Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Najbolje video igre iz 1970-ih godina

AUTOR: CityMagazine 18 May, 2021
Najbolje video igre iz 1970-ih godina

Video igre su danas jedna od najuspešnijih industrija i godišnje dobijamo ogroman broj novih naslova, tako da ne manjka izbora. Za neke generacije je prosto nezamislivo da to nekada nije bilo tako, a drugima je teško da poveruju koliko dugo su video igre zapravo tu. One su prvi procvat i osvajanje sveta doživele još tokom 1970-ih godina, a evo koje su igre tada žarile i palile.

The Oregon Trail (1971)

Igra je pravljena kao izazov američkim školarcima, čiji zadatak je bio da prevedu karavan doseljenika iz Mizurija u Oregon. Usput su morali da se brinu o tome da ljudima ne bude hladno, da imaju dovoljno hrane i vode i da se brane od divljih životinja i drugih ljudi. Smatra se začetnikom žanra preživljavanja (survival) i predstavlja jednu od retkih igara u kojima igrač može da umre od dizenterije.

MUD 1 (1978)

Programirana je na osnovi već postojećih tekstualnih avantura, ali je ovom žanru dodala jednu revolucionarnu promenu. U pitanju je online multiplayer, odnosno mogućnost da igrate sa drugim živim igračima putem internet konekcije. Kao takva, preuzela je duh stonih „igara uloga“ (role playing) i postala preteča današnjih masivnih onlajn igara za više igrača.

Zork (1977)

Napravili su je studenti Masučusetskog tehnološkog instituta (MIT) kako bi iskoristili procvat žanra istraživanja tamnica. Dodali su mu bogatu priču i puno odličnog humora, što je osvojilo mnoge. Igra je portovana na razne vrste računara, dobila je nekoliko nastavaka i delimično je odgovorna za osnivanja studija Infocom, jednog od najuticajnijih u istoriji avanturističkih video igara.

Sprint 2 (1976)

Trkačkih igara sa pogledom odozgo u ovom periodu bilo je puno, ali ova je privlačila ljude u igraonice zahvaljujući mogućnosti igranja udvoje i to na 12 različitih staza. Dinamična i brza, inspirisala je mnoge kasnije trkačke serijale.

Star Raiders (1979)

Ovo je ogirinalna igra istraživanja svemira iz prvog lica, a inspirisana je Ratovima zvezda i Zvezdanim stazama. Igrač preuzima ulogu komandanta svemirskog broda koji mora da se bori sa dolazećom vanzemaljskom invazijom. Sve je bilo usmereno ka taktici, jer su igrači imali ograničeno gorivo i morali su pažljivo da planiraju svaki naredni napad, što je donosilo jedno veoma imerzivno iskustvo.

Lunar Lander (1979)

U svoje vreme nije baš bila toliko uspešna, ali je kasnije dobila kultni status. Predstavlja prvu simulaciju sletanja na Mesec, sa autentičnom atmosferom i veoma osetljivim kontrolama. Pružala je veliki izazov svima koji bi se oprobali u naizgled jednostavnom procesu sletanja.

Breakout (1976)

Inspirisana je čuvenim hitom Pong, a za njenu realizaciju bili su zaduženi Stiv Džobs i Stiv Voznijak. Umesto drugog igrača, tu je zid koji treba očistiti sa ekrana, što zahteva preciznost i finesu, a što je inspirisalo mnoge buduće igre.

Space Invaders (1978)

Došla je pod uticajem prethodne igre i postala svojevrsni međunarodno prepoznatljivi simbol gejming industrije. Dizajn vanzemaljaca, saundtrek i uopšte celokupan izgled igre urezani su u draga sećanja mnogim igračima, a prepoznaju je i oni koji je nikad nisu igrali. Ostaje vanvremenska i nezaobilazna.

Asteroids (1979)

Još jedan nezaobilazni deo gejming istorije koji ima jednostavan mehanizam, ali je neverovatno zarazan. Uz ovu igru provođeni su sati i sati i dobila je portove na mnoge platforme, tako da se čak i danas mogu pronaći neke verzije za igranje. Daleko izazovnija nego što se čini.

Galaxian (1979)

Igra je uzela koncept naslova Space Invaders i proširila ga, dodajući više boje i različito ponašanje napadačkih letelica. Dobila je dva direktna nastavka i postala neka vrsta uvoda u ono što je došlo u gejming svet tokom 1980-ih…

Izvor: The Guardian

Naslovna fotografija: Unsplash