje sazvežđe (kao što su ga dobili i Andromeda i Pegaz), on se uvek predstavlja sa Meduzinom glavom.

Foto: www.en.wikipedia.org

I u kasnijoj umetnosti Persej i Meduza bili su česti motivi, i u slikarstvu i u vajarstvu. Najpoznatija je svakako bronzana skulptura Benvenuta Čelinija (1500-1571), koja se nalazi u Loggia dei Lanzi u Firenci. Cela skulpturna grupa visoka je 5,19 m. Čelini je ovo svoje delo, koje je nastajalo između 1545. i 1554. godine, smatrao najznačajnijim, tim više što se veoma potrudio da njime nadmaši Mikelanđelovog Davida, a mnogi smatraju da je to i postigao.

Foto: www.en.wikipedia.org

Naslovna slika: www.twitter.com i www.en.wikipedia.org

Najčitanije

Ove navike u ishrani jačaju vaše srce posle 50. godine

Imati snažno srce u pedesetim godinama života je ključno, posebno zato što taj vitalni organ prolazi kroz velike promene kako…

Da li je dobro jesti jabuke nakon 18h?

Da vam neko ponudi čokoladu i jabuku, ukoliko vodite računa o zdravlju, verovatno biste odabrali jabuku, jer ona ima mnogo…

Tomas Edison je birao nove zaposlene na osnovu toga kako su jeli supu

Gde vidite sebe za pet godina? Ovo pitanje koje smo toliko puta čuli na razgovorima za posao nije preterano zanimalo…

5 najboljih Netfliksovih serija 2021. godine

Godinu za nama obeležile su sjajne serije koje smo netremice bindžovali i u kojima smo istinski uživali. Mnoge od njih…

Izmenjena završnica serije „I tako…ˮ zbog Krisa Nota

Obožavatelji serije Seks i grad nestrpljivo su iščekivali premijeru I tako… Činilo se da sve ide dobro sve dok nije…

Šta omiljena boja govori o ličnosti?

Pred nama je jedna interesantna tema… Reci mi koja je tvoja omiljena boja, pa ću ti reći ko si, neretko…

Najnovije - Scena

Milena Dravić: Šezdeset godina blistave karijere jedne dive

Godine 1958. Milena Dravić prvi put odlazi iz Beograda za Sarajevo kod tetke i tamo snima prvi film – Vrata…

Novogodišnje odluke Riz Viterspun koje će vas motivisati

Riz Viterspun je potpuna inspiracija. Svojim veselim stavom i osmehom, glumica koju smo upoznali kao Pravnu plavušu, iznova sa svojim…

Ko je bila Dalida – tragična francuska diva?

Da li možete da zamislite pevačicu čija je karijera preživela tri decenije kulturnih promena i promena muzičkih ukusa, pevačicu čije…

Ovako bi filmske zvezde iz ’90-ih izgledale danas da se u međuvremenu nisu podvrgle modernim estetskim zahvatima

Moderni kozmetički proizvodi, estetska hirurgija i ostale kozmetičke i medicinske tehnike za podmlađivanje mogu da učine da decenijama izgledate kao…

Pesme za prvi ples parova britanske kraljevske porodice

Može se reći da su kraljevska venčanja večiti izvor inspiracije. Od zadivljujućih venčanica do skrivenih poruka koje nas navode na…

Sjajna virtuelna rekonstrukcija antičkog Rima otkriva kako je izgledao večni grad pre dva milenijuma

Danila Loginov i njen tim kreativaca već godinama rade na projektu History in 3D posvećenom virtuelnoj rekonstrukciji antičkog Rima. Na…