Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako ofarbati jaja uz pomoć ostataka hrane?

AUTOR: CityMagazine 27 Apr, 2021
Kako ofarbati jaja uz pomoć ostataka hrane?

Došao je trenutak za završne pripreme trpeze pred Uskrs, a ukoliko razmišljate kako da ofarbate jaja na drugačiji i zdraviji način, na pravoj ste adresi. Pre nekoliko dana obeležili smo Dan planete Zemlje, pa je prilika da joj se i na ovaj način odužimo.

Stoga, umesto kesica sa fabričkim bojama, pripremite namirnice, pre svega: crveni kupus, kurkumu ili šafran, cveklu, crni i ljubičasti luk. Verovatno već pretpostavljate koje sve nijanse možete dobiti, ali nećemo vas držati u neizvesnosti, već prelazimo na postupak.

1. Pripremite potrebne namirnice. Usitnjena cvekla zgodna je za farbanje ljubičastih jaja, ljuska luka za narandžasta ili bakarna, kurkuma ili čili za žuta, spanać za zelena, a crveni kupus ili sok od grožđa za crvena.

2. Pripremite boju po boju, tako što ćete isitniti ili izgnječiti navedene namirnice, a zatim dodajte četiri do šest čaša vode, i dve supene kašike sirćeta, odnosno četiri, ukoliko se odlučite za više vode. Za ovoliku količinu tečnosti dovoljna je jedna usitnjena cvekla ili nekoliko kora, a kada govorimo o luku, ljuska četiri do šest komada.

Ako želite da jaja ofabrate začinima, poput kurkume, na jednu čašu vode dodaje se jedna supena kašika. Što se više kurkume doda, to je boja intenzivnija. Ostavite da tečnost prokuva 30 minuta.

The Spruce/Cara Cormack

3. Nakon tog vremena, procedite vodu kako biste izvadili višak od povrća, pa prespite obojenu vodu u činiju dovoljno duboku za sva jaja.

4. Potopite tvrdo kuvana jaja u činiju i sačekajte nekoliko minuta da ljuske poprime boju. Naravno, što duže odstoje u boji, postaju tamnija. Ponovite postupak u zavisnosti od toga koliko ste nijansi odabrali.

Nadamo se da ćete pokušati ovo kod kuće, i da će dati očekivane rezultate…

Izvor: The Spruce Eats

Naslovna fotografija: The Spruce/Cara Cormack

Najčitanije

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Najnovije - Gastro

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…