Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Recept za filmsko veče: Karamel-kokice

AUTOR: Isidora Spasić 08 Aug, 2020
Recept za filmsko veče: Karamel-kokice

Nema ko ne voli kokice, posebno ako su tu da dodatno ulepšaju filmsko veče. Pošto nažalost bioskopi i dalje ne rade, a i jedenje kokica u takvoj atmosferi zna da iritira i ometa prisutne, idealno je da sami osmislite jedno lepo filmsko veče kod kuće. Pozovite prijatelje i impresionirajte ih ovom ultimativnom slano-slatkom kombinacijom kokica i karamela.

Foto: www.smalltownwoman.com

Hrskave kokice obložene tankim slojem sosa od karamele, moći će da se jedu i do dve-tri nedelje. Baš zato su idealna grickalica, ali i veoma originalan jestiv poklon. Doduše, verovatno će biti teško odoleti im i ne pojesti ih sve odmah.

Foto: www.bearnakedfood.com

Recept za karamel-kokice

Svaki dobar recept u sebi krije nekoliko trikova. Ovde su to kukuruzni sirup, soda bikarbona, i pečenje u rerni. Kukuruzni sirup možete da izbacite ako želite, ali on je tu da pomogne oko formiranja adekvatnog karamela. Soda bikarbona će pomoći da karamel naraste u volumenu, i samim tim prekrije svaku kokicu. Pečenje kokica takođe možete zaobići, ali time ćete postići izrazitu hrskavost, i omogućiti im da traju čak i do tri nedelje.

Foto: www.jessicagavin.com

Sastojci za pravljenje kokica

  • ⅓ šolje kukuruza kokičara
  • ¼ šolje biljnog ulja

Sastojci za karamel

  • 7 kašičica putera
  • 1 šolja braon šećera
  • ½ šolje kukuruznog sirupa
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice sode bikarbone
Foto: www.awhiskandtwowands.com

Priprema

Zagrejte ulje u velikoj šerpi, na srednje jakoj vatri. Ubacite par zrna kukuruza, pa kad krenu da pucaju sklonite šerpu sa vatre, ubacite ostatak kukuruza kokičara, poklopite šerpu, protresite, i vratite na ringlu. Malo smanjite temperaturu, a sve vreme blago drmajte šerpu kako bi se sve kokice iskokale. Kada zvuk puckanja nestane znači da su gotove, te sklonite šerpu sa šporeta. Na kraju ćete od pomenute količine dobiti 10 šolja iskokanih kokica.

Foto: www.tasteandtellblog.com

U plitkoj šerpici istopite puter na srednje jakoj vatri. Dodajte šećer, kukuruzni sirup, i so. Promešajte silikonskom špatulom, i ostavite da se krčka 4 minuta, ali za to vreme nikako više ne mešajte! Sklonite šerpicu sa ringle, ubacite sodu bikarbonu, te promešajte. Karamel će naglo porasti u volumenu, pa ga odmah prelijte preko kokica. Mešajte dok karamel ne obuhvati kokice, ohladi se, i stvrdne.

Foto: www.mykidslickthebowl.com

Rasporedite kokice na dva pleha. Pecite ih 45 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 110°C, mešajući na svakih 10 minuta. U prvi mah će se karamel opet istopiti, ali to će dodatno i ravnomerno prekriti sve kokice. Tokom daljeg pečenja karamel će se opet stvrdnuti. Pošto karamel-kokice budu gotove, ostavite da se ohlade, a zatim ih razdvojite u komadiće, i poslužite.

Foto: www.homemadehooplah.com

Bonus savet

Slobodno dalje eksperimentišite sa kombinacijama ukusa, tako što ćete, na primer, dodati neke začine, poput vanile ili cimeta.

Foto: www.recipetineats.com

Naslovna slika: www.chowhound.com

Najčitanije

Ovo su najusamljeniji horoskopski znaci

Biti sam i biti usamljen nije isto, jer vam može biti zabavno i kada ste sami, ali kako onda razlikovati…

Ovo su simptomi ciroze jetre

Hronična bolest oštećenja tkiva jetre zove se ciroza jetre. Ciroza je zapravo bolest koja nastaje kao posledica i kasniji stadijum…

Mesečni horoskop za oktobar 2022: Jedan znak bolje da do novembra ne izlazi iz kuće

Polako odbrojavamo poslednje dane septembra, i pred nama je novi jesenji mesec. Stoga, pravo je vreme za detaljan horoskop u…

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

Najnovije - Gastro

Recepti za musaku Mike Dajmaka

Kada pomislimo na musaku prva asocijacija obično je jelo od krompira i mesa, sa dodatkom začina, ali ne mora da…

Da li ste spremni za vegansku čokoladu?

Veganska ishrana sve je popularnija, naročito među pripadnicima mlađe generacije, starosti do 25 godina. Ako na to dodamo i povećanu…

Jesen je stigla: Vreme je za najsočniji kolač od jabuka

Jesen je stigla, a to znači da je vreme za jabuke i razne delicije sa njima u glavnoj ulozi. Zbog…

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…