Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako da napravite čokoladna uskršnja jaja?

AUTOR: CityMagazine 15 Apr, 2020
Kako da napravite čokoladna uskršnja jaja?

U nedelju je Uskrs i pripreme su uveliko u toku… Raspoloženje možda nije kao prethodnih godina, ali želja da se porodica okupi za stolom i uživa u bogatoj trpezi prevazilazi sve izazove. Postoje tradicionalni specijaliteti i ukusi koje volimo, a okosnicu čine ofarbana jaja, kojima se najviše raduju najmlađi. Međutim, pored njih deca vole i čokoladna iznenađenja u vidu slatkiša u prepoznatljivim oblicima zeke ili pileta. Mi ćemo se u susret prazniku potruditi da vam objasnimo kako da pripremite domaća čokoladna jaja, nalik onima koje možete kupiti u prodavnici. Krenimo…

Kada su u pitanju ovakve industrijske poslastice izrada se zasniva na upotrebi kalupa, a zatim se polovine spajaju u jedan komad, čija unutrašnjost je šuplja. Uglavnom je reč o spomenutim zekama i pilićima, dok je asortiman obogaćen čokoladnim jajima ispunjenim ganašom ili karamelom, a u nekim zemljama i čokoladnim figuricama u obliku ribe ili morskih plodova, koji se vezuju za hrišćanstvo. One se prave od jedne vrste čokolade – mlečne, crne ili bele, a nisu niti šuplje, niti punjene filom. Međutim, nećemo dužiti o slatkišima koji se mogu pronaći na rafovima, već ćemo vam u redovima koji slede predstaviti recept koji možete da isprobate još danas. Potrebno je malo volje i truda i cela kuća će mirisati na detinjstvo i bezbrižne trenutke.

Ukoliko imate kalup

Postupak za pripremu uskršnjih čokoladnih jaja je nešto jednostavniji ukoliko imate kalup. Međutim, treba se izveštiti u pripremi čokolade, jer želimo da postignemo efekat ogledala. Najbolje je da se poslužite termometrom za kuvanje, ili šerpom sa duplim dnom. Naime, istopite 200 g mlečne ili crne čokolade na niskoj temperaturi, između 35 i 50℃, a zatim dodajte još 100 g i sačekajte da se otopi. Zatim je potrebno smesu izliti u kalupe i ostaviti da odstoji 2 sata. Ako pripremate obična, šuplja jaja, kada dobijete dve polovine, izvadite ih iz kalupa i na prethodno zagrejanom tiganju koji ste okrenuli blago zagrejte ivice. Nakon toga ih spojite i držite u rukama dok se u potpunosti ne stegnu.

Bez kalupa

Na sreću postoji rešenje i za situaciju kada nemate kalup u kući, a pritom nije komplikovano. Potrebna su vam kokošija ili jaja prepelice, kartonska ambalaža za pakovanje i otopljena čokolada. Za početak, izbušite rupu na vrhu jajeta prečnika 1 cm, žumance i belance prespite u posudu, kako biste ih iskoristili za drugi recept. Zatim isperite ljusku i dobro osušite. Sledeći korak jeste da sipate puno otopljene čokolade i zavrtite kako bi prekrila celu unutrašnjost ljuske. Višak prospite kroz otvor, pa poređajte jaja u ambalažu, tako da otvor bude sa gornje strane. Ostavite ih da odstoje najmanje 2 sata u frižideru. Nakon isteka tog vremena, zabava može da počne… Nadamo se da vaša deca vole potragu za uskršnjim jajima, kao i čokoladu, koju mogu da grickaju kada skinu ljusku.

Na sličan način možete oljuštiti opnu, a zatim napraviti ukusan dezert. Trik je u punjenju, a možete iskoristiti praline, ganaš ili mus. Pustite mašti na volju, i bar na dan probudite dete u sebi…

Izvor: Elle France

Fotografije: Pinterest

Najčitanije

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Najnovije - Gastro

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…