• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
U čemu je tajna vazdušastih palačinki?

U čemu je tajna vazdušastih palačinki?

CityMagazine
28.12.2019. 3 min Gourmet

Ukoliko volite da pripremate i jedete palačinke, pored dobrog recepta, potrebno je i malo kulinarske umešnosti. Nije u pitanju naučna fantastika, već mali trikovi velikih majstora. Pored toga, potrebno je da sledite proces korak po korak, lagano, i sa puno ljubavi. Verujemo da želite da otkrijete šta treba da uradite kako biste dobili vazdušastu poslasticu koju ćete kasnije filovati raznim nadevima. Stoga odmah prelazimo na otkrivanje ove kulinarske tajne...

U čemu je tajna vazdušastih palačinki?
  • Sve počinje od mehurića

Da bi palačinke koje ste ispekli bile po ukusu ukućana ili prijatelja, potrebno je da u sebi imaju vazdušne džepove. Tokom pripremanja smese, stvore se mehurići, koji treba da se zadrže. Interesantno je da je za njihov nastanak zaslužan prašak za pecivo, koji kada se doda, oslobađa ugljen-dioksid. Mehurići se javljaju 2 puta, prvo kada se sastojci izmešaju, a zatim i kada se palačinke peku na tiganju. Toplota podstiče vazdušastost, te što je viša temperatura, to bolje. Zato se za prašak za pecivo kaže da ima duplo dejstvo. Pored njega, veliku ulogu igra i gluten u brašnu koje koristite za pripremu smese. On sadrži molekule proteina koji vremenom postaju elastični. Ako ste posmatrali kako se testo za hleb razvlači, upravo to je razlog. Kada su u pitanju palačinke, gluten dovodi do stvaranja balončića od smese koji rastu poput pravog balona. Stoga, nema vazdušastih palačinki bez brašna koje sadrži gluten.

  • Zagrevanje smese

Kao što smo već spomenuli, zagrevanje takođe utiče na vazdušasti efekat. Kada smesu razlijete po tiganju, ona brzo počne da narasta. Pored toga, tečnost ispari, proteini koji se nalaze u jajima se zgušnjavaju, te mehurići opstaju. Naravno, do ovoga dolazi samo ukoliko je ringla dovoljno zagrejana pre nego što počnete. Smesa mora brzo da se ispeče, inače ništa od vazdušastih palačinki. Naš savet je da ih pečete na 180 do 200℃.

U čemu je tajna vazdušastih palačinki?
  • Dodatni faktori

Šećer se vezuje za vodu u smesi i usporava delovanje glutena. Preciznije, palačinke u koje je dodata 1 supena kašika šećera biće mekane, a ne gumene i rastegljive. Takođe, on će učiniti da palačinke dobiju lepu braonkastu boju i koricu, koju svi volimo. Za još bolji efekat razmutite šećer sa jajetom. So ima slično dejstvo, ali pomaže i da smesa bude gušća. U pripremi uvek koristite mleko, ili jogurt, a ne druge mlečne proizvode, jer će palačinke biti ravne. Obratite pažnju na to da su vam pored mleka i jaja potrebni i drugi sastojci koji će smesi dati gustinu i to u pravoj razmeri. Naravno, govorimo o brašnu, koje nemojte odokativno dodavati, već izmerite gramažu. Takođe, mleko možete zameniti jogurtom za više vazdušastih džepova, jer on poboljšava dejstvo praška za pecivo. Ukoliko vam je smesa gušća, palačinkama će biti potrebno više vremena da se ispeku, te smanjite temperaturu da ne zagore.

  • Okretanje

Ovaj savet važi za one koji vole da se igraju i naglo ih okrenu u vazduhu. Time samo dobijate ravne palačinke, bez slasti i mehurića. Stoga, zanemarite bravure i samo polako, lagani okret dok ne porumene sa obe strane.  

Izvor: The Spruce Eats

Fotografije: Unsplash

Oznake:

korak po korakmehurićipalacinketajnavazdušasto

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Sjajni noviteti Coffee Dream-a
Prethodni

Sjajni noviteti Coffee Dream-a

Kako da odaberete najbolju sveže mlevenu kafu?
Sledeći

Kako da odaberete najbolju sveže mlevenu kafu?

Sledeći
Kako da odaberete najbolju sveže mlevenu kafu?
30.12.2019.

Kako da odaberete najbolju sveže mlevenu kafu?

Prethodni
27.12.2019.

Sjajni noviteti Coffee Dream-a

Sjajni noviteti Coffee Dream-a

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖