Božićne cimet zvezdice
Polako pripremamo dom i trpezu za praznike koji kucaju na vrata. Vreme je za mirisna i slasna jela iz pećnice, porodično okupljanje i druženje sa prijateljima. Radujemo se kratkom predahu i retkim trenucima kad možemo da podetinjimo i prepustimo se dokolici. Nadamo se volite da mesite kolačiće, jer vas u nastavku očekuje pravi božićni recept. Zasucite rukave, pripremite modle i krećemo…
Postoje ukusi i mirisi koje pamtimo iz detinjstva, i vezujemo ih za zimsku sezonu. Cimet je verovatno jedna od prvih asocijacija na ušuškanost. Setite se hrskavih, toplih keksića iz rerne, u obliku polumeseca ili zvezdica… Čarolija može da počne! Potrebno je malo mašte, ljubavi, te dobar recept, i oduševljenje ukućana neće izostati. Za tili čas dom će biti ispunjen najlepšim aromama, a pod nepcima će krckati puter testo preliveno belom glazurom. Ukoliko smo vam zagolicali maštu, pođite sa nama u snežnu avanturu korak po korak…
Sastojci:
Za 20 keksića
- 175 g otopljenog putera
- 25 g cimeta u prahu
- 125 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 50 g samlevenog badema
- 50 g samlevenog lešnika
- 250 g brašna
- modla u obliku zvezde
Za glazuru:
- 200 g šećera u prahu
- 30 g belanaca
- nekoliko kapi limunovog soka
Priprema:
Za početak u posudu sipajte puter, cimet, šećer u prahu, jaje, samleven lešnik i badem, pa počnite lagano da mutite. Kada dobijete ujednačenu smesu, dodajte brašno, pa nastavite da mutite dok se sastojci ne sjedine. Od testa oblikujte lopticu, pa je rasklagijajte između 2 papira za pečenje na koje ste posuli malo šećera u prahu. Debljina testa treba da bude oko 1 cm, a zatim ga odložite u frižider, da odstoji sat vremena.
Dok čekate, pripremite belu glazuru, tako što ćete umutiti šećer u prahu, belance i 3, 4 kapi limunog soka. Smesa treba da bude penasta, ni previše tečna, a ni gusta. Izvadite testo iz testo iz frižidera, premažite ga glazurom, i lepo izravnjajte.
Pre nego što modlom oblikujete zvezdice, zagrejte rernu na 180℃. Zvezdice poređajte na pleh obložen nelepljivim papirom za pečenje, pa ih pecite 20 minuta. Čim primetite da glazura menja boju, izvadite pleh i stavite kolačiće da se ohlade.
Napomena: Testo može biti zahtevno za oblikovanje modlom, pa ga možete iseći na trougliće širine 3 cm.
Izvor: Elle France
No Comment! Be the first one.