• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

U čemu je tajna vazdušastih palačinki?

CityMagazine
28.12.2019. 3 Mins Read Gourmet

Ukoliko volite da pripremate i jedete palačinke, pored dobrog recepta, potrebno je i malo kulinarske umešnosti. Nije u pitanju naučna fantastika, već mali trikovi velikih majstora. Pored toga, potrebno je da sledite proces korak po korak, lagano, i sa puno ljubavi. Verujemo da želite da otkrijete šta treba da uradite kako biste dobili vazdušastu poslasticu koju ćete kasnije filovati raznim nadevima. Stoga odmah prelazimo na otkrivanje ove kulinarske tajne...

  • Sve počinje od mehurića

Da bi palačinke koje ste ispekli bile po ukusu ukućana ili prijatelja, potrebno je da u sebi imaju vazdušne džepove. Tokom pripremanja smese, stvore se mehurići, koji treba da se zadrže. Interesantno je da je za njihov nastanak zaslužan prašak za pecivo, koji kada se doda, oslobađa ugljen-dioksid. Mehurići se javljaju 2 puta, prvo kada se sastojci izmešaju, a zatim i kada se palačinke peku na tiganju. Toplota podstiče vazdušastost, te što je viša temperatura, to bolje. Zato se za prašak za pecivo kaže da ima duplo dejstvo. Pored njega, veliku ulogu igra i gluten u brašnu koje koristite za pripremu smese. On sadrži molekule proteina koji vremenom postaju elastični. Ako ste posmatrali kako se testo za hleb razvlači, upravo to je razlog. Kada su u pitanju palačinke, gluten dovodi do stvaranja balončića od smese koji rastu poput pravog balona. Stoga, nema vazdušastih palačinki bez brašna koje sadrži gluten.

  • Zagrevanje smese

Kao što smo već spomenuli, zagrevanje takođe utiče na vazdušasti efekat. Kada smesu razlijete po tiganju, ona brzo počne da narasta. Pored toga, tečnost ispari, proteini koji se nalaze u jajima se zgušnjavaju, te mehurići opstaju. Naravno, do ovoga dolazi samo ukoliko je ringla dovoljno zagrejana pre nego što počnete. Smesa mora brzo da se ispeče, inače ništa od vazdušastih palačinki. Naš savet je da ih pečete na 180 do 200℃.

Povezani članci

Dutch Baby: Slasna palačinka iz rerne koja se brzo pravi i još brže pojede

Ovo je originalni recept za rusku salatu iz 1860. godine – i odmah da vam kažemo, sve ste omašili

  • Dodatni faktori

Šećer se vezuje za vodu u smesi i usporava delovanje glutena. Preciznije, palačinke u koje je dodata 1 supena kašika šećera biće mekane, a ne gumene i rastegljive. Takođe, on će učiniti da palačinke dobiju lepu braonkastu boju i koricu, koju svi volimo. Za još bolji efekat razmutite šećer sa jajetom. So ima slično dejstvo, ali pomaže i da smesa bude gušća. U pripremi uvek koristite mleko, ili jogurt, a ne druge mlečne proizvode, jer će palačinke biti ravne. Obratite pažnju na to da su vam pored mleka i jaja potrebni i drugi sastojci koji će smesi dati gustinu i to u pravoj razmeri. Naravno, govorimo o brašnu, koje nemojte odokativno dodavati, već izmerite gramažu. Takođe, mleko možete zameniti jogurtom za više vazdušastih džepova, jer on poboljšava dejstvo praška za pecivo. Ukoliko vam je smesa gušća, palačinkama će biti potrebno više vremena da se ispeku, te smanjite temperaturu da ne zagore.

  • Okretanje

Ovaj savet važi za one koji vole da se igraju i naglo ih okrenu u vazduhu. Time samo dobijate ravne palačinke, bez slasti i mehurića. Stoga, zanemarite bravure i samo polako, lagani okret dok ne porumene sa obe strane.  

Izvor: The Spruce Eats

Fotografije: Unsplash

Tags:

korak po korakmehurićipalacinketajnavazdušasto

Povezani članci

8 korisnih saveta za čuvanje i pripremu krompira

5 najčešćih grešaka kod spremanja bifteka

Share Article

Follow Me Written By

CityMagazine

Ostali članci

Previous

Sjajni noviteti Coffee Dream-a

Next

Kako da odaberete najbolju sveže mlevenu kafu?

Next
30.12.2019.

Kako da odaberete najbolju sveže mlevenu kafu?

Previews
27.12.2019.

Sjajni noviteti Coffee Dream-a

Najnovije

Stellarcompanion i Ali Güney nastupaju kao domaća podrška bendu HVOB
CityMagazine
Novi roman Filipa Grujića u izdanju Booke
CityMagazine
„Dnevnik Pauline P.“ otvara 19. Kids Fest
CityMagazine
Ovo su najbolje srpske serije u 21. veku: Prvo mesto je sve iznenadilo, a sigurno znate makar jednu repliku
Miloš Dašić
Još jedna pobeda srpske diplomatije: Glavni negativac u hit američkom horor filmu pije „zidarsko“ pivo u Srbiji
Miloš Dašić

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖