Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Da li ste znali ko je poslužio kao inspiracija za Ursulu iz crtaća „Mala sirena”

AUTOR: Isidora Spasić 20 Mar, 2021
Da li ste znali ko je poslužio kao inspiracija za Ursulu iz crtaća „Mala sirena”

Diznijevi klasici prepuni su arhetipova, ali i stereotipa. Tu je romansa, nesrećna princeza, šarmantni princ, borba za pravdu, čarolije, neobična stvorenja… Dobro uvek pobedi, dok su pozitivni likovi obično lepi, a oni zli ružnjikavi. Jedna od fantastičnih pojava, koje se sigurno sećate, jeste Ursula iz crtaća Mala sirena. Ona je krupna, nezgrapna, zlobna, puna sebe, ali na neki čudan način i glamurozna. Delom žena, a delom oktopod, Ursula je u stvari nastala po uzoru na legendarnog transvestita Divajn.

Foto: www.crfashionbook.com

Rođen je kao Haris Glen Milsted, u Baltimoru, ranih pedesetih godina. Njegovo detinjstvo obeležile su traume, sa kojima će se kasnije uz pomoć humora i groteske pokušati da izbori. Haris je bio homoseksualac i poprilično gojazan, zbog čega je u školi često dobijao batine. To se dešavalo do te mere da se njegov lekar na kraju obratio policiji. Bio je povučen, stidljiv, i umetnički nastrojen.

Foto: www.waldina.com

Sve se naglo promenilo kada je sa šesnaest godina upoznao filmskog reditelja Džona Votersa. Njih dvojica odmah su postali prijatelji, i Džon je bio taj koji je Harisa nazvao Divajn. U to vreme Haris je krenuo u školu za frizere, pa je počeo da eksperimentiše sa svojim izgledom. Oblačio se u žensku odeću, napadno šminkao, i pravio ekstremne frizure. To je za njega bio direktan inat i podsmeh upućen društvu i njegovim moralističkim normama.

Foto: www.crfashionbook.com

Od strane Votersa Divajn je dobio titulu „Godzile među transvestitima” i „najlepše žene na svetu, zamalo.” Njihovo prijateljstvo ubrzo je preraslo u saradnju, koja je rezultirala kultnim filmskim ostvarenjima kao što su Pink Flamingos, Serial Mom, i Hairspray. Važno je napomenuti da je Haris u filmovima glumio i muške i ženske uloge, dok se u privatnom životu nekada oblačio kao Divajn, a nekada ne. On je u svom kratkom životu uspeo da iskoristi satiru kako bi urušio predrasude vezane za poimanje lepote.

Foto: www.crfashionbook.com

Vratimo se na Ursulu! Ukoliko ste zaboravili, ona je morska veštica koja sireni Ariel nudi da na tri dana umesto repa dobije noge, kako bi mogla da upozna princa Erika. Njen pravi motiv je zapravo da kralju Tritonu oduzme tron. Ursula svoj izgled u potpunosti „vuče” od Divajn. Animatori su to tendenciozno uradili, preuzimajući crte lica, obline, način šminkanja i izgled frizure. Rezultat je bio fantastičan, jer je Ursula postala jedan od najomiljenijih Diznijevih zlikovaca ikada.

Foto: www.syfy.com

Kreatori Male Sirene i Džon Voters su se složili da bi, da je bila živa, Divajn sigurno volela da glumi Ursulu. To je zbog toga jer Ursula predstavlja gordu osobu koja je drugačija i izopštena iz društva, kom zapravo ni ne želi da pripada. Zato priča o maloj sireni, koja na prvi pogled deluje konvencionalno, uopšte nije tako tradicionalna. Možemo slobodno zamisliti da se tamo negde u paralelnom univerzumu Ursula i Divajn grohotom slatko smeju.

Naslovna slika: www.sunriseread.com