Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Mladi Ilon Mask je verovao da će ovih 5 stvari promeniti svet

AUTOR: CityMagazine 08 Jul, 2020
Mladi Ilon Mask je verovao da će ovih 5 stvari promeniti svet

Pre nego što je postao poznati preduzetnik i milijarder, Ilon Mask je bio mladić koji je studirao fiziku i ekonomiju na Univerzitetu u Pensilvaniji. Tokom perioda studija, od 1992. do 1997, on je sanjao o istraživanju svemira, električnim automobilima i drugim tehnološkim dostignućima koji čekaju čovečanstvo u budućnosti.

U to vreme, Mask je verovato da će 5 stvari zauvek promeniti svet u narednom periodu. On se nedavno u podkastu Third Row Tesla osvrnuo na svoja predviđanja iz mladosti.

Internet

Mask je još 1992. verovao da će internet korenito promeniti čovečanstvo. On ga je uporedio sa nervnim sistemom i skrenuo pažnju na njegov potencijal u širenju ljudskog znanja jer će on omogućiti ljudima iz svih krajeva sveta pristup informacijama od značaja do kojih je do tada bilo vrlo teško doći, osim ako niste živeli u velikim gradovima i bili povezani sa najprestižnijim univerzitetima.

Život na drugim planetama

Mask je kao dečak bio zaljubljen u naučnu fantastiku. Njega je posebno impresionirao književni serijal Zadužbina Isaka Asimova, koji je presudno uticao na njegovu želju da se posveti daljem istraživanju svemira i čak napravi koloniju na Marsu. Podsećamo vas, Maskova kompanija SpaceX je 30. maja ove godine poslala letelicu sa dva američka astronauta do Međunarodne svemirske stanice.

Foto: Duncan.Hull/The Royal Society

Promena ljudske genetike

„Mislim da će promena ljudske genetike u budućnosti postati normalna. Prvo što će ljudi želeti da urade je da promene gene koji povećavaju njihov rizik od dobijanja teških bolesti, a kasnije će želeti i da poboljšaju svoje sposobnosti. Ne kažem da je to dobro ili loše, samo tvrdim da su velike šanse da će se to dogoditi u narednim decenijama“, izjavio je Ilon Mask u podkastu Third Row Tesla.

Održivi izvori energije

Mask je smatrao da je za čovečanstvo ključno pronalaženje čistih i obnovljivih izvora energije još pre nego što je priča o globalnom zagrevanju i ljudskom uticaju na klimu bila aktuelna. On je shvatio da će izvori nafte, prirodnog gasa i uglja pre ili kasnije biti iscrpljeni, pa je potrebno da na vreme razmišljamo o novim izvorima energije koji će nam pomoći da i dalje uživamo u blagodetima naše visokotehnološke civilizacije.

Veštačka inteligencija

Na konferenciji posvećenoj veštačkoj inteligenciji u Šangaju 2019, Mask je rekao da će nas kompjuteri „nadmašiti u svakom pogledu“. On je takođe izjavio da će razvoj veštačke inteligencije biti odgovoran za veliku nezaposlenost budućih generacija i nije isključio mogućnost da se ona nađe u centru sukoba između velikih sila.

Izvor: CNBS

Izvor naslovne slike: Steve Jurvetson/Wikimedia Commons

Najčitanije

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Ovo su 4 tipa osoba koje daju previše sebe

Poslednjih godina, termin burnout se pominje kao jedno stanje uobičajeno i prisutno među ljudima koji daju previše sebe na poslu.…

Najnovije - Scena

Vikend preporuke 15-17.10.

Dragi naši, kako bismo vam olakšali izbor aktivnosti za vikend, odlučili smo da na jednom mestu sakupimo nekoliko preporuka za…

Preminuo glumac Marko Živić

Srpski glumac Marko Živić izgubio je život u četvrtak 14. oktobra, nakon višenedeljne borbe sa korona virusom. 49-godišnji glumac je…

Zašto je Dženifer Aniston odbila glavnu ulogu u filmu „Serendipityˮ?

Romantična komedija junakinji današnje priče donela je slavu, pa je i danas prepoznatljiva po ulozi Rejčel Grin iz hit serije…