Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Preminuo je princ Filip, muž kraljice Elizabete II

AUTOR: CityMagazine 09 Apr, 2021
Preminuo je princ Filip, muž kraljice Elizabete II

Iz Bakingemske palate je upravo stigla vest da je umro princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete II i otac princeze Ane i prinčeva Čarlsa, Endrua i Edvarda. Filip je imao 99 godina u trenutku smrti i zvanično je bio osoba koja je najduže bila supružnik nekom vladaru Velike Britanije u celokupnoj istoriji ove zemlje.

Princ Filip je poslednjih meseci bio nekoliko puta hospitalizovan zbog infekcije i problema sa srcem. U svoj dom, zamak Vindzor, pušten je 16. marta, gde je i proveo svoje poslednje dane. Uzrok njegove smrti još uvek nije objavljen.

Princ Filip je rođen 10. juna 1921. godine na Krfu. On je bio najmlađe dete princa Andreja od Grčke i Danske i princeze Alise od Batenberga. Kada je postao punoletan, Filip se priključio Britanskoj Kraljevskoj mornarici, s kojom je učestvovao u Drugom svetskom ratu.

Foto: Alexandra Studio/Wikimedia Commons

U novembru 1947, on se oženio britanskom prestolonaslednicom Elizabetom, ćerkom kralja Džordža II. Istovremeno je promenio svoju veru i prešao iz pravoslavlja u anglikansku veru, a tada je i dobio titulu vojvode od Edinburga. Period vladavine kraljice Elizabete II sa princom Filipom pored sebe se smatra veoma uspešnim i stabilnim razdobljem u istoriji Velike Britanije.

Foto: SRA JERRY WILSON/Wikimedia Commons

Boris Džonson, aktuelni britanski premijer, izjavio je da je primio vest o smrti princa Filipa sa velikom tugom. „On je inspirisao mnoge ljude tokom svog života. Princ Filip je stekao veliku naklonost našeg stanovništva, ali i ljudi u Britanskom Komonveltu i u ostatku sveta“, kazao je Džonson.

Izvor: CNN

Izvor naslovne slike: Chatham House/CC 2.0/Wikimedia Commons