Recept za pastu bolonjeze
Bolonjeze je kod nas ubedljivo najpopularniji sos uz testeninu.
Sastojci:
- 500 g mlevenog mesa
- konzerva pelata
- 1-2 glavice luka
- 1-2 čena izgnječenog belog luka
- 1/2 dl maslinovog ulja
- 500 g špageta
- 2-3 lista lovora
- rendan parmezan
- so, biber, origano, šećer
Priprema:
Luk iseckajte sitno i s mlevenim mesom izdinstajte na srednjoj vatri. Kad su meso i luk proprženi, sipajte paradajz i dodajte beli luk. Posolite, pobiberite i promešajte. Kuvajte na tihoj vatri, po potrebi dospite malo vode i povremeno promešajte. Posle 20-25 minuta dodajte kašičicu šećera (kao katalizator kiseline), origano i lovor. Na tihoj vatri kuvajte da sos dobije gustinu (najkraće još 25 minuta). Špagete skuvajte u ključaloj slanoj vodi s uljem, pa ih procedite. Servirajte na zagrejan tanjir, prelijte vrelim sosom i pospite parmezanom.