Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Poreklo najpoznatijih čudovišta

Noć veštica nam kao i svake godine stiže 31. oktobra. Tada ćemo otići na maskenbal prerušeni u razna čudovišta iz mitologije ili popularne kulture, ili ćemo pustiti neki dobar horor u toplini svoga doma. U ovakvim ostvarenjima se najčešće pojavljuju bića iz mitologije različitih naroda, a odakle neka od ovih čudovišta vuku poreklo, možete saznati u narednim redovima.

Zombiji

Ideja o zombijima potiče iz Haitija. U mitologiji naroda ove zemlje, vudu sveštenici mogu da probude mrtvace i kontrolišu ih svojim činima. Zombiji su prvi put pomenuti u književnosti 1929. godine u romanu Magično ostrvo Vilijama Sibruka. Samo tri godine kasnije, oni su bili tema filma Beli zombi. U današnje vreme, međutim, zombiji u popularnoj kulturi imaju manje veze sa vradžbinama, a više sa nekim apokaliptičnim događajima, kao što su, na primer, veoma smrtonosne pandemije.

Trolovi

Trolovi se vezuju za nordijsku mitologiju i veoma su prisutni u folkloru skandinavskih zemalja. To su strašna čovekolika bića koja žive u pećinama. Oni mogu biti ili džinovi ili veoma mali. Mnogi antropolozi veruju da mitovi o trolovima potiču od naših predaka koji su se susreli sa neandertalcima pre oko 50.000 godina.

Bezglavi konjanik

U irskim legendama bezglavi konjanik je veoma zastrašujuće biće. On jaše svog konja, dok istovremeno u svojoj uzdignutoj ruci drži svoju glavu, kako bi uspeo da osmotri okruženje kojim prolazi. Ako mislite da ćete jedino zbog toga imati noćne more, treba reći i da ovaj bezglavi konjanik sa sobom nosi bič koji je napravljen od ljudske kičme.

Vampiri

Vampiri su postali naširoko poznati sa izlaskom romana Vampir (1819) Džona Polidorija i Drakula (1897) Brema Stokera. Ove krvopije, međutim, uveliko su bile prisutne u mitologiji naroda Istočne Evrope, a posebno Balkana, s tim da su vampiri kod nas najčešće opisivani kao naduvena i rumena čovekolika stvorenja, a ne kao bleda i mršava bića u zapadnoj književnosti.

Kraken

U nordijskoj mitologiji kraken je ogromno morsko čudovište koje može da proguta ceo brod u jednom zalogaju. Ova legenda verovatno potiče od mornara i moreplovaca koji su u vodi primetili gigantske lignje, koje ponekad mogu biti dugačke do 13 metara.

Čudovište iz Loh Nesa

U pitanju je još jedno morsko strašilo, koje navodno živi u jezeru Loh Nes u Škotskoj. Ono je prvi put pomenuto u zapisima jednog irskog monaha u 6. veku, koji je ga je opisao kao „čudovište iz vode“. Interesovanje za ovu neman probuđeno je ponovo 1936. godine, kada se u javnosti pojavila fotografija čudovišta iz Loh Nesa, koju je napravio jedan doktor iz Londona. U međuvremenu je, naravno, otkriveno da je u pitanju bila prevara.

Zmajevi

Budući da mnoge kulture u svetu pominju zmajeve u svojoj mitologiji, velike su šanse da je inspiracija za njih potekla od nekih stvarnih bića. Jedna od najverovatnijih hipoteza je da su se naši preci susreli sa kostima stegosaurusa ili drugih dinosaurusa, pa su na osnovu toga iskonstruisali čitavu mitologiju o aždajama koje lete i bljuju vatru.

Vukodlaci

Vukodlak, bilo čovek koji se pretvara u vuka ili polu-čovek polu-vuk, prvi put je pomenut u Epu o Gilgamešu, u kome se pominje žena koja je svog bivšeg ljubavnika pretvorila u vuka. Drugi izvor legende o vukodlacima potiče iz grčkog mita o Likaonu, kralju Arkadije koga je Zevs u besu pretvorio u vuka.

Izvor: Mental Floss

Najčitanije

Viktorija Bekam u šik izdanju za svečanu priliku

Viktorija Bekam je žena kojoj u stilskom pogledu gotovo da nema ravne, i to na svetskoj sceni. U prilog joj…

Ova hrana je dobra za mozak

Godinama se već priča o tzv. superhrani. To su namirnice koje su izrazito dobre za ljudski organizam, zbog čega je…

Veliki hit Elene Ferante konačno stiže na veliko platno

Književni fenomen poznat kao Elena Ferante ima mnoge fanove u Srbiji, a baš za sve vas imamo dobre vesti. Naime,…

Najnovije - Scena

Novi broj City Magazine-a u Danasu u utorak 26. oktobra

List Danas i City Magazine čekaju vas zajedno na trafikama širom Srbije u utorak 26. oktobra. Danas i City Magazine…

Zabavne slučajnosti koje se dešavaju samo jednom u životu

Kako biste reagovali da hodate supermarketom i na ambalaži nekog proizvoda ugledate ilustraciju čoveka koji izgleda isto kao vi? A…

Vikend preporuke 22-24.10.

Dragi naši, kako bismo vam olakšali izbor aktivnosti za vikend, odlučili smo da na jednom mestu sakupimo nekoliko preporuka za…