Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Korisne strategije za vaspitavanje tinejdžera

AUTOR: CityMagazine 21 Jun, 2021
Korisne strategije za vaspitavanje tinejdžera

Neće vas iznenaditi ako vam kažemo da je izlaženje na kraj sa tinejdžerima posebno komplikovan deo roditeljskog posla. Kada jednom uđu u pubertet, deca se sve više emotivno udaljavaju od svojih roditelja i otvaraju prema uticajima iz užeg i šireg okruženja. To je sasvim normalno, a donekle i neophodno da bi se razvili u samostalne ličnosti i na kraju napustili roditeljski dom.

Postoje, međutim, neke strategije koje mogu pomoći roditeljima da prebrode ovaj period odrastanja svoje dece, ali i da na pravi način usmere njihov dalji razvoj. U narednim redovima ćemo navesti neke od njih…

Budite spremni na njihove pridike

Tinejdžeri su nezadovoljni čak i kada nemaju dobre razloge za to. Savetujemo vam da to ne interpretirate kao njihov nedostatak zahvalnosti prema vama i svemu što ste uradili za njih. Buntovničko ponašanje u tim godinama uopšte nije neuobičajeno, zbog čega treba da budete više tolerantniji prema svojoj deci kada su tinejdžeri nego pre i posle ove faze.

Birajte kada ćete da „lupite šakom o sto“

Ako ne odobravate sve u vezi sa ponašanjem svog tinejdžera, to nije razlog da zbog svake sitnice ulazite u sukob sa njim. Postoje bitne stvari o kojima treba da brinete i one manje bitne, koje nisu vredne stresa. Povodom ovih prvih uvek treba da reagujete i stavite svom detetu do znanja da ne odobravate njegovo ponašanje i da bi trebalo da ga koriguje.

Smanjite očekivanja

Budući da se ljudski mozak razvija do dvadeset pete godine, nerealno je sa vaše strane da očekujete da će vaše dete već kao tinejdžer donositi dobre odluke u svakom domenu života. Na vama je da ga zaštitite od katastrofičnih scenarija, a u ostalim slučajevima ga pustite da sam oseti posledice svojih loših odluka. Uostalom, najbolje se uči kroz iskustvo.

Budite puni razumevanja

Ne zaboravite da pokazujete empatiju prema svom detetu, čak iako se svakodnevno između vas odvija svojevrstan hladni rat. Uvek budite tu za njegova pitanja i pružite mu podršku kada mu ne ide. Za tinejdžere je dobro da znaju da su njihovi roditelji uvek spremni da im pomognu.

Naučite ih odgovornosti

Nije loše da u tinejdžersko doba počnete da svojoj deci dajete određene privilegije, ali i obaveze. To će ih adekvatno pripremiti za život i staviti ih u poziciju odgovornosti za postignute rezultate. Već posle nekog uzrasta, deca su sposobna da rade neke vikend ili sezonske poslove, ali i da preuzmu mnoge zadatke od svojih roditelja. Procenite šta je najbolje od toga za vašeg tinejdžera, ali mu stavite do znanja da bi trebalo da se navikne da počne da donosi odluke sam za sebe.

Izvor: Psychology Today