• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Ideje za praznična predjela i zakuske

Ideje za praznična predjela i zakuske

Isidora Spasić
12.12.2020. 5 min Recepti

Umesto da vam dajemo recepte sa pobrojanim sastojcima i detaljnim opisima načina pripreme, ovaj put ćemo zagolicati vašu maštu, i ponuditi dosta interesantnih kombinacija. A pošto ne sumnjamo u vaša kulinarska umeća, znamo da ćete vi onda lako pripremiti poneko od ovih jela, kada odaberete koja će se od njih naći na vašoj prazničnoj trpezi.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Čorba od praziluka i karfiola

Kada propržite kolutove praziluka na ulju, dodajte cvetove karfiola, prelijte bujonom od povrća i pavlakom. Pošto se sve skuva, uz pomoć štapnog miksera izmiksujte čorbu, i začinite je po ukusu.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Čorba od pečenih paprika i leblebija

U šerpi propržite iseckani crni i beli luk. Dodajte pečenu papriku i konzervu leblebija. Prelijte bujonom od povrća, i kuvajte dok sve ne omekša. Koristeći štapni mikser, dobićete gustu i glatku teksturu čorbe.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Sneško Belić posluženje

U pitanju je zabavni tanjir sa sirevima, od kojih će tri okrugla bri sira, ili mocarele, formirati telo i glavu Sneška Belića. Crne maslinke će biti Sneškove oči, a vrh crvene ljute paprike njegov nos. Uz sireve služite krekere, orašaste plodove, sveže i suvo voće.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Đavolja jaja

Pošto skuvate jaja, prepolovite ih, i izvadite žumanca. Njih u činijici pomešajte sa majonezom, senfom i začinima, te pažljivo vratite unutar polutki belanaca. Na kraju ukrasite tanko sečenim vlašcem.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Začinjeni orasi

U činiji pomešajte so, biber, šećer, kim, cimet, i ljutu mlevenu papriku. Dodajte belance, dobro promešajte, pa ubacite orahe. Pošto se za njih ravnomerno zalepi mešavina začina, rasporedite ih na pleh i pecite oko 25 min.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Maslinke sa začinima, limunom, i belim lukom

U staklenoj ili keramičkoj posudi pomešajte maslinke sa grančicama majčine dušice i ruzmarina, kolutovima limuna, čenovima belog luka, i maslinovim uljem. Malo ih zapecite u rerni, pa služite tople ili na sobnoj temperaturi.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Salata od krastavca, cvekle, i pistaća

Cveklu isecite na tanke kolutove, pa zapecite u rerni. Pomešajte je sa kolutićima svežeg krastavca, pospite slanim pistaćima, i napravite interesantan dresing od pirinčanog sirćeta i susamovog ulja.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Kroketi od tikvica

Izrendane tikvice pomešajte sa solju, biberom, belim lukom u prahu, hlebnim mrvicama, i jajetom. Rukama ih formirajte u krokete, pa ih propržite na ulju, ili ispecite u rerni.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Brusketi sa pečenim čeri paradajzom

U rerni ispecite čeri paradajz koji ste prethodno posuli solju, biberom, komadićima belog luka, grančicama majčine dušice, i maslinovim uljem. Pošto budu gotovi, služite ih preko komada hleba.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Brusketi sa pečurkama

Crveni i beli luk propržite na ulju, a zatim dodajte razne vrste pečuraka isečene na komade, i par kašika crvenog vina. Začinite i dinstajte dok sve bude gotovo. Onda ovakve pečurke poslužite preko komada tostiranog hleba.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Tart sa rikotom i šparglama

Razvucite lisnato testo tako da dobijete pravougaonik. Ostavljajući malo slobodnog prostora sa svih strana testa, u centar stavite začinjeni rikota sir, a preko rasporedite špargle. Pecite oko 20 min.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Tart sa povrćem

Isecite prokelj, rotkvice, šargarepu, crveni luk i blitvu, pomešajte u činiji, a zatim začinite i prelijte uljem. Zapecite u rerni, pa na pola pečenja prebacite u centar okruglog lisnatog testa, čije ćete krajeve prebaciti preko povrća. Pecite dok testo ne dobije zlatno-braon boju.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Zalogajčići sa bri sirom i džemom od smokve

Četvrtaste komadiće lisnatog testa stavite u modle za mafine. Napunite ih komadićima bri sira i kašičicom džema od smokve, pa zapecite. Možete isprobati i druge varijante sireva i džemova.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Zalogajčići sa feta sirom i bundevom

Bundevu iseckajte na kockice, pa ih dobro propržite na ulju zajedno sa listićima žalfije. Četvrtaste komadiće lisnatog testa rasporedite u modle za mafine. Napunite ih kockicama bundeve sa žalfijom i feta sirom, pa zapecite u rerni.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Pica sa kobasicom, keljom, i kozjim sirom

Od testa za picu formirajte pravougaonik. Na malo ulja propržite komadiće kobasice, a nakon toga i parčiće kelja koje ćete preliti sa malo vode. Premažite testo uljem, rasporedite kobasice, kelj i kozji sir, pa zapecite.

Ideje za praznična predjela i zakuske
Foto: www.goodhousekeeping.com

Naslovna slika: www.goodhousekeeping.com

Oznake:

božićhranaidejejelakuvanjenova godinapraznicipredjelaproslavezakuska

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Recept za pastu bolonjeze
Prethodni

Recept za pastu bolonjeze

Recept za pastu aglio e olio
Sledeći

Recept za pastu aglio e olio

Sledeći
Recept za pastu aglio e olio
13.12.2020.

Recept za pastu aglio e olio

Prethodni
09.12.2020.

Recept za pastu bolonjeze

Recept za pastu bolonjeze

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖