Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Na prodaju je kuća od 26,5 miliona dolara, a sa njom i neverovatna kolekcija „Star Wars“ predmeta

AUTOR: Ljubisav Panić 12 Feb, 2020
Na prodaju je kuća od 26,5 miliona dolara, a sa njom i neverovatna kolekcija „Star Wars“ predmeta

Pre nešto više od četrdeset godina, čelnici studija Foks zadovoljno su trljali ruke. Bili su ubeđeni da Džordž Lukas neće postići nikakav uspeh i hteli su na sve načine da uštede novac. Kao mladi reditelj i scenarista, Lukas je radio na naučnofantastičnom filmu Star Wars, u vreme kada naučna fantastika nije bila na vrhuncu popularnosti. Studio je zbog toga rado prihvatio njegov predlog da mu se honorar umanji za pola miliona dolara, u zamenu za prava na intelektualnu svojinu.

Ko zna koliko je suza posle toga proliveno u Holivudu. Star Wars je postao jedan od najgledanijih filmova svih vremena a, kako su sva prava ostala u Lukasovom vlasništvu, on je mogao da raspolaže prodajom i plasmanom celokupnog asortimana pratećih proizvoda. Foks je sveden na distributera filmskog univerzuma, koji je uskoro pretvoren u sagu.

Koliko su u studiju pogrešili? U zamenu za pola miliona dolara, izgubili su sumu koju ne bi mogli da prebroje. Obožavaoci filmova su samo na kupovinu igračaka 2011. godine potrošili više od tri milijarde dolara. A bila je to godina koja se, pre usijanja izazvanog novom trilogijom i serijom The Mandalorian, smatrala mirnom.

U okviru kuće nalaze se spa i muzički studio (foto foxbusiness.com)

Kuća koja se nedavno našla na listi slobodnih nekretnina u Los Anđelesu pokazuje koliko su Lukasovi filmski svetovi dragi pojedincima. Kupac će za 26,5 miliona dolara dobiti mnogo toga – šest spavaćih soba, sedam kupatila, bazen na otvorenom i zatvorenom, teniski teren, vinsku ostavu, teretanu, bioskop, skrivenu sobu, ogroman akvarijum, opservatoriju sa teleskopom, garažu sa šest mesta za automobile, voćnjak, baštu, površinu zemlje veću od hektara… Dobiće sve osim neverovatne kolekcije Star Wars predmeta, koja se nalazi u podrumu. Ukoliko bude želeo i nju, moraće da doplati.

Na preko 400 metara kvadratnih vile, koje agenti za nekretnine nazivaju Star Wars muzejom, izloženo je na stotine unikatnih predmeta. Mnoge od njih možete videti u foto-galeriji ispod ovog teksta. Radili su ih umetnici po specijalnoj porudžbini, jer vlasnik kuće veruje da detaljan ručni rad kolekcionarske predmete čini uverljivijim od originalnih filmskih rekvizita.

Kuća se nalazi u Hiden Hilsu, elitnom naselju Los Anđelesa (foto foxbusiness.com)

Replike poznatih letelica, šank koji asocira na bar sa planete Tatuin i dizajn bioskopske sale mogli bi potvrditi njegovo mišljenje. U prostoru se nalazi bezbroj neraspakovanih akcionih figura iz redovne prodaje, kao i 40 skulptura u prirodnoj veličini. Među njima su nezaobilazni Dart Vejder, Joda, R2D2, C3PO, Čubaka, Han Solo (zamrznut u karbonitu) i mnogi drugi.

Pojedini predmeti iz kolekcije, za koje je neidentifikovani vlasnik sentimentalno vezan, nisu na prodaju. Sve što se zna o njegovoj tajanstvenoj ličnosti jeste da je „delimično penzionisani investitor“, poput Džordža Lukasa. Otkako je 2012. godine prodao svoju franšizu studiju Dizni za 4,05 milijardi dolara, penzionisani kultni reditelj novac obično troši na dve stvari – nekretnine i velika ulaganja u dobrotvorne svrhe.

Naslovna fotografija – Većina šlemova izloženih na policama, kao i letelica koja se vidi sa leve strane, urađeni su po porudžbini (foto wsj.com)

Najčitanije

Viktorija Bekam u šik izdanju za svečanu priliku

Viktorija Bekam je žena kojoj u stilskom pogledu gotovo da nema ravne, i to na svetskoj sceni. U prilog joj…

Ova hrana je dobra za mozak

Godinama se već priča o tzv. superhrani. To su namirnice koje su izrazito dobre za ljudski organizam, zbog čega je…

Veliki hit Elene Ferante konačno stiže na veliko platno

Književni fenomen poznat kao Elena Ferante ima mnoge fanove u Srbiji, a baš za sve vas imamo dobre vesti. Naime,…

Najnovije - Scena

Novi broj City Magazine-a u Danasu u utorak 26. oktobra

List Danas i City Magazine čekaju vas zajedno na trafikama širom Srbije u utorak 26. oktobra. Danas i City Magazine…

Zabavne slučajnosti koje se dešavaju samo jednom u životu

Kako biste reagovali da hodate supermarketom i na ambalaži nekog proizvoda ugledate ilustraciju čoveka koji izgleda isto kao vi? A…

Vikend preporuke 22-24.10.

Dragi naši, kako bismo vam olakšali izbor aktivnosti za vikend, odlučili smo da na jednom mestu sakupimo nekoliko preporuka za…