Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Uskrs u izolaciji: Ofarbajte jaja sastojcima koje već imate u kući

AUTOR: Isidora Spasić 14 Apr, 2020
Uskrs u izolaciji: Ofarbajte jaja sastojcima koje već imate u kući

Praznici su tu kako bi se porodica i prijatelji okupili. Pošto ovog Uskrsa to neće biti moguće, barem ne u meri u kojoj ste navikli, ne znači da treba odustati od obeležavanja praznika. A kako je farbanje jaja neizostavan uskršnji ritual, evo kako ih jednostavno i originalno možete ofarbati zahvaljujući prirodnim sastojcima koje već imate u svom domu.

Sve što treba da uradite jeste da pratite 3 koraka koja slede u nastavku.

Foto: www.abeautifulmess.com

1. Skuvajte jaja

Rasporedite jaja u šerpu i prelijte ih hladnom vodom. Pustite da voda provri, pa nakon 3 minuta isključite plotnu. Poklopite šerpu, i ostavite jaja u vrućoj vodi na 10 minuta. Nakon toga, prebacite jaja u veliku činiju sa hladnom vodom, dok se u potpunosti ne ohlade. Prebrišite jaja krpicom ili parčetom ubrusa, pa ih odložite na stranu dok boje ne budu spremne.

Foto: www.food52.com

2. Pripremite željenu boju

Pošto izaberete boju koju želite (prateći listu ispod!), uzmite sastojak koji je potreban da bi se ona postigla. U šerpu sipajte 1 litar vode i 2 kašičice alkoholnog sirćeta. Kada voda prokuva, ubacite sastojak i pustite da se kuva 30 minuta, a zatim procedite kako bi vam ostala samo boja, bez komadića i praha samog sastojka. Pustite da se ohladi, pre nego što ofarbate jaja.

Bolje je da koristite bela jaja, pošto boja na njima bolje dolazi do izražaja. Ako niste u prilici, znajte da će na smeđim jajima nijanse biti zagasitije.

Foto: www.marthastewart.com

Oker

5 šolji ljuski od crnog luka (takozvana lukovina) + 30 minuta kuvanja

Braon

5 kašičica crne kafe + 30 minuta kuvanja

Žuta

3 kašičice kurkume u prahu + 30 minuta kuvanja

Narandžasta

3 kašičice čilija u prahu + 30 minuta kuvanja

Ciklama

3 šolje iseckane cvekle + 30 minuta kuvanja

Plava

3 šolje iseckanog crvenog kupusa + 30 minuta kuvanja

Zelena

3 šolje spanaća + 30 minuta kuvanja

Foto: www.goodhousekeeping.com

3. Ofarbajte jaja

Stavite jaja u činiju ili veliku staklenu teglu, prelijte ih odabranom bojom, i prebacite u frižider. Već nakon 30 minuta bi trebalo da jaja budu blago obojena. Što duže stoje, to će boja biti intenzivnija, pa povremeno proverite kako biste dobili željenu nijansu. Pošto postignete izgled kakav ste želeli, izvadite ih uz pomoć kašike i pustite da se osuše u kartonu za jaja. Ovakva uskršnja jaja biće mat boje, ali ako želite da postignete sjaj, dovoljno je da ih uz pomoć parčenceta vate prebrišete maslinovim uljem.

Foto: www.againstallgrain.com

Naslovna slika: www.marthastewart.com

Najčitanije

Bil Gejts preporučuje ovih 5 knjiga za zimske praznike

Ako planirate da predstojeće zimske praznike provedete uz knjigu, Bil Gejts je tu da vam kao i svake godine pomogne…

Horoskop: Šta vam zvezde predviđaju za mesec decembar?

Zakoračili smo u decembar, privodimo kraju obaveze za ovu i pravimo spisak želja i planova za narednu godinu. Tim povodom,…

Viktorija i Dejvid Bekam sa kapama u „Peaky Blindersˮ stilu

Iako dizajnerka Viktorija Bekam živi na relaciji Engleska – Amerika, prvenstveno zbog posla, osnova njenog stila jeste sa područja porekla.…

Turska jela koja su se odomaćila u Srbiji

Verovatno ste nekada čuli da je sarma poreklom iz Turske, ali da li ste znali da ovo važi i za…

Ovo je najgore piće za jetru

Jetra filtrira štetne materije iz tela i zato je nužno brinuti o njenom zdravlju. Kad se govori o oštećenju jetre,…

Da li testeninu nakon kuvanja jednostavno iscedite u sudoperi? Pogledajte zašto to nikada ne bi trebalo da radite!

Špagete sa sosom od mesa, pasta karbonara, fetučini sa rikotom i spanaćem, testenine sa jajima i slaninom, tunjevina ili testenina…

Najnovije - Gastro

Kratka istorija sendviča

Malo ko obraća ozbiljnu pažnju na stari dobri sendvič! On je tek-tako neka uzgred hrana… Naravno, u pitanju je varka…

Da li je poželjno dodavati so u čaj?

Verovali ili ne, neki ljudi sole svoj čaj. U ovom tekstu ćemo vam otkriti odakle potiče ova neobična ideja. Većina…

Jednostavan recept za praznične medenjake koje će svi voleti

Bliže nam se praznici, pa u tom duhu već polako razmišljamo o prazničnoj trpezi i svim ukusnim zalogajima u kojima…

Sočne veganske vafle koje se tope u ustima

Ko ne voli tople, vazdušaste vafle sa ukusnim slatkim prelivom? Verujemo da vas nema mnogo… Zboga toga smo odlučili da…

Retro kuhinja: „Jansenova napast“

Zvuči čudno i neobično, ali je veoma jednostavno, i – više je nego ukusno, posebno za hladne dane! Jelo potiče…

Vijetnamske prolećne rolnice: Predjelo koje će uneti osveženje na slavsku trpezu

Ukoliko želite da zaobiđete tradicionalna slavska jela, koja su „već viđena‟, a uz to i komplikovana za spremanje, predlažemo predjelo…