Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Recept za slatki francuski tost

Vreme koje provodimo kod kuće možemo iskoristiti za usavršavanje različitih veština, a jedna od njih je kuvanje. Možemo se poslužiti starim i proverenim kuvarima koji su deo porodične tradicije i prenose se sa generacije na generaciju, ili inspiraciju potražiti na kulinarskim blogovima. Vikend je uvek, pa i u ovim danima neizvesnosti, retka prilika da se porodica okupi i uživa u laganom i slasnom doručku bez gledanja na sat. Nadamo se da ćemo nakon ovog nemilog perioda naučiti pravu ulogu zahvalnosti i malih životnih radosti, kao što su zajednički zalogaji i razgovori. U današnjem tekstu vam nudimo predlog za laganu poslasticu koja nam dolazi iz Francuske…

Reč je o francuskom tostu, po receptu majstora poslastičarstva i pekarstva, Oriole Balaguera. Imaćete priliku da pročitate postupak korak po korak, međutim za sve je potrebno vreme i strpljenje, pa i za pripremu tosta. Važno je da unesete puno ljubavi, i vaši ukućani će sigurno pamtiti novo i drugačije slatko iskustvo. Krenimo…

Sastojci za tost:

  • 1 kg oštrog brašna
  • 30 g soli
  • 4 kesice praška za pecivo
  • 150 g šećera
  • 10 jaja
  • 250 g putera

Priprema:

Zamesite testo od svih sastojaka sem putera, dok ne počne da se odvaja od prstiju. Zatim dodajte puter i nastavite da mesite dok smesa ne postane glatka i elastična. Ostavite je 30 minuta na sobnoj temperaturi, a zatim odložite u frižider da prenoći 12 sati na 4℃. Izvadite testo, rastanjite, pa secite na kvadrate željene veličine i ostavite još 2 i po sata da testo odmori pre pečenja. Nakon toga staviti pleh u rernu zagrejanu na 180℃ i peći 18-20 minuta.

Sastojci za umak:

  • 400 g mleka
  • 60 g šećera
  • 5 g zvezdastog anisa
  • 1 pomorandžina kora
  • 2 štapića vanile
  • 5 g đumbira u prahu
  • 2 žumanceta
  • sos od jabuka

Za dekoraciju:

prah šećer, čokoladne mrvice ili šumsko voće, po želji

Priprema:

Prokuvajte mleko sa svim začinima i prelijte ga preko umućenih žumanaca i ostavite da odstoji 12 sati.

Pre serviranja, sipajte sos od jabuka u tiganj da se malo zagreje, pa svaki tost umočite u ovaj topao umak, ocedite višak, i ukrasite filom od mleka i jaja koji ste prethodno pripremi i ohladili. Ukoliko želite, tost možete dekorisati prah šećerom, čokoladnim mrvicama ili šumskim voćem. Bon Appétit!

Izvor: Elle España

Fotografije: Pinterest

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…