Fantastične praznične poslastice
Ima toliko ukusnih poslastica koje možete pripremiti za praznike, da je šteta navesti samo par recepata. Zbog toga ćemo vas uputiti na razne mogućnosti, a na vama ostaje da onda odaberete nekoliko koje ćete pripremiti. Mi smo tu da vam zagolicamo maštu, a vi nastavite sa eksperimentisanjem.
Karamel pita sa jabukama
Prvo napravite karamel sos od šećera, putera, slatke pavlake i malo soli. Deo karamela pomešajte sa očišćenim i isečenim jabukama, koje su fil za pitu. Pošto ispečete pitu u lisnatom ili nekom drugom testu, služite je uz karamel kao preliv.
Čizkejk sa brusnicama
Napravite klasični čizkejk čija je osnova mleveni keks sa otopljenim puterom, a fil od krem sira i šećera. Onda prokuvajte vodu sa sokom od pomorandže i šećerom, pa kad postane kao sirup, ubacite sveže brusnice. Njih rasporedite i na čizkejk.
Red Velvet torta
Poznatu tortu karakteriše nekoliko neobičnih sastojaka u sočnom testu, kao što su mlaćenica i sirće. Ipak, ono po čemu je najprepoznatljivija jeste crvena nijansa koja se dobija uz pomoć boje za hranu.
Voćni kolač
Sada je idealno vreme da u voćni kolač ubacite suvo voće i orašaste plodove. Mislite na suvo grožđe, brusnice, kajsije, smokve, šljive, višnje, lešnike, bademe, orahe, pistaće… Malo mešavine začina i pola čašice burbona učiniće ovaj voćni kolač onim za pamćenje.
Deda Mrazov keks
Ovi dekadentni keksići specifični su po tome što u sebi imaju slano-slatke note. To se postiže komadićima čipsa, pereca, čokolade, i šarenih ukrasnih mrvica koje idu u osnovno testo.
Slatke snežne grudve
Ono što definiše slatke snežne grudve jeste okrugli oblik i prah šećer u koji su uvaljane. Testo je bazično (brašno, šećer, puter), a vi unutra ubacite šta želite. To, na primer, mogu biti mleveni orasi, kokosovo brašno, ekstrakt vanile…
Čokoladna cepanica
Poznat kao Bûche de Noël, u pitanju je varijanta čokoladnog rolata koji podseća na cepanicu. Mekano testo sadrži brašno, puter, jaja, šećer, i kakao prah. Rezultat je kremast i mlečan, a bogat čokoladni premaz zaokružuje ovaj kolač.
Keks sa džemom
Jednostavno testo pravi se od brašna, praška za pecivo, šećera, putera, i jaja. Pošto se naprave pljosnati krugovi od testa, u njihov centar treba utisnuti palac kako bi se napravilo udubljenje u koji se onda stavlja džem po izboru.
Praznični kapkejk
U ovom slučaju trik se krije u dekoraciji. Zato, pošto napravite svoj omiljeni mafin, pretvorite ga u kapkejk tako što ćete odozgo dodati krem napravljen od umućenog šlaga, krem sira, i šećera. Preko napravite spiralu od čokoladnog sirupa, pa na njoj rasporedite šarene M&M’s bombone.
Čokolada sa mentom
Istopite crnu čokoladu u koju ste dodali ekstrakt mente, a zatim je silikonskom špatulom poravnajte na poslužavnik koji ste obložili papirom za pečenje. Odložite u frižider na 20 minuta, pa preko nanesite sloj topljene bele čokolade, i pospite izmrvljenim šećernim lušama.
Medenjaci
Kombinacija putera i meda učiniće medenjake neodoljivim. Podjednako važnu ulogu igra mešavina začina, pa obavezno ubacite mleveni cimet, đumbir, muskatni oraščić, karanfilić i crveni biber. Koristite interesantne modle za sečenje, kako bi vaši medenjaci bili interesantnog oblika.
Bejlis kafa
Topli slatki napitak koji u sebi kombinuje kafu i liker idealan je za okrepljenje tokom praznika. Da biste dobili kompletnu poslasticu, na vrh bejlis kafe dodajte umućeni šlag, te malo sirupa od čokolade i karamela.
Naslovna slika: www.delish.com