Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Neobične tradicije vezane za venčanja iz celog sveta

AUTOR: Isidora Spasić 23 Jun, 2020
Neobične tradicije vezane za venčanja iz celog sveta

Svet je čudan, pa tako i razni običaji vezani za venčanja. Izgovaranje sudbonosnog DA, ponekad se odvija pod velom duhovitih, a katkad i bizarnih okolnosti. U nastavku slede zemlje i njihovi običaji koji će to potvrditi.

Foto: www.scoopwhoop.com

Kina – ritual plakanja

Za neke delove Kine, karakteristično je da mlada plače svaki dan po sat vremena, mesec dana pre zvaničnog venčanja. U tome joj se postepeno pridružuju majka, baka, i drugi ženski članovi porodice. To je zapravo doček blagostanja koje tek sledi.

Foto: www.newszii.com

Kongo – bez smeha

Brak, a posebno venčanje, trebalo bi da budu okruženi entuzijazmom, radošću, i smehom. Međutim, u Kongu je važno da se tokom čitavog dana venčanja, mlada i mladoženja nikako ne nasmeju. U suprotnom, tumači se kao da nisu ozbiljno shvatili brak.

Foto: www.globalpressjournal.com

Mongolija – žrtvovanje pileta

Radi se o zaista groznom običaju. Kako bi mladenci uopšte odredili datum venčanja, prvo moraju da zakolju pile i pogledaju mu jetru. Ako je jetra zdrava, mogu da odaberu datum, a ako nije, nastavljaju svoju potragu za zdravom jetrom.

Foto: www.youtube.com

Indija – udaja za drvo

Žene rođene u određenoj astrološkoj kombinaciji, navodno su pod teškom kletvom. Kako bi je sa sebe skinule, one pre svog pravog venčanja moraju proći kroz ceremoniju udaje za drvo.

Foto: www.pinterest.com

Južna Koreja – udaranje mladoženje

Pre nego što otpočne srećni život sa svojom saputnicom, gosti na venčanju i članovi porodice izuju mladoženju, a zatim ga po stopalima udaraju štapom ili osušenom ribom. U pitanju je naravno više šala nego tortura, u kojoj se zapravo proverava snaga i karakter mladoženje.

Foto: www.youtube.com

Škotska – posipanje pepelom

U nekim delovima Škotske, dan pre venčanja, mladu i mladoženju posipaju melasom, čađu, perjem i brašnom. Ovaj čin naziva se blackening, a mladenci se tako ulepljeni vozaju kroz grad. Sve ovo dešava se sa idejom da se oteraju zli dusi.

Foto: www.obsev.com

Grčka – čin brijanja

Tradicija nalaže da mladoženjin kum i prijatelji treba da ga obriju pre venčanja. I to naravno uz pomoć stare dobre britve. Nakon toga sledi slađi deo u kom ga tašta hrani medom i bademima.

Foto: www.weddingingreece.com

Nemačka – lomljenje posuđa

U tradiciji zvanoj polterabend, ispred mladine kuće, gosti pre ceremonije venčanja bacaju i lome posuđe. Osim što se misli da na ovaj način oni donose sreću, mlada i mladoženja su u obavezi da zajedno počiste taj nered, što dodatno simboliše timski rad koji će imati u braku.

Foto: www.youtube.com

Švedska – neprimereni poljupci

Nije važan samo prvi poljubac, već i svi koji nakon njega uslede. Zbog toga tokom proslave venčanja, ako mladoženja napusti prostoriju, gosti imaju pravo da ljube mladu. Isto tako, ako mlada na trenutak izađe, gošće mogu cmakati mladoženju.

Foto: www.2brides.se

Kina – manevar sa lukom i strelom

Počeli smo sa Kinom, a sa njom ćemo i završiti ovu listu. Uz pomoć luka i strele (bez oštrog vrha!) mladoženja nekoliko puta puca u mladu. Nakon toga kupi sve strele i lomi ih. Na taj način osiguraće da njihova ljubav traje večno. Bog ljubavi Kupidon verovatno je ponosan na ovaj ritual.

Foto: www.fyi.tvs

Naslovna slika: www.sarcasm.co

Najčitanije

Veliki hit Elene Ferante konačno stiže na veliko platno

Književni fenomen poznat kao Elena Ferante ima mnoge fanove u Srbiji, a baš za sve vas imamo dobre vesti. Naime,…

5 retkih fizičkih karakteristika koje vas čine posebnim

Svaka osoba je jedinstvena. Mada svi imamo određene zajedničke karakteristike koje nas čine ljudima, fizički razlike između nas su neupitne.…

Tri neodoljiva jesenja recepta sa jabukama

Budući da je prava, kišovita jesen već stigla, ovih dana radujemo se toploj, ušuškanoj atmosferi kod kuće uz omiljene knjige,…

Najnovije - Scena

Vikend preporuke 22-24.10.

Dragi naši, kako bismo vam olakšali izbor aktivnosti za vikend, odlučili smo da na jednom mestu sakupimo nekoliko preporuka za…

Vereničko prstenje poznatih dama koje nas je impresioniralo

Prsten kojim je Rajan Rejnolds ozvaničio svoju veridbu sa Blejk Lajvli koštao je neverovatna 2 miliona dolara. On, međutim, nije…

Održana dodela muzičkih nagrada GODUM

Sinoć je u Ustanovi kulture Vuk održana tradicionalna manifestacija GODUM, na kojoj su bile dodeljene godišnje nagrade Udruženja muzičara džeza,…