Kako da napravite čokoladna uskršnja jaja?
U nedelju je Uskrs i pripreme su uveliko u toku… Raspoloženje možda nije kao prethodnih godina, ali želja da se porodica okupi za stolom i uživa u bogatoj trpezi prevazilazi sve izazove. Postoje tradicionalni specijaliteti i ukusi koje volimo, a okosnicu čine ofarbana jaja, kojima se najviše raduju najmlađi. Međutim, pored njih deca vole i čokoladna iznenađenja u vidu slatkiša u prepoznatljivim oblicima zeke ili pileta. Mi ćemo se u susret prazniku potruditi da vam objasnimo kako da pripremite domaća čokoladna jaja, nalik onima koje možete kupiti u prodavnici. Krenimo…

Kada su u pitanju ovakve industrijske poslastice izrada se zasniva na upotrebi kalupa, a zatim se polovine spajaju u jedan komad, čija unutrašnjost je šuplja. Uglavnom je reč o spomenutim zekama i pilićima, dok je asortiman obogaćen čokoladnim jajima ispunjenim ganašom ili karamelom, a u nekim zemljama i čokoladnim figuricama u obliku ribe ili morskih plodova, koji se vezuju za hrišćanstvo. One se prave od jedne vrste čokolade – mlečne, crne ili bele, a nisu niti šuplje, niti punjene filom. Međutim, nećemo dužiti o slatkišima koji se mogu pronaći na rafovima, već ćemo vam u redovima koji slede predstaviti recept koji možete da isprobate još danas. Potrebno je malo volje i truda i cela kuća će mirisati na detinjstvo i bezbrižne trenutke.

Ukoliko imate kalup
Postupak za pripremu uskršnjih čokoladnih jaja je nešto jednostavniji ukoliko imate kalup. Međutim, treba se izveštiti u pripremi čokolade, jer želimo da postignemo efekat ogledala. Najbolje je da se poslužite termometrom za kuvanje, ili šerpom sa duplim dnom. Naime, istopite 200 g mlečne ili crne čokolade na niskoj temperaturi, između 35 i 50℃, a zatim dodajte još 100 g i sačekajte da se otopi. Zatim je potrebno smesu izliti u kalupe i ostaviti da odstoji 2 sata. Ako pripremate obična, šuplja jaja, kada dobijete dve polovine, izvadite ih iz kalupa i na prethodno zagrejanom tiganju koji ste okrenuli blago zagrejte ivice. Nakon toga ih spojite i držite u rukama dok se u potpunosti ne stegnu.

Bez kalupa
Na sreću postoji rešenje i za situaciju kada nemate kalup u kući, a pritom nije komplikovano. Potrebna su vam kokošija ili jaja prepelice, kartonska ambalaža za pakovanje i otopljena čokolada. Za početak, izbušite rupu na vrhu jajeta prečnika 1 cm, žumance i belance prespite u posudu, kako biste ih iskoristili za drugi recept. Zatim isperite ljusku i dobro osušite. Sledeći korak jeste da sipate puno otopljene čokolade i zavrtite kako bi prekrila celu unutrašnjost ljuske. Višak prospite kroz otvor, pa poređajte jaja u ambalažu, tako da otvor bude sa gornje strane. Ostavite ih da odstoje najmanje 2 sata u frižideru. Nakon isteka tog vremena, zabava može da počne… Nadamo se da vaša deca vole potragu za uskršnjim jajima, kao i čokoladu, koju mogu da grickaju kada skinu ljusku.

Na sličan način možete oljuštiti opnu, a zatim napraviti ukusan dezert. Trik je u punjenju, a možete iskoristiti praline, ganaš ili mus. Pustite mašti na volju, i bar na dan probudite dete u sebi…
Izvor: Elle France
Fotografije: Pinterest
Poštovani. To o čemu pišete nije Vurda, već nus proizvod koji se dobija iz surutke. Prava i autentična Vurda je mlečni proizvod, koji se dobija od punomasnom mleka, još preciznije cedjenhem punomasnog kiselog mleka. Geografski je zaštićena u opštini Babušnica i autentični je proizvod Lužničkog kraja. Posvećena mu je gastro-turistička manifestacija „Vurdijada“ koja se već 13 godina svakog oktobra održava u ovoj varošici na jugoistoku Srbije. Više o pravoj Vurdi možete saznati na linku kojo ću vam ostaviti na kraju. Bilo bi lepo da ispravite članak o ovom jedinstvenom proizvodu i ne dovodite Vaše čitaoce u zabludu.
https://youtu.be/B8mFcm8mZoY?feature=shared
S poštovanjem G. Kitanović iz Babušnice