Recept za taljatele karbonara
Na netu ćete pronaći mnogo recepata za karbonara testeninu, a ovo je originalni italijanski recept. Nema dodavanja sira, suvog vrata, maštovitih kombinacija… Jaje je, naravno – obavezno, kako bi pojačalo kremastu strukturu i dalo sjaj testenini.
Sastojci:
- 500 g taljatela
- kašičica ulja
- 200 g pančete
- 3 dl kisele pavlake
- bosiljak
- jaje
- rendan parmezan, po želji
Priprema:
Pančetu isecite na tračice. Taljatele stavite u posoljenu kipuću vodu i kuvajte 5-6 minuta. Dok se testenina kuva, u veću šerpu sipajte malo ulja, dodajte pančetu i propržite da porumeni. Isključite vatru, ali ostavite na ringli i pospite bosiljkom, pa promešajte. Sklonite s ringle, dodajte proceđene taljatele, umešajte pavlaku, i sve lepo sjedinite pomoću dve viljuške kojima ćete izvlačiti testeninu i vraćati je u šerpu. Na kraju stavite jaje i većom viljuškom ili žicom mešajte oštrim pokretima gore-dole (ne u krug), da se masa ujednači i postane kremasta. Po želji, pospite rendanim parmezanom.
Vrlo je važno da jaje ne vrtite kružnim pokretima, kako ne biste dobili skuvane froncle od jaja već kremaste taljatele.
No Comment! Be the first one.