• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Tri slatka recepta koja će vam obogatiti uskršnju trpezu

Tri slatka recepta koja će vam obogatiti uskršnju trpezu

Isidora Spasić
29.04.2021. 5 min Recepti

U susret proslavi Uskrsa, nudimo vam tri recepta za nesvakidašnje slatkiše. Oni će bez sumnje oduševiti i vas i vaše drage goste.

Kamilica-pomorandža torta

Bogata torta lagane teksture i ukusa zagarantovano će osvojiti sve one prisutne za stolom.

Tri slatka recepta koja će vam obogatiti uskršnju trpezu
Foto: www.countryliving.com

Sastojci za tortu

  • 2 ½ šolje mleka
  • 8 kesica čaja od kamilice
  • 4 ½ šolje brašna
  • 4 kašičice praška za pecivo
  • ¾ kašičice soli
  • 1 ½ šolja putera (na sobnoj temperaturi)
  • 2 ¼ šolje žutog šećera
  • 5 jaja (na sobnoj temperaturi)
  • 2 kašičice vanila ekstrakta
  • sok i izrendana kora jedne pomorandže

Sastojci za fil

  • 2 šolje putera (na sobnoj temperaturi)
  • 900 g šećera u prahu
  • 3 kašike soka od pomorandže
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • ¼ kašičice soli
Tri slatka recepta koja će vam obogatiti uskršnju trpezu
Foto: www.americanlifestylemag.com

Priprema

Mleko i kesice čaja od kamilice stavite u šerpicu, pustite da se kuvaju 7-8 minuta na srednje jakoj vatri, koja ne treba da provri. Sklonite sa šporeta, ostavite da se ohladi, a zatim izvadite kesice. Zagrejte rernu na 170˚ C, i napravite testo tako što ćete za početak u činiji promešati brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj činiji električnim mikserom 2-4 minuta mutite puter i žuti šećer. Dodajte jedno po jedno svih 5 jaja. Ubacite vanilin ekstrakt, sok i izrendanu koru pomorandže. Sada naizmenično dodajte suve sastojke i mleko sa kamilicom, sve vreme lagano muteći mikserom. U četiri okrugle posude za pečenje ravnomerno rasporedite smesu za tortu. Pre toga ove posude obložite papirom za pečenje. Pecite oko 25-30 minuta, pustite da se delovi torte ohlade, a onda ih izvadite iz posuda. Fil ćete napraviti tako što ćete električnim mikserom mutiti puter, onda dodati šećer u prahu, sok od pomorandže, vanilin ekstrakt i so, pa zatim mutiti još 1-2 minuta. Prvo parče torte stavite na postolje, pa ga premažite sa ½ šolje fila. To ponovite sa ostala tri parčeta, a filom koji vam ostane premažite čitavi spoljni deo vaše torte.

Tri slatka recepta koja će vam obogatiti uskršnju trpezu
Foto: www.ediblenashville.ediblecommunities.com

Bonus savet

Ovakva torta zaslužuje da se ukrasi, i zbog ukusa i zbog Uskrsa. U tu svrhu iskoristite keksiće u obliku zeka, i cvetiće sveže ili suve kamilice.

Tri slatka recepta koja će vam obogatiti uskršnju trpezu
Foto: www.womansday.com

Kolač sa malinama i limunom

Osvežavajući kolač poput ovog biće idealan za kraj uskršnjeg ručka.

Tri slatka recepta koja će vam obogatiti uskršnju trpezu
Foto: www.goodhousekeeping.com

Sastojci za kolač

  • 1 ½ šolja brašna
  • ¼ kašičice praška za pecivo
  • ¼ kašičice soli
  • 1 šolja šećera
  • ½ šolje putera (na sobnoj temperaturi)
  • 100 g krem sira (na sobnoj temperaturi)
  • 1 kašičica narendane kore limuna
  • 3 kašičice soka od limuna
  • 3 jajeta (na sobnoj temperaturi)
  • 1 pakovanje svežih ili zamrznutih malina

Sastojci za glazuru

  • ½ šolje šećera u prahu
  • 5 kašika milerama
  • 2 kašičice džema od malina
Tri slatka recepta koja će vam obogatiti uskršnju trpezu
Foto: www.delish.com

Priprema

Dok se rerna zagreva na 170˚ C, pripremite testo za kolač tako što ćete u jednoj činiji pomešati brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj činiji mikserom umutite šećer, puter, krem sir, izrendanu koru i sok limuna. Onda dodajte jedno po jedno jaje, muteći mikserom sve vreme. Sa ovom smesom spojite suve sastojke, i uz pomoć špatule umešajte maline. Pravougaonu posudu premažite puterom, pa ulijte testo za kolač. Pecite oko 1 sat i 5-10 minuta. Dok se kolač hladi, napravite glazuru. Za nju u blenderu izmiksujte šećer u prahu, mileram i džem od malina. Ovom glazurom, uz pomoć kašičice, prelijte vaš kolač.

Tri slatka recepta koja će vam obogatiti uskršnju trpezu
Foto: www.marshasbakingaddiction.com

Bonus savet

Ovaj kolač možete isprobati i sa borovnicama, jagodama, kupinama, ribizlama…

Tri slatka recepta koja će vam obogatiti uskršnju trpezu
Foto: www.chezcateylou.com

Keksići sa vanilom u obliku zečeva

Idealni su da se, uz kafu ili čaj, grickaju nakon prazničnog obeda.

Tri slatka recepta koja će vam obogatiti uskršnju trpezu
Foto: www.womansday.com

Sastojci za testo

  • 1 ¼ šolje brašna
  • ¼ kašičice soli
  • ½ šolje putera (na sobnoj temperaturi)
  • 1 veliko žumance
  • 1 kašičica vanila ekstrakta

Sastojci za glazuru

  • 3 belanca
  • 450 g šećera u prahu

Opciono

  • prehrambena boja u jednoj ili više nijansi
Tri slatka recepta koja će vam obogatiti uskršnju trpezu
Foto: www.rosebakes.com

Priprema

Zagrejte rernu na 170˚ C. U jednoj činiji pomešajte brašno i so, a u drugoj mikserom umutite puter i šećer. Onda u to dodajte žumance i vanila ekstrakt, pa opet mutite mikserom oko 5 minuta. Sada ubacite brašno sa solju, i zamešajte špatulom. Na pleh postavite papir za pečenje, a na njega modle u obliku zeka. U njih ravnomerno i pažljivo sipajte testo. Pecite 11-13 minuta. Dok se keksići hlade, pripremite glazuru. To znači da u činiji uz pomoć ručnog miksera umutite belanca i šećer u prahu. Sada, ako želite, razdvojte glazuru u činijice, i u svaku stavite kap-dve prehrambene boje po izboru, pa promešajte kašičicom. Da biste dekorisali, napunite glazurom čvrstu zip kesicu, isecite jedan njen ćošak, pa istisnite glazuru na keksiće.

Tri slatka recepta koja će vam obogatiti uskršnju trpezu
Foto: www.funlovingfamilies.com

Bonus savet

Keksićima u obliku zečeva možete dekorisati tortu iz prvog recepta ovog teksta. Takođe, iskoristite i druge oblike koji asociraju na Uskrs, kao što su jaja i cveće.

Tri slatka recepta koja će vam obogatiti uskršnju trpezu
Foto: www.annabanana.co

Naslovna slika: www.womansday.com

Oznake:

desertikeksićikolačodmorposlasticepraznikproslavaslatkišitortauskrsvikend

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Kako ofarbati jaja uz pomoć ostataka hrane?
Prethodni

Kako ofarbati jaja uz pomoć ostataka hrane?

Bukmarker kafeterije: Idealna mesta za predah od gradske gužve
Sledeći

Bukmarker kafeterije: Idealna mesta za predah od gradske gužve

Sledeći
Bukmarker kafeterije: Idealna mesta za predah od gradske gužve
05.05.2021.

Bukmarker kafeterije: Idealna mesta za predah od gradske gužve

Prethodni
27.04.2021.

Kako ofarbati jaja uz pomoć ostataka hrane?

Kako ofarbati jaja uz pomoć ostataka hrane?

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    MMF
    Zoster ponovo na MMF-u: Nedelja koja ne liči na kraj festivala
    CityMagazine
    exit
    Organizatori EXIT festivala povodom izjave gradonačelnika Novog Sada: „Jedina politička zloupotreba je pokušaj cenzure i gušenja Exita“
    CityMagazine
    arlemm
    Otvaraju se vrata muzičkog Makonda u Arilju – počinje festival ARLEMM
    CityMagazine
    čedomir petrović
    Čedomir Petrović u seriji “Vruć vetar” je tumačio lik kog smo zaboravili – a čiji izum bi nam danas itekako dobro došao
    CityMagazine
    film
    Žarko Laušević i Branslav Lečić glume u ovom filmu, ali kad budete videli kako su potpisani na špici ništa vam neće biti jasno: Ostvarenje koje već 30 godina zabavlja filmofile
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖