Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Koristi od konzumiranja poširanih jaja

AUTOR: CityMagazine 16 Mar, 2020
Koristi od konzumiranja poširanih jaja

Koje su neke od najzdravijih namirnica koje možemo da konzumiramo za doručak? Većina ljudi će se setiti jogurta, svežeg voća i ovsene kaše. Mi smatramo, međutim, da i poširana jaja zaslužuju da budu svrstana u ovu grupu. Ona su prilično potcenjena kada govorimo o zdravoj hrani pa je vreme da se upoznamo sa koristima od konzumiranja jaja pripremljenih na ovaj način.

Jaja su pre svega odličan i relativno jeftin izvor proteina. Ona sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina koje su potrebne organizmu, a koje on ne može sam da proizvodi. Ove aminokiseline hrane našu kožu, kosu, kosti i mišićno tkivo, i omogućavaju normalno funkcionisanje našeg imunog sistema.

Više od polovine proteinskog sastava jaja se nalazi u belancima. Ona takođe sadrže i vitamin B12, dok se u žumancima nalaze vitamini A,D,E i K, kao i lecitin. U jajima još ima i vitamina B6, selena, gvožđa i cinka.

Kako god da spremite svoja jaja, unećete istu količinu hranljivih materija iz ove namirnice. Ako, međutim, želite da povedete računa o svom kalorijskom unosu, bolje bi bilo da ih poširate nego da ih pržite na ulju ili puteru. Kao što verovatno znate, poširana jaja se kuvaju u vodi bez ikakvih dodataka, osim eventualno malo sirćeta.

Procenjeno je da biste dijetom koja uključuje poširana jaja umesto onih napravljenih na puteru uneli čak 500 kalorija manje u svoj organizam, ako biste ih doručkovali svakog dana u periodu od pet dana. Dakle, jedna mala razlika u pripremi jaja, praktično bez gubitka ukusa obroka, može vam pomoći da budete zdraviji, ali i vitkiji.

Izvor: The List

Najčitanije

Bredli Kuper donosi čuveno naučnofantastično delo na veliko platno

Dug je put za pojedine adaptacije od štampanih stranica do njihovih filmskih ili serijskih verzija. Takav je slučaj i sa…

10 sireva koje možete jesti bez griže savesti

Namirnica o kojoj će danas detaljno biti reči dragocena je u ishrani, jer je bogata proteinima i važnim vitaminima, a…

Koliko često treba da menjamo peškire ako želimo da ostanemo zdravi?

Peškiri koje koristimo za brisanje ruku, lica i tela prljaviji su nego što nam se čini. Problem ili bar ne…

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Najnovije - Zdravlje

Šta nam osuđivanje drugih govori o nama samima?

Većina ljudi, bar u nekoj fazi života, bude izložena osudama okoline iz ovog ili onog razloga. Isto tako, često uhvatimo…

Najbolja ishrana u pretprazničnom periodu

Sa dolaskom praznika uvek se nameće pitanje ishrane, za koju bismo voleli da zadovoljava dva kriterijuma – da je ukusna,…

5 vrsta odmora za obnavljanje energije

Preopterećenost i umor su sve češći i sveprisutniji simptomi među ljudima i predstavljaju neke od nuspojave brzog, modernog života. Svaki…

Od ovog pića koža najbrže stari

Uvek treba paziti šta pijemo jer od pojedinih pića ostaju dugoročne posledice, te između ostalog, naša koža brže stari. Možemo…

Kako je najbolje da se grlimo?

Evropljani i ljudi poreklom sa Starog kontinenta izražavaju svoju bliskost sa drugima na način koji nije karakterističan baš za sve…

Evo kada bebe razvijaju smisao za humor

Novo istraživanje britanskih naučnika pokazalo je da se kod novorođenčadi smisao za humor razvija tokom prvog meseca života, a najranije…