Tri originalna recepta za sve ljubitelje bosiljka
Bosiljak je čest i omiljen začin, ali on je mnogo više od toga. Zato će svi oni koji ga vole sigurno uživati u naredna tri recepta, a oni drugi koji i nisu njegovi naročiti ljubitelji verovatno će promeniti mišljenje.
Humus od bosiljka
U pitanju je zapravo interesantna kombinacija humusa i pesta. Svi elementi su tu, ali je ukus veoma neobičan i prepoznatljiv. Pošto je izuzetno zdrav, humus od bosiljka služite uz isečene komadiće povrća, ili koristite kao namaz za sendviče.
Sastojci
- 1 šolja svežeg bosiljka
- 1 šolja leblebija iz konzerve
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice suvih granula belog luka
- ¼ kašičice mlevenog crnog bibera
- 1 kašičica limunovog soka
- 1 kašičica tahinija
- ¼ šolje tečnosti koja se nalazi u konzervi sa leblebijama
Priprema
Priprema je izuzetno jednostavna. Sve što treba da uradite jeste da gore navedene sastojke ubacite u blender, i pustite da se samelju. Što se duže bude mlelo, tekstura će biti više ujednačena i glatka. Zato, ukoliko više volite rustičniju varijantu, samo kraće pustite blender da radi.
Bonus savet
U humus od bosiljka možete još dodati pinjole, jer će oni svojom specifičnom aromom nadopuniti ukus namaza. Kada humus od bosiljka prebacite u činijicu, pre služenja prelijte kvalitetnim maslinovim uljem.
Krem čorba sa bosiljkom
Možda će vam na prvi pogled delovati kao da bosiljak ovde nije u glavnoj ulozi, ali grešite. Tikvice i brokoli imaju blagu aromu, pa će bosiljak biti zvezda ove okrepljujuće čorbice.
Sastojci
- 2 kašičice maslinovog ulja
- ½ šolje iseckanog crnog luka
- 1 manja tikvica isečena na komadiće
- 4 šolje cvetova brokolija
- 4 šolje bujona od povrća
- 2 čena belog luka
- 1 kašičica limunovog soka
- 10 velikih listova bosiljka
- so i biber po ukusu
Priprema
Dok se luk i tikvice lagano dinstaju na maslinovom ulju 7-8 minuta, vi obarite brokoli. Prebacite u blender luk sa tikvicama, brokoli, beli luk, bujon od povrća, limunov sok, so, biber, i naravno – bosiljak. Pošto se sve sjedini, čorbu sipajte u šerpu, poklopite je, i kuvajte na srednje jakoj vatri, ali ne da provri, već samo da bude topla. Pre služenja ukrasite listićima bosiljka.
Bonus savet
Kako bi čorba bila dodatno ukusna, zdrava i kremasta, ubacite i orahe. Njih prethodno potopite u vodu i ostavite da malo nabubre, a onda ih ubacite u blender zajedno sa ostalim sastojcima.
Sladoled od bosiljka
Ova osvežavajuća poslastica biće vaš saputnik tokom toplih dana. Ujedno ćete izbeći sve one standardne već toliko puta probane varijante sladoleda, i napokon sebi priuštiti nešto krajnje nesvakidašnje.
Sastojci
½ šolje svežeg bosiljka
1 šolja mleka
1 šolja kondenzovanog mleka
300 ml slatke pavlake
Priprema
U šerpici zagrejte mleko, ubacite bosiljak, i sačekajte da provri. Onda ugasite vatru, sklonite šerpicu sa strane, poklopite je, i odložite na 30 minuta. Nakon toga ubacite mleko sa bosljkom u blender. Pošto se lepo samelje, dodajte kondenzovano mleko, pa opet uključite blender. Probajte, te ubacite šećer ako vam nije dovoljno slatko. U činiji ručnim mikserom dobro umutite slatku pavlaku, dok ne dobije na volumenu. Zatim u to dodajte sadržaj iz blendera, pa silikonskom špatulom lagano zamešajte. Prebacite sladoled od bosiljka u plastičnu kutiju sa poklopcem, pa je stavite u frižider na najmanje 4 sata, a najbolje preko noći.
Bonus savet
Ukus bosiljka biće veoma intenzivan, pa kad pripremate prvi put možete smanjiti količinu dok se ne naviknete na ukus. U slučaju da želite da dobijete izrazito zelenu boju sladoleda, slobodno u smesu dodajte nekoliko kapi boje koja se koristi u prehrambene svrhe.
Naslovna slika: www.verywellfit.com