Odličan tiramisu u samo 4 koraka
Tiramisu je jedan od slatkiša koji nas uvek fasciniraju i koji nikad ne odbijamo. Iako deluje komplikovano i kao nešto što biste poručili isključivo u restoranu, to je nešto što se može napraviti i u kućnim uslovima. Za to je potrebno ne tako puno sastojaka i samo 4 koraka, a najvažnije je biti strpljiv dok se hladi. Može se napraviti i dan ranije i potom samo izvaditi iz frižidera, izbor je na vama, ali verujte nam da se nikako nećete pokajati ako se odlučite da isprobate ovaj recept.
Sastojci:
- 200 g piškota (mogu se napraviti domaće, ali i kupovne su sasvim dovoljne)
- Nes kafa
- 450 g maskarpone sira
- Slatka pavlaka
- Šećer
- Šećer u prahu
- Kakao prah
- Po želji liker od kafe, lešnika ili badema
Priprema:
- U manjoj šerpi izmešajte pola šolje šećera, pola šolje vode i 2 kašike nes kafe i mešajte dok ne provri. Pustite ga da vri oko jednog minuta i onda sklonite sa vatre. Po želji dodajte 2 kašike likera.
- Koristeći ručni mikser, u jednoj posudi umutite jednu trećinu šolje hladne slatke pavlake, a u drugoj pomešajte oko 450 g maskarponea i pola šolje šećera u prahu. Polovinu umućene pavlake sipajte u maskarpone mešavinu kako bi se sve bolje sjedinilo, a potom sve to dodajte u ostatak umućene pavlake.
- Poređajte polovinu piškota na dno pleha dimenzija 20 x 20 cm i premažite polovinom sirupa. Stavite preko toga i polovinu mešavine sa maskarponeom i pospite jednom kašikom kakao praha. Ponovite sve slojeve još jednom istim redosledom, prekrijte alu folijom i ostavite da se hladi između 4 i 24 sata.
- Malo pre posluživanja, izvadite iz frižidera i sklonite foliju. Dodajte još jednu kašiku kakao praha koristeći malu cediljku ili sito i poslužite. Ostaci mogu stajati u frižideru još 2 dana.
Izvor: Better Homes & Gardens
Naslovna fotografija: Pixabay