Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Najbolje video igre iz 1990-ih

Tokom 1990-ih godina, video igre su uveliko postajale jedna od najprofitabilnijih grana zabave, nadovezujući se na uspeh započet tokom 70-ih a nastavljen 80-ih godina. Ova decenija donela je čuvene konzole, kao što su Nintendo 64 i originalni Playstation, ali i upoznala nas sa mnogim likovima koji se i danas pojavljuju u igrama – setimo se samo Seginog zaštitnog ježa, Sonic the Hedgehog-a. A koje su sve to igre dominirale listom najprodavanijih, najigranijih i, na kraju, najboljih, saznajte u nastavku.

Street Fighter II (1992)

Svako ko je odigrao makar i nekoliko partija ove igre sigurno se i dalje seća svih povika likova i upečatljivih poteza koje je bilo neophodno izvesti za pobedu. Ova igra je širu publiku i igrače uvela u svet borilačkih igara sa više igrača, dok je niša bila rezervisana za jednako dobri, ali brutalni Mortal Kombat. Igra se i danas dobro drži, iako je doživela mnoge nastavke, jer originalni šmek je nešto neporecivo.

Tony Hawk’s Pro Skater (1999)

Jedna od igara koje predstavljaju virtuelno otelotvorenje 90-ih – tu je neverovatan saundtrek, mogućnost ponavljanja izazova do besvesti i atmosfera koja se jedino može opisati kao kul. Zvala je sve igrače na nadmetanje i pobošljavanje skora, a ujedno uticala i na probijanje skejt kulture u mejnstrim kroz odeću i muziku. Trebalo je biti uporan i pažljiv kako biste pogodili trikove, ali se na kraju uvek isplatilo.

Sensible World of Soccer (1994)

Ovo nije serijal koji i danas doživljava nastavke, kao neki drugi, ali jeste neporecivo dobra igra. Izdvajala se od drugih svojom neobičnom ptičjom perspektivom koja je omogućavala bolji pregled igre i brzih akcija. Kontrole uopšte nisu bile komplikovane, a dozvoljavale su gomilu poteza, što je mnoge odmah kupilo. Na sve to, bio je dostupan ogroman broj timova i igrača za to vreme.

Sonic the Hedgehog (1991)

Nastao je kao Segin odgovor na Super Marija i brzo osvojio mnoge. On je nestrpljivi hvalisavac koji ume da bude i pomalo iritantan, ali vas uvek mami da mu se vratite. Igra je veoma brza i treba puno koncentracije, ali i sreće, da ne izgubite sve živote i uspete da je pobedite. I danas izaziva ushićenje kod mnogih.

Pokémon Red/Blue (1996)

Svetski fenomen koji i dalje traje započeo je ovim dvojcem igara, od kog verovatno niko nije očekivao takav uspeh. Uprkos jednostavnom interfejsu i ne tako zanimljivom izgledu, mnoga deca bila su prosto zalepljena za ekrane tragajući za novim i novim stvorenjima koje moraju da skupe kako bi im kolekcija bila potpuna. Način borbe koje mnoge igre u izmenjenom obliku koriste i danas.

Quake (1996)

Iako je teško izostaviti fenomenalni Doom koji je imao veliki uticaj na gejming industriju, ipak je Quake prvi prikazao 3D perspektivu koja je donela mnoge grafičke napretke u narednim godinama. Ujedno, ova pucačina širom je otvorila vrata timskim napucavanjima i igrama za više igrača koje se igraju sa pravim protivnicima preko interneta. Bila je mračna i pomalo strašna, ali umnogome i prikaz budućnosti gejminga.

Final Fantasy VII (1997)

U ovom serijalu je bilo i boljih i gorih naslova, ali je ovaj veoma važan, jer ga mnogi smatraju početkom JRPG žanra. Vizuelna rešenja bila su kombinacija simpatične grafike i kompjuterski animiranih filmskih sekvenci, što danas deluje veoma čudno, ali je tada uspelo. Mada, mora se priznati da je glavni razlog uspeha priča ispunjena važnim temama, koju mnogi smatraju jednom od najemotivnijih ikada.

Half-Life (1998)

Postulati pucačina izmenjeni su izborom naučnika za glavnog lika, koji mora da se izbori sa najezdom vanzemaljaca, a sve to bez korišćenja naučnofantastičnih klišea. Igra je mnogima poslužila kao neka vrsta pravilnika za dobro ispripovedanu priču i atmosferu koja vas uvlači od prvog ekrana. Nešto što je bilo i ostalo nezaobilazno iskustvo za sve gejmere.

The Legend of Zelda: Ocarina of Time (1999)

Još jedan dugovečan serijal koji je i danas veoma voljen i dobija kvalitetne nastavke. U ovom glavni lik Link putuje kroz vreme i istražuje jezivi i atmosferični svet koji dugo ostaje u pamćenju. U to vreme, igra je donela mnoge tehničke inovacije i oduševila igrače raznih godina, postavljajući temelje za to šta mnogi i dan-danas očekuju da im nova igra donese. Svet od koga je teško odvojiti se.

Super Mario 64 (1997)

Čuveni vodoinstalater ovde nam je po prvi put prikazan u potpuno trodimenzionalnom okruženju, što je donelo mnoge nove mogućnosti za platformiranje i istraživanje. To je ključni trenutak u razvoju ovog žanra, a za mnoge je ova igra i dalje najbolja u serijalu i rado joj se vraćaju. Ujedno je i jedna od prvih u kojoj su igrači provodili trocifreni broj sati bez zamora materijala.

Izvor: The Guardian

Naslovna fotografija: Sega

Najčitanije

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Ovo su 4 tipa osoba koje daju previše sebe

Poslednjih godina, termin burnout se pominje kao jedno stanje uobičajeno i prisutno među ljudima koji daju previše sebe na poslu.…

Najnovije - Scena

Vikend preporuke 15-17.10.

Dragi naši, kako bismo vam olakšali izbor aktivnosti za vikend, odlučili smo da na jednom mestu sakupimo nekoliko preporuka za…

Preminuo glumac Marko Živić

Srpski glumac Marko Živić izgubio je život u četvrtak 14. oktobra, nakon višenedeljne borbe sa korona virusom. 49-godišnji glumac je…

Zašto je Dženifer Aniston odbila glavnu ulogu u filmu „Serendipityˮ?

Romantična komedija junakinji današnje priče donela je slavu, pa je i danas prepoznatljiva po ulozi Rejčel Grin iz hit serije…