Kada glad nastupi evo tri ideje za zdravu užinu
Piše: Isidora Spasić
Gvakamole sa keljom
Kako biste izbegli neprijatne napade gladi, pripremite ovaj zdrav i izrazito zeleni gvakamole sa dodatkom veličanstvenog kelja. On vam uvek može biti pri ruci, samo je važno da ga držite u frižideru, kako ne bi potamneo. Najbolje je da u njega umačete sveže isečeno povrće poput šargarepe i crvene paprike, ili ga konzumirajte uz parčiće prepečenog integralnog hleba.
Sastojci
3-4 velika lista kelja
4 manja zrela avokada
¼ šolje sitno iseckanog crvenog luka
¼ šolje sitno iseckanog korijandera
1 ½ limete
½ kašičice soli
Prvo pripremite kelj, tako što ćete nožem iseći drvenasti deo iz njegove sredine. Sada sitno iseckajte kelj, malo ga posolite i prelijte kašičicom soka od isceđene limete. Masirajte kelj prstima dok ne postane tamniji, jer ćete ga na taj način smekšati i smanjiti njegovu prirodnu gorčinu. U blender ubacite avokado koji ste prethodno prepolovili i kašičicom izvukli iz kore. Dodajte so i 4 kašičice soka od limete, pa pustite da blender pretvori avokado u kremastu smesu. Onda dodajte kelj, crveni luk i korijander, pa još jednom sve izblendirajte. Probajte, dodajte soli i soka od limete ako je potrebno, te odmah poslužite u lepoj činijici.
Ljuti čips od tikvica
Obožavate čips, ali ste svesni toga da je izuzetno nezdrav? Onda evo prave alternative za vas. Bez griže savesti i brojanja kalorija, moći ćete da uživate u ovoj laganoj i ljutkastoj grickalici. Uz samo par sastojaka i malo strpljenja dobićete čips od tikvica, koji više nikada nećete zameniti ni jednim drugim.
Sastojci
4 manje tikvice
2 ½ kašike maslinovog ulja
1 kašičica Tabasco sosa
so po ukusu
Tikvice isecite na tanke kolutove. Rasporedite ih na papirni ubrus, a zatim ih i prekrijte papirnim ubrusima. Dobro stisnite papirni ubrus preko tikvica tri puta, pošto ćete na taj način izvući višak vode iz njih. Stavite papir za pečenje u pleh, a zatim na njemu rasporedite kolutiće od tikvica. U činijici pomešajte maslinovo ulje sa Tabasco-m, pa ovom mešavinom uz pomoć četkice premažite tikvice. Kako biste dobili čips, pecite tikvice 2 sata u prethodno zagrejanoj rerni na 100 stepeni. Kada postanu hrskave prebacite ih u činiju, i za kraj posolite po želji.
Kolačići od jabuka
Ako se izlažete fizičkim naporima ili redovno trenirate, evo savršene slatke užine za vas. Zahvaljujući puteru od kikirikija, bademima i orasima, unećete proteine i zdrave masti. Jabuka će vas osvežiti, a kokos i čokolada podići će ovu poslasticu na dekadentniji nivo. Ukratko rečeno, kolačići od jabuka su jednostavni, brzi, efektni i hranljivi.
Sastojci
1 veća jabuka
¼ šolje putera od kikirikija
¼ šolje iseckanih blanširanih badema
¼ šolje iseckanih oraha
¼ šolje listića kokosa
¼ šolje sitno iseckane crne čokolade
Isecite jabuku na tanke kolutove i izvadite središnji deo. Premažite kolutove tankim slojem putera od kikirikija, a zatim preko pospite blanširane bademe, orahe, listiće kokosa i komadiće čokolade.