Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Rosalia – pevačica koja je zaludela svet svojom mešavinom flamenka i hip-hopa

AUTOR: Zorana Karapandžin 24 Dec, 2020
Rosalia – pevačica koja je zaludela svet svojom mešavinom flamenka i hip-hopa

Da li ste nekad uhvatili sebe kako se žalite da uopšte ne otkrivate novu muziku i nove izvođače? Slušanje radija se svelo na slušanje istih plejlisti svakog dana, YouTube nam često izbacuje ono što već volimo, a i na streaming servisima kao što su Deezer i Spotify neretko slušamo samo ono što nam je poznato. Međutim, ukoliko malo razmislite, videćete da je otkrivanje nove muzike i do nas samih, jer se nekad plašimo da izađemo iz nekih ustaljenih okvira. U protekle dve, tri godine na svetskoj sceni pojavilo se nekoliko mladih i talentovanih bendova i izvođača, a španska superzvezda Rosalia je jedna od njih. Muzika koju Rosalia stvara nije ništa drugo do izlaženje iz ustaljenih okvira i eksperimentisanje, miks tradicionalnog i modernog.

Iako je 2017. godine izdala svoj prvi album, Los ángeles, svetsku slavu je stekla 2018. nakon hit singla Malamente i nekoliko saradnji sa svetski poznatim zvezdama poput Farela Vilijamsa ili Džeja Balvina. Njen drugi album – El Mal Querer je zahvaljujući tome postao megapopularan, a ona je tek kasnije javnosti otkrila da je taj album bio njen diplomski rad, pošto je studirala na odseku za flamenko na prestižnom fakultetu u Barseloni. Iako je El Mal Querer bio eksperimentalni album, njen prvenac Los ángeles sadržao je pretežno flamenko pesme. 

Posle toga je izašao El Mal Querer koji je bio fuzija flamenka i R’N’B muzike, tako da su ga pojedini kritičari okarakterisali kao flamenko pop – potpuno novi muzički pravac. Na ovom albumu je njen flamenko stil pevanja došao u kontakt sa elementima hip-hopa, regetona i pop muzike, tako da nije čudno što je izazvao toliki buzz. Prosto, ljudi su dobili latino muziku koja je nešto potpuno novo i neobično. Prisetimo se samo koliko je latino pevača i pevačica postiglo svetsku slavu u dvadesetom veku! Počevši od Hulija Iglesijasa i njegovog sina Enrikea, pa preko Rikija Martina i Šakire, muzika u latino stilu je oduvek bila voljena širom zemaljske kugle. Međutim, slušaoci su navikli na jedan određen spektar stilova u okviru ovog muzičkog pravca, tako da se u poslednjih nekoliko godina moglo primetiti određeno prezasićenje na sceni. Ono što je Rosalia donela kad je izbacila singl Malamente, bilo je nešto potpuno novo.

Ukoliko obratite pažnju na još nešto osim muzike, videćete i da Rosalia ima i veoma specifičan stil oblačenja u svojim spotovima. Komadi koje nosi često izazivaju polemike na društvenim mrežama jer su pomalo ekscentrični. Jedni tvrde da nema nimalo stila, a drugi su opet oduševljeni. Činjenica je da, dopadao nam se njen stil ili ne, samopouzdanje sa kojim iznese svaki odevni komad je na zavidnom nivou i zbog toga na njoj sve izgleda fantastično. Ipak, ako bi trebalo da izaberemo jednu stvar koja je njen zaštitni znak (pored ubitačnog glasa) jesu dugi nokti koji su uvek savršeno stilizovani.

Hiperprodukcija zabavnog sadržaja u velikoj meri uticala je na naš način života, a hiperprodukcija muzike je u potpunosti promenila način slušanja muzike koji je danas mnogo drugačiji nego pre 30 godina. Ne desi se često u današnje vreme da neki album napravi totalni preokret i neku vrstu mini revolucije, a Rosalia je to uspela albumom El Mal Querer. Sve ovo što smo napisali na stranu, ono što ovu pevačicu zaista izdvaja u moru ostalih jeste neverovatan talenat. Ukoliko poslušate neku njenu pesmu ili neki lajv, obratite pažnju koliko pažnje ona poklanja detaljima u izvođenju svojih pesama. Flamenko je inače muzički pravac koji je nabijen emocijama, a Rosalia svojim glasom i upravo tim detaljima uspeva da izrazi ceo spektar emocija, te nije čudo što je ceo svet poludeo za njom. Da podsetimo – ona je prva španska pevačica koja je dobila svoju stranicu u Pirelijevom kalendaru za 2020. godinu.

Dakle, ako ste od onih kojima treba nešto novo i osvežavajuće za slušanje – obavezno obratite pažnju na ovu supertalentovanu pevačicu koja sa svojih 27 godina stvara jedan novi muzički pravac. Sve zvuči strastvenije na jeziku kao što je španski, a kad se na to dodaju njen moćan glas i stav, dobije se genijalna stvar. Rosalia trenutno priprema treći album, a do tada nam ostaje da uživamo u ova postojeća dva i da ih slušamo dok ne naučimo na španskom da kažemo nešto više od „Yo soy tu madre”.

Fotografije za naslovni kolaž: Pirelli Calendar

Najčitanije

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Najnovije - Scena

Ove inspirativne uporedne fotografije će vam pružiti neophodnu motivaciju za rad na sebi

Promene nabolje su i te kako moguće, a posebno ako ste dovoljno uporni i spremni na kontinuiran rad na sebi.…

Ed Širan iznova ima ovu noćnu moru

Ed Širan je u nedavno objavljenom intervjuu za magazin GQ otkrio da ga jedna noćna mora već godinama sprečava da…

Beč na platformi „OnlyFans“

„Koliko golotinje možemo da podnesemo?“ Nova akcija Turističke organizacije Beča predstavlja provokativna umetnička dela i otvara diskusiju o slobodi umetnosti…