Tri slatka recepta koja će vam obogatiti uskršnju trpezu
U susret proslavi Uskrsa, nudimo vam tri recepta za nesvakidašnje slatkiše. Oni će bez sumnje oduševiti i vas i vaše drage goste.
Kamilica-pomorandža torta
Bogata torta lagane teksture i ukusa zagarantovano će osvojiti sve one prisutne za stolom.
Sastojci za tortu
- 2 ½ šolje mleka
- 8 kesica čaja od kamilice
- 4 ½ šolje brašna
- 4 kašičice praška za pecivo
- ¾ kašičice soli
- 1 ½ šolja putera (na sobnoj temperaturi)
- 2 ¼ šolje žutog šećera
- 5 jaja (na sobnoj temperaturi)
- 2 kašičice vanila ekstrakta
- sok i izrendana kora jedne pomorandže
Sastojci za fil
- 2 šolje putera (na sobnoj temperaturi)
- 900 g šećera u prahu
- 3 kašike soka od pomorandže
- 1 kašičica vanila ekstrakta
- ¼ kašičice soli
Priprema
Mleko i kesice čaja od kamilice stavite u šerpicu, pustite da se kuvaju 7-8 minuta na srednje jakoj vatri, koja ne treba da provri. Sklonite sa šporeta, ostavite da se ohladi, a zatim izvadite kesice. Zagrejte rernu na 170˚ C, i napravite testo tako što ćete za početak u činiji promešati brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj činiji električnim mikserom 2-4 minuta mutite puter i žuti šećer. Dodajte jedno po jedno svih 5 jaja. Ubacite vanilin ekstrakt, sok i izrendanu koru pomorandže. Sada naizmenično dodajte suve sastojke i mleko sa kamilicom, sve vreme lagano muteći mikserom. U četiri okrugle posude za pečenje ravnomerno rasporedite smesu za tortu. Pre toga ove posude obložite papirom za pečenje. Pecite oko 25-30 minuta, pustite da se delovi torte ohlade, a onda ih izvadite iz posuda. Fil ćete napraviti tako što ćete električnim mikserom mutiti puter, onda dodati šećer u prahu, sok od pomorandže, vanilin ekstrakt i so, pa zatim mutiti još 1-2 minuta. Prvo parče torte stavite na postolje, pa ga premažite sa ½ šolje fila. To ponovite sa ostala tri parčeta, a filom koji vam ostane premažite čitavi spoljni deo vaše torte.
Bonus savet
Ovakva torta zaslužuje da se ukrasi, i zbog ukusa i zbog Uskrsa. U tu svrhu iskoristite keksiće u obliku zeka, i cvetiće sveže ili suve kamilice.
Kolač sa malinama i limunom
Osvežavajući kolač poput ovog biće idealan za kraj uskršnjeg ručka.
Sastojci za kolač
- 1 ½ šolja brašna
- ¼ kašičice praška za pecivo
- ¼ kašičice soli
- 1 šolja šećera
- ½ šolje putera (na sobnoj temperaturi)
- 100 g krem sira (na sobnoj temperaturi)
- 1 kašičica narendane kore limuna
- 3 kašičice soka od limuna
- 3 jajeta (na sobnoj temperaturi)
- 1 pakovanje svežih ili zamrznutih malina
Sastojci za glazuru
- ½ šolje šećera u prahu
- 5 kašika milerama
- 2 kašičice džema od malina
Priprema
Dok se rerna zagreva na 170˚ C, pripremite testo za kolač tako što ćete u jednoj činiji pomešati brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj činiji mikserom umutite šećer, puter, krem sir, izrendanu koru i sok limuna. Onda dodajte jedno po jedno jaje, muteći mikserom sve vreme. Sa ovom smesom spojite suve sastojke, i uz pomoć špatule umešajte maline. Pravougaonu posudu premažite puterom, pa ulijte testo za kolač. Pecite oko 1 sat i 5-10 minuta. Dok se kolač hladi, napravite glazuru. Za nju u blenderu izmiksujte šećer u prahu, mileram i džem od malina. Ovom glazurom, uz pomoć kašičice, prelijte vaš kolač.
Bonus savet
Ovaj kolač možete isprobati i sa borovnicama, jagodama, kupinama, ribizlama…
Keksići sa vanilom u obliku zečeva
Idealni su da se, uz kafu ili čaj, grickaju nakon prazničnog obeda.
Sastojci za testo
- 1 ¼ šolje brašna
- ¼ kašičice soli
- ½ šolje putera (na sobnoj temperaturi)
- 1 veliko žumance
- 1 kašičica vanila ekstrakta
Sastojci za glazuru
- 3 belanca
- 450 g šećera u prahu
Opciono
- prehrambena boja u jednoj ili više nijansi
Priprema
Zagrejte rernu na 170˚ C. U jednoj činiji pomešajte brašno i so, a u drugoj mikserom umutite puter i šećer. Onda u to dodajte žumance i vanila ekstrakt, pa opet mutite mikserom oko 5 minuta. Sada ubacite brašno sa solju, i zamešajte špatulom. Na pleh postavite papir za pečenje, a na njega modle u obliku zeka. U njih ravnomerno i pažljivo sipajte testo. Pecite 11-13 minuta. Dok se keksići hlade, pripremite glazuru. To znači da u činiji uz pomoć ručnog miksera umutite belanca i šećer u prahu. Sada, ako želite, razdvojte glazuru u činijice, i u svaku stavite kap-dve prehrambene boje po izboru, pa promešajte kašičicom. Da biste dekorisali, napunite glazurom čvrstu zip kesicu, isecite jedan njen ćošak, pa istisnite glazuru na keksiće.
Bonus savet
Keksićima u obliku zečeva možete dekorisati tortu iz prvog recepta ovog teksta. Takođe, iskoristite i druge oblike koji asociraju na Uskrs, kao što su jaja i cveće.
Naslovna slika: www.womansday.com