Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Kako ofarbati jaja uz pomoć ostataka hrane?

AUTOR: CityMagazine 27 Apr, 2021
Kako ofarbati jaja uz pomoć ostataka hrane?

Došao je trenutak za završne pripreme trpeze pred Uskrs, a ukoliko razmišljate kako da ofarbate jaja na drugačiji i zdraviji način, na pravoj ste adresi. Pre nekoliko dana obeležili smo Dan planete Zemlje, pa je prilika da joj se i na ovaj način odužimo.

Stoga, umesto kesica sa fabričkim bojama, pripremite namirnice, pre svega: crveni kupus, kurkumu ili šafran, cveklu, crni i ljubičasti luk. Verovatno već pretpostavljate koje sve nijanse možete dobiti, ali nećemo vas držati u neizvesnosti, već prelazimo na postupak.

1. Pripremite potrebne namirnice. Usitnjena cvekla zgodna je za farbanje ljubičastih jaja, ljuska luka za narandžasta ili bakarna, kurkuma ili čili za žuta, spanać za zelena, a crveni kupus ili sok od grožđa za crvena.

2. Pripremite boju po boju, tako što ćete isitniti ili izgnječiti navedene namirnice, a zatim dodajte četiri do šest čaša vode, i dve supene kašike sirćeta, odnosno četiri, ukoliko se odlučite za više vode. Za ovoliku količinu tečnosti dovoljna je jedna usitnjena cvekla ili nekoliko kora, a kada govorimo o luku, ljuska četiri do šest komada.

Ako želite da jaja ofabrate začinima, poput kurkume, na jednu čašu vode dodaje se jedna supena kašika. Što se više kurkume doda, to je boja intenzivnija. Ostavite da tečnost prokuva 30 minuta.

The Spruce/Cara Cormack

3. Nakon tog vremena, procedite vodu kako biste izvadili višak od povrća, pa prespite obojenu vodu u činiju dovoljno duboku za sva jaja.

4. Potopite tvrdo kuvana jaja u činiju i sačekajte nekoliko minuta da ljuske poprime boju. Naravno, što duže odstoje u boji, postaju tamnija. Ponovite postupak u zavisnosti od toga koliko ste nijansi odabrali.

Nadamo se da ćete pokušati ovo kod kuće, i da će dati očekivane rezultate…

Izvor: The Spruce Eats

Naslovna fotografija: The Spruce/Cara Cormack