Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Poznate ličnosti za koje niste znali da su i pronalazači

AUTOR: Isidora Spasić 27 Jul, 2021
Poznate ličnosti za koje niste znali da su i pronalazači

Kada se govori o pronalazačima, obično se zamišljaju luckasti naučnici zatvoreni u svojim misterioznim laboratorijama. Međutim, svako ko ima malo mašte i praktičnog duha može osmisliti nešto nesvakidašnje. Ovo važi i za poznate ličnosti, što dokazuje narednih 7 primera.

Hedi Lamar

Možda vam ovo ime nije poznato, ali Hedi je bila vodeća holivudska zvezda tridesetih godina. Zajedno sa kompozitorom Džordžom Anteilom osmislila je tajni komunikacioni sistem, koji se smatra pretečom Wi-Fi-ja. Njena naprava je preko talasa različitih frekvencija omogućila kontrolisanje raketa i cepelina.

Foto: www.pinterest.com

Džejmi Li Kertis

Godine 1987. glumica je osmislila specijalne pelene za decu, koje na sebi imaju džepčić predviđen za odlaganje vlažnih maramica. Interesantno je da patent još nije pušten u proizvodnju, a razlog je taj što Džejmi čeka da na tržište prvo stignu pelene koje su biorazgradive.

Foto: www.lexprotector.com

Pola Abdul

Većina mikrofona mora da stoji na jednoj poziciji, a kada se povuku zajedno sa stalkom obično su teški. Zbog toga je muzička zvezda Pola Abdul patentirala sopstveni stalak za mikrofon koji može da se naginje i rotira. I ne samo to – na postolju može da stoji i izvođač, što čitav nastup čini još zanimljivijim.

Foto: www.patentsrockblog.wordpress.com

Princ

Od jednog trenutka čuveni pevač je umesto svog umetničkog imena koristio neobičan simbol. Upravo na osnovu ovog simbola kreirao je Purpleaxxe što je u stvari keytar. A keytar je hibrid dva instrumenta; to su klavijatura i gitara. Zvaničnu potvrdu o patentu dobio je 1994. godine.

Foto: www.suiter.com

Edi van Hejlen

Glavni gitarista grupe Van Halen, pored svoje muzičke genijalnosti, uspeo je da pokaže i pronalazački talenat. On je odgovoran za tri patenta, od kojih je jedan potpuno promenio način sviranja električne gitare, jer je pojas oko struka za koji je ona bila vezana pružao mogućnost kreiranja novih zvukova i daljeg eksperimentisanja sa sviranjem.

Foto: www.twitter.com

Majkl Džekson

U spotu za pesmu Smooth Criminal, Majkl se naginje pod nemogućim uglom od 45 stepeni. To je postignuto kablovima koji su mu bili sprovedeni oko struka. Ali, za live nastupe ovo nije bilo izvodljivo, pa je sam Majkl osmislio i patentirao sistem. Naime, u cipeli bi bila rupa, a iz poda bine bi izašao klin na koji bi Džekson nagazio, i tako imao oslonac za famozno naginjanje.

Foto: www.pinterest.com

Marlon Brando

Pored bavljenja glumom, Brando je bio i pasionirani ljubitelj udaračkih instrumenata. Njima se posvetio u poslednjoj fazi svog života, pa je patentirao rešenje za konga bubanj, gde je umesto šrafova fiksiranih u gornjem delu, unutra postojala skrivena poluga. Ona je zapravo bila element koji je povezivao ostale delove ovog instumenta.

Foto: www.universalservices.co

Naslovna slika: www.biography.com i www.pinterest.com

Najčitanije

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Najnovije - Scena

Ove inspirativne uporedne fotografije će vam pružiti neophodnu motivaciju za rad na sebi

Promene nabolje su i te kako moguće, a posebno ako ste dovoljno uporni i spremni na kontinuiran rad na sebi.…

Ed Širan iznova ima ovu noćnu moru

Ed Širan je u nedavno objavljenom intervjuu za magazin GQ otkrio da ga jedna noćna mora već godinama sprečava da…

Beč na platformi „OnlyFans“

„Koliko golotinje možemo da podnesemo?“ Nova akcija Turističke organizacije Beča predstavlja provokativna umetnička dela i otvara diskusiju o slobodi umetnosti…