• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Kako da napravite čokoladna uskršnja jaja?

Kako da napravite čokoladna uskršnja jaja?

CityMagazine
15.04.2020. 3 min Recepti

U nedelju je Uskrs i pripreme su uveliko u toku… Raspoloženje možda nije kao prethodnih godina, ali želja da se porodica okupi za stolom i uživa u bogatoj trpezi prevazilazi sve izazove. Postoje tradicionalni specijaliteti i ukusi koje volimo, a okosnicu čine ofarbana jaja, kojima se najviše raduju najmlađi. Međutim, pored njih deca vole i čokoladna iznenađenja u vidu slatkiša u prepoznatljivim oblicima zeke ili pileta. Mi ćemo se u susret prazniku potruditi da vam objasnimo kako da pripremite domaća čokoladna jaja, nalik onima koje možete kupiti u prodavnici. Krenimo…

Kako da napravite čokoladna uskršnja jaja?

Kada su u pitanju ovakve industrijske poslastice izrada se zasniva na upotrebi kalupa, a zatim se polovine spajaju u jedan komad, čija unutrašnjost je šuplja. Uglavnom je reč o spomenutim zekama i pilićima, dok je asortiman obogaćen čokoladnim jajima ispunjenim ganašom ili karamelom, a u nekim zemljama i čokoladnim figuricama u obliku ribe ili morskih plodova, koji se vezuju za hrišćanstvo. One se prave od jedne vrste čokolade – mlečne, crne ili bele, a nisu niti šuplje, niti punjene filom. Međutim, nećemo dužiti o slatkišima koji se mogu pronaći na rafovima, već ćemo vam u redovima koji slede predstaviti recept koji možete da isprobate još danas. Potrebno je malo volje i truda i cela kuća će mirisati na detinjstvo i bezbrižne trenutke.

Kako da napravite čokoladna uskršnja jaja?

Ukoliko imate kalup

Postupak za pripremu uskršnjih čokoladnih jaja je nešto jednostavniji ukoliko imate kalup. Međutim, treba se izveštiti u pripremi čokolade, jer želimo da postignemo efekat ogledala. Najbolje je da se poslužite termometrom za kuvanje, ili šerpom sa duplim dnom. Naime, istopite 200 g mlečne ili crne čokolade na niskoj temperaturi, između 35 i 50℃, a zatim dodajte još 100 g i sačekajte da se otopi. Zatim je potrebno smesu izliti u kalupe i ostaviti da odstoji 2 sata. Ako pripremate obična, šuplja jaja, kada dobijete dve polovine, izvadite ih iz kalupa i na prethodno zagrejanom tiganju koji ste okrenuli blago zagrejte ivice. Nakon toga ih spojite i držite u rukama dok se u potpunosti ne stegnu.

Kako da napravite čokoladna uskršnja jaja?

Bez kalupa

Na sreću postoji rešenje i za situaciju kada nemate kalup u kući, a pritom nije komplikovano. Potrebna su vam kokošija ili jaja prepelice, kartonska ambalaža za pakovanje i otopljena čokolada. Za početak, izbušite rupu na vrhu jajeta prečnika 1 cm, žumance i belance prespite u posudu, kako biste ih iskoristili za drugi recept. Zatim isperite ljusku i dobro osušite. Sledeći korak jeste da sipate puno otopljene čokolade i zavrtite kako bi prekrila celu unutrašnjost ljuske. Višak prospite kroz otvor, pa poređajte jaja u ambalažu, tako da otvor bude sa gornje strane. Ostavite ih da odstoje najmanje 2 sata u frižideru. Nakon isteka tog vremena, zabava može da počne… Nadamo se da vaša deca vole potragu za uskršnjim jajima, kao i čokoladu, koju mogu da grickaju kada skinu ljusku.

Kako da napravite čokoladna uskršnja jaja?

Na sličan način možete oljuštiti opnu, a zatim napraviti ukusan dezert. Trik je u punjenju, a možete iskoristiti praline, ganaš ili mus. Pustite mašti na volju, i bar na dan probudite dete u sebi…

Izvor: Elle France

Fotografije: Pinterest

Oznake:

čokoladna uskršnja jajadecaposlasticapraznik

Podeli

Zaprati Autor

CityMagazine

Ostali članci

Uskrs u izolaciji: Ofarbajte jaja sastojcima koje već imate u kući
Prethodni

Uskrs u izolaciji: Ofarbajte jaja sastojcima koje već imate u kući

Napravite neodoljivi čokoladni uskršnji tart
Sledeći

Napravite neodoljivi čokoladni uskršnji tart

Sledeći
Napravite neodoljivi čokoladni uskršnji tart
17.04.2020.

Napravite neodoljivi čokoladni uskršnji tart

Prethodni
14.04.2020.

Uskrs u izolaciji: Ofarbajte jaja sastojcima koje već imate u kući

Uskrs u izolaciji: Ofarbajte jaja sastojcima koje već imate u kući

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    marčelo
    „Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖