Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Mitološka bića: Pegaz

U grčkoj mitologiji Pegaz je besmrtni beli konj sa krilima. Upravo su ova krila, i činjenica da je u pitanju leteći konj, ono što Pegaza čini nezaobilaznom mitološkom figurom. On simbolizuje lepotu, hrabrost, čistotu i slobodu.

Foto: www.en.wikipedia.org

Pegazova porodica

Ako imalo poznajete grčku mitologiju, onda znate da su porodični odnosi veoma komplikovani. Takav je slučaj i sa našim Pegazom. Njegovi roditelji su Meduza i Posejdon. Njih dvoje svoju romansu započeli su u Atininom hramu, ali pošto je ovaj čin razbesneo boginju Atinu, ona je Meduzu pretvorila u Gorgonu. Zapravo, Pegaz se rodio iz Meduzinog vrata, u trenutku kada joj je Persej odsekao glavu. A iz Meduzine krvi koja se prolila morem rodio se krilati mladić sa zlatnim mačem. To je bio Pegazov brat – Hrisaor.

Foto: www.discover.hubpages.com

Pegazovo ime

Starogrčki pesnik Hesiod smatrao je da Pegazovo ime potiče od reči pêgế koja označava vrelo i izvor. To ima smisla, jer legenda kaže kako bi se izvor vode pojavio tamo gde bi Pegaz zabio svoje kopito. Drugo tumačenje kaže da naziv dolazi od reči pihassas, što znači munja. I ovo je logično, s obzirom na to da je Pegaz bio nosilac Zevsovih munja.

Foto: www.commons.wikimedia.org

Pegazova narav

U pitanju je nežno i mudro stvorenje dobrog srca, koje je uvek bilo voljno da pomogne. Zbog lojalnosti i toga što je nosio njegove munje nebom, Zevs ga je nagradio tako što mu je poklonio jedno sazvežđe. Ovo je ujedno i najveće sazvežđe, a nalazi se na severnoj hemisferi.

Foto: www.pinterest.com.au

Pegaz i Belerofont

Kralj Lakije – Belerofont, ukrotio je Pegaza i pokušao da odleti u nebesa kako bi došao do Olimpa. Ovo je naljutilo Zevsa, koji je zarazio Pegaza besnilom, i na taj način učinio da krilati konj zbaci Belerofonta sa svojih leđa.

Foto: www.en.wikipedia.org

Pegaz u umetnosti

Neretko se Pegaz može videti u raznim, pa i kič interpretacijama. Bez obzira na to, njegovo prisustvo ogleda se još od prikaza na antičkom posuđu, pa preko mnogih slika i skulptura kroz istoriju umetnosti. Dizni je takođe iskoristio lik Pegaza, kao i razne kompanije kojima je poslužio u marketinške svrhe.

Foto: www.stefanyordanov.com

Naslovna slika: www.discover.hubpages.com i www.greekmythology.com