• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Zašto se med ušećeri?

Zašto se med ušećeri?

CityMagazine
09.01.2022. 2 min IshranaZdravlje

Med je jedan od najpopularnijih i najčešće korišćenih zaslađivača s izvanrednim blagodetima po zdravlje. Volimo ga u čaju, ali i da ga namažemo na krišku hleba, ili koristimo u pripremi jela… Posebno ga se setimo u hladnijim mesecima. Ako ste nekada primetili da vam se med kristalizirao, u nastavku otkrijte zašto, i pronađite odgovore na druga eventualna pitanja.

Veštački med je iste boje i ukusa kao što piše. Samo što ga je napravio čovek od šećernog sirupa, najčešće kukuruznog sirupa i melase, kojem se dodaje cvetna aroma. U drugom slučaju, dobija se od pravog meda, uz dodavanje šećera i nekih kiselina.

Prirodni med proizvode pčele od nektara ili mane. Pčele u košnici prerađuju nektar ili manu, zgušnjavaju je, mešaju izlučevine vlastitih žlezda i potom skladište u stanice saća, može se pročitati na sajtu Pčelarskog saveza Slovenije. Med se dobija iz saća centrifugiranjem. U med namenjen stavljanju u promet nije dopušteno dodavati bilo kakvu supstancu, niti oduzimati sastojke tipične za med, objašnjavaju na ovoj adresi. Međutim, često se događa da med kristalizira pre nego što možemo da ga konzumiramo. Prelazi iz tečnog u čvrsti oblik.

Zašto se med ušećeri?
Unsplash

Brzina kristalizacije meda zavisi od sledećih faktora: vrste meda, količine šećera u njemu (med koji ima veći sadržaj fruktoze sporije kristalizira, kao na primer med od bagrema i kestena, dok brže kristalizira med koji sadrži više glukoze, na primer cvetni med), temperature i vremena skladištenja meda (kristalizacija se ubrzava skladištenjem meda na temperaturi između 10 i 18 stepeni Celzijusa, a niže temperature usporavaju proces kristalizacije), sadržaja vode u medu (med s manjim sadržajem vode brže kristalizira) i prisutnosti kristalnih jezgara.

Ovo se može desiti svakoj vrsti meda. Ako se to dogodi, teglu meda jednostavno otopite u činiji vode, ali na maksimalno 40 stepeni Celzijusa, savetuju stručnjaci sa pomenute adrese. Previsoke temperature oštećuju ili uništavaju korisne sastojke. Stoga nikada nemojte dodavati med u prevruć čaj.

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Unsplash

Oznake:

kristalizacijamedrazlozišećer

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

5 jutarnjih zimskih rituala za bolji početak dana
Prethodni

5 jutarnjih zimskih rituala za bolji početak dana

CRAFTER: Mesto inspiracije, novih mogućnosti i pravih rešenja za vaš dom
Sledeći

CRAFTER: Mesto inspiracije, novih mogućnosti i pravih rešenja za vaš dom

Sledeći
CRAFTER: Mesto inspiracije, novih mogućnosti i pravih rešenja za vaš dom
10.01.2022.

CRAFTER: Mesto inspiracije, novih mogućnosti i pravih rešenja za vaš dom

Prethodni
08.01.2022.

5 jutarnjih zimskih rituala za bolji početak dana

5 jutarnjih zimskih rituala za bolji početak dana

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖