Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

U čemu je tajna vazdušastih palačinki?

AUTOR: CityMagazine 28 Dec, 2019
U čemu je tajna vazdušastih palačinki?

Ukoliko volite da pripremate i jedete palačinke, pored dobrog recepta, potrebno je i malo kulinarske umešnosti. Nije u pitanju naučna fantastika, već mali trikovi velikih majstora. Pored toga, potrebno je da sledite proces korak po korak, lagano, i sa puno ljubavi. Verujemo da želite da otkrijete šta treba da uradite kako biste dobili vazdušastu poslasticu koju ćete kasnije filovati raznim nadevima. Stoga odmah prelazimo na otkrivanje ove kulinarske tajne...

  • Sve počinje od mehurića

Da bi palačinke koje ste ispekli bile po ukusu ukućana ili prijatelja, potrebno je da u sebi imaju vazdušne džepove. Tokom pripremanja smese, stvore se mehurići, koji treba da se zadrže. Interesantno je da je za njihov nastanak zaslužan prašak za pecivo, koji kada se doda, oslobađa ugljen-dioksid. Mehurići se javljaju 2 puta, prvo kada se sastojci izmešaju, a zatim i kada se palačinke peku na tiganju. Toplota podstiče vazdušastost, te što je viša temperatura, to bolje. Zato se za prašak za pecivo kaže da ima duplo dejstvo. Pored njega, veliku ulogu igra i gluten u brašnu koje koristite za pripremu smese. On sadrži molekule proteina koji vremenom postaju elastični. Ako ste posmatrali kako se testo za hleb razvlači, upravo to je razlog. Kada su u pitanju palačinke, gluten dovodi do stvaranja balončića od smese koji rastu poput pravog balona. Stoga, nema vazdušastih palačinki bez brašna koje sadrži gluten.

  • Zagrevanje smese

Kao što smo već spomenuli, zagrevanje takođe utiče na vazdušasti efekat. Kada smesu razlijete po tiganju, ona brzo počne da narasta. Pored toga, tečnost ispari, proteini koji se nalaze u jajima se zgušnjavaju, te mehurići opstaju. Naravno, do ovoga dolazi samo ukoliko je ringla dovoljno zagrejana pre nego što počnete. Smesa mora brzo da se ispeče, inače ništa od vazdušastih palačinki. Naš savet je da ih pečete na 180 do 200℃.

  • Dodatni faktori

Šećer se vezuje za vodu u smesi i usporava delovanje glutena. Preciznije, palačinke u koje je dodata 1 supena kašika šećera biće mekane, a ne gumene i rastegljive. Takođe, on će učiniti da palačinke dobiju lepu braonkastu boju i koricu, koju svi volimo. Za još bolji efekat razmutite šećer sa jajetom. So ima slično dejstvo, ali pomaže i da smesa bude gušća. U pripremi uvek koristite mleko, ili jogurt, a ne druge mlečne proizvode, jer će palačinke biti ravne. Obratite pažnju na to da su vam pored mleka i jaja potrebni i drugi sastojci koji će smesi dati gustinu i to u pravoj razmeri. Naravno, govorimo o brašnu, koje nemojte odokativno dodavati, već izmerite gramažu. Takođe, mleko možete zameniti jogurtom za više vazdušastih džepova, jer on poboljšava dejstvo praška za pecivo. Ukoliko vam je smesa gušća, palačinkama će biti potrebno više vremena da se ispeku, te smanjite temperaturu da ne zagore.

  • Okretanje

Ovaj savet važi za one koji vole da se igraju i naglo ih okrenu u vazduhu. Time samo dobijate ravne palačinke, bez slasti i mehurića. Stoga, zanemarite bravure i samo polako, lagani okret dok ne porumene sa obe strane.  

Izvor: The Spruce Eats

Fotografije: Unsplash

Najčitanije

Preminula je Gorica Nešović: “Volela bih da pravim doručak zajedno sa slušaocima”

Gorica Nešović, novinarka i voditeljka, preminula je danas u Beogradu nakon duže bolesti. Poslednjih godina radila je emisiju Buđenje, sa…

Pun, krvavi mesec u Ovnu od 9. oktobra donosi burne promene: Na ova tri znaka će najviše uticati

Oktobarski pun mesec ima mnogo imena – lovački mesec, selidbeni mesec, ledeni mesec ili krvavi mesec. Biće na vrhuncu 9.oktobra…

Razvodi se zlatni američki par nakon 12 godina braka: Razlog je njegovo prekršeno obećanje

Žizel Bundšen i Tom Brejdi angažovali su advokate za pokretanje brakorazvodne parnice, potvrdili su izvori za Page Six. Par je…

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Maslac, margarin ili gi puter? Evo koji je najzdraviji

Ljudi se često pitaju da li je za zdravlje bolja opcija maslac ili margarin. Da je to sve češća briga…

Najnovije - Gastro

Kako da zamrznete krompir a da sačuva teksturu i ukus

Ako su nas majke nešto učile, to je da krompir ne može u zamrzivač. A danas u marketima masa proizvoda…

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…