Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Evo kako sve nazdravljaju stanovnici različitih zemalja u Evropi

AUTOR: CityMagazine 23 Mar, 2021
Evo kako sve nazdravljaju stanovnici različitih zemalja u Evropi

Srbi najčešće nazdravljaju rečima „uzdravlje“ ili „živeli“. Ostaje nejasno kako će nam konzumiranje alkoholnih pića pomoći da budemo zdraviji i da živimo duže, ali svakako nismo jedini u svetu nesvesni očigledne kontradiktornosti između naših reči i postupaka kada sa bližnjima popijemo koju.

Neki narodi, s druge strane, nazdravljaju za sreću, kao, na primer, Rumuni, dok drugi, kao Britanci, nazdravljaju za radost. Zanimljivo je da Gruzijci nazdravljaju za pobedu, a njihove komšije Azerbejdžanci za čast. Svako ko je bio na Oktoberfestu, mogao je da primeti da Nemci uzvikuju „prost“ kada se kucaju kriglama s pivom. Ta reč vuče poreklo od latinske reči „prōsit“, čiji bukvalni prevod glasi: „neka nam bude od koristi“. Kada nazdravljaju, Španci kažu „salud“ ili „salut“, u zavisnosti od regiona, dok Italijani u istim prilikama uzvikuju „alla salute“.

Sledeća informativna mapa pokazuje kojim rečima se nazdravlja u svakoj od država Evrope i šta one tačno znače. Otvorite je u novom prozoru i zumirajte kako biste jasnije videli šta treba da kažete kada se nađete u društvu u stranoj zemlji sa čašom alkohola u ruci.

Izvor: Mapologies