Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

5 saveta za bezbednu novogodišnju kupovinu

AUTOR: CityMagazine 23 Dec, 2020
5 saveta za bezbednu novogodišnju kupovinu

Bliži se kraj godine, a samim tim i period malih shopping rituala koji prate novogodišnje i božićne praznike. Iako deluje kao da se ovogodišnja euforija oko kupovine poklona smanjila, ona se zapravo samo preselila u virtuelni svet, koji nam omogućava bezbednu i sigurnu kupovinu bez gužvi, čekanja u redovima i razmišljanja o fizičkoj distanci. Čak i ako ste među onima koji ipak sve vole da vide uživo, pipnu ili probaju, iskustvo udobnosti i bezbednosti online kupovine promeniće vam mišljenje. Pred vama je veliki izbor, budući da mnogi domaći dobavljači svoje biznise sele na internet i omogućavaju vam kupovinu iz vašeg doma. Potragu za željenim proizvodom olakšaće vam pretraživači, na vama je samo da izaberete i naručite. A za sigurnu online kupovinu, bez bojazni da će vas neko prevariti, sledite uputstva kompanije Visa.

1. Koristite višeslojnu autentifikaciju

Pravo je vreme da započnete vašu prazničnu kupovinu, a da isporuka ne zakasni, i to možete učiniti korišćenjem različitih uređaja: mobilnog telefona, laptopa, tablet uređaja. Kako biste onemogućili neovlašćen pristup i zloupotrebe u slučaju krađe ili gubitka vašeg uređaja, birajte jake lozinke (kombinaciju malih i velikih slova, brojeva i simbola) ili biometriju. Takođe, kompanija Visa je razvila Visa Secure program koji pomaže utvrđivanje vašeg identiteta prilikom online kupovine. Koji god uređaj da koristite, bićete sprovedeni kroz dodatnu autentifikaciju ne bi li se vaš identitet potvrdio kod banke emitenta ili drugog subjekta, takođe emitenta, i time sprečila eventualna zloupotreba.

2. Ne delite verifikacione kodove

Da bi novogodišnja, kao i svaka druga kupovina, protekla bezbedno, banke primenjuju različite sigurnosne procedure prilikom plaćanja. Moguće je da će vaša banka zahtevati dodatnu verifikaciju plaćanja email-om, SMS-om i slično. Pritom veoma je važno da znate da verifikacioni kodovi mogu biti meta prevara, zato nikada ni sa kim ne delite ove kodove, SMS-om ili telefonom. Oni su glavni način potvrde da ste to vi.

3. Izaberite pouzdani sajt na kom ćete kupovati

Iako je na internetu pregršt reklama i sajtova koji podstiču vaše novogodišnje raspoloženje i mame vas na razne načine, sajt na kome možete da kupujete potpuno bezbedno zapravo nije uopšte teško identifikovati. Birajte veb adrese koje u nazivu imaju https prefiks i vidljivu ikonu katanca. One su dizajnirane tako da izdrže upade hakera i preporučuju se kao sigurnije prilikom internet plaćanja. Dodatnom potvrdom identiteta, telefonom ili tokenom, postići ćete veći stepen zaštite.

Foto: Pexels

4. Redovno ažurirajte aplikacije i softvere koje koristite

Internet plaćanje zahteva unos poverljivih informacija koje mogu biti presretnute virusima. Kako biste izbegli neželjene scenarije, preporuka je da redovno ažurirate aplikacije i softvere koje koristite, budući da poseduju neophodne zakrpe, te pomažu u zaštiti vašeg uređaja od virusa i hakera. Jedna od aplikacija koja vam nudi bezbednu, brzu i efikasnu kupovinu je Lokalni market u okviru aplikacije Glovo, koja je pokrenuta u saradnji sa kompanijom Visa. U ovom namenskom prostoru nalazi se oko 500 malih lokalnih radnji širom Srbije, a samo klikom doći ćete do pravih domaćih ukusa preko interneta.

5. Kontrolišite vaša online plaćanja

I onda kada precrtate proizvode sa novogodišnjih i božićnih lista vaših najmilijih, uz ove savete, online kupovina vam više neće biti nepoznanica, već deo svakodnevice. Ali ako često obavljate internet plaćanja, redovno proveravajte izvode vašeg računa. Tako ćete uočiti one potencijalno sumnjive i na vreme moći da reagujete u saradnji sa bankom. Ili jednostavno pratite potrošnju aktiviranjem SMS notifikacija koje vas informišu o ishodu svake realizovane transakcije.

Kako bi vaša božićna kupovina protekla glatko, sada samo preostaje da napravite spisak želja i virtuelno zavirite u radnje koje ste planirali da posetite.

Najčitanije

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Gistro priče: Deset evra

Kiša je padala trideset osmi sat zaredom. To veče je u Beogradu bio skup Nesvrstanih. Na nekom glupom portalu sam…

Aktuelni modni trendovi u skladu sa horoskopskim znakom

Ne znamo da li se i vama čini da je teško ispratiti sve modne aktuelnosti, pa smo zato odlučili da…

Najnovije - Scena

Ed Širan iznova ima ovu noćnu moru

Ed Širan je u nedavno objavljenom intervjuu za magazin GQ otkrio da ga jedna noćna mora već godinama sprečava da…

Beč na platformi „OnlyFans“

„Koliko golotinje možemo da podnesemo?“ Nova akcija Turističke organizacije Beča predstavlja provokativna umetnička dela i otvara diskusiju o slobodi umetnosti…

Mister Bin je zalutao na remek-dela klasičnog slikarstva

Sve je smešnije sa Mister Binom, zar ne? Lik koga su Ričard Kertis i Rouan Ektinson stvorili početkom ’90-ih, a…