Recept za filmsko veče: Karamel-kokice
Nema ko ne voli kokice, posebno ako su tu da dodatno ulepšaju filmsko veče. Pošto nažalost bioskopi i dalje ne rade, a i jedenje kokica u takvoj atmosferi zna da iritira i ometa prisutne, idealno je da sami osmislite jedno lepo filmsko veče kod kuće. Pozovite prijatelje i impresionirajte ih ovom ultimativnom slano-slatkom kombinacijom kokica i karamela.
Hrskave kokice obložene tankim slojem sosa od karamele, moći će da se jedu i do dve-tri nedelje. Baš zato su idealna grickalica, ali i veoma originalan jestiv poklon. Doduše, verovatno će biti teško odoleti im i ne pojesti ih sve odmah.
Recept za karamel-kokice
Svaki dobar recept u sebi krije nekoliko trikova. Ovde su to kukuruzni sirup, soda bikarbona, i pečenje u rerni. Kukuruzni sirup možete da izbacite ako želite, ali on je tu da pomogne oko formiranja adekvatnog karamela. Soda bikarbona će pomoći da karamel naraste u volumenu, i samim tim prekrije svaku kokicu. Pečenje kokica takođe možete zaobići, ali time ćete postići izrazitu hrskavost, i omogućiti im da traju čak i do tri nedelje.
Sastojci za pravljenje kokica
- ⅓ šolje kukuruza kokičara
- ¼ šolje biljnog ulja
Sastojci za karamel
- 7 kašičica putera
- 1 šolja braon šećera
- ½ šolje kukuruznog sirupa
- ½ kašičice soli
- ½ kašičice sode bikarbone
Priprema
Zagrejte ulje u velikoj šerpi, na srednje jakoj vatri. Ubacite par zrna kukuruza, pa kad krenu da pucaju sklonite šerpu sa vatre, ubacite ostatak kukuruza kokičara, poklopite šerpu, protresite, i vratite na ringlu. Malo smanjite temperaturu, a sve vreme blago drmajte šerpu kako bi se sve kokice iskokale. Kada zvuk puckanja nestane znači da su gotove, te sklonite šerpu sa šporeta. Na kraju ćete od pomenute količine dobiti 10 šolja iskokanih kokica.
U plitkoj šerpici istopite puter na srednje jakoj vatri. Dodajte šećer, kukuruzni sirup, i so. Promešajte silikonskom špatulom, i ostavite da se krčka 4 minuta, ali za to vreme nikako više ne mešajte! Sklonite šerpicu sa ringle, ubacite sodu bikarbonu, te promešajte. Karamel će naglo porasti u volumenu, pa ga odmah prelijte preko kokica. Mešajte dok karamel ne obuhvati kokice, ohladi se, i stvrdne.
Rasporedite kokice na dva pleha. Pecite ih 45 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 110°C, mešajući na svakih 10 minuta. U prvi mah će se karamel opet istopiti, ali to će dodatno i ravnomerno prekriti sve kokice. Tokom daljeg pečenja karamel će se opet stvrdnuti. Pošto karamel-kokice budu gotove, ostavite da se ohlade, a zatim ih razdvojite u komadiće, i poslužite.
Bonus savet
Slobodno dalje eksperimentišite sa kombinacijama ukusa, tako što ćete, na primer, dodati neke začine, poput vanile ili cimeta.
Naslovna slika: www.chowhound.com