Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Tri slatka recepta koja će vam obogatiti uskršnju trpezu

AUTOR: Isidora Spasić 29 Apr, 2021
Tri slatka recepta koja će vam obogatiti uskršnju trpezu

U susret proslavi Uskrsa, nudimo vam tri recepta za nesvakidašnje slatkiše. Oni će bez sumnje oduševiti i vas i vaše drage goste.

Kamilica-pomorandža torta

Bogata torta lagane teksture i ukusa zagarantovano će osvojiti sve one prisutne za stolom.

Foto: www.countryliving.com

Sastojci za tortu

  • 2 ½ šolje mleka
  • 8 kesica čaja od kamilice
  • 4 ½ šolje brašna
  • 4 kašičice praška za pecivo
  • ¾ kašičice soli
  • 1 ½ šolja putera (na sobnoj temperaturi)
  • 2 ¼ šolje žutog šećera
  • 5 jaja (na sobnoj temperaturi)
  • 2 kašičice vanila ekstrakta
  • sok i izrendana kora jedne pomorandže

Sastojci za fil

  • 2 šolje putera (na sobnoj temperaturi)
  • 900 g šećera u prahu
  • 3 kašike soka od pomorandže
  • 1 kašičica vanila ekstrakta
  • ¼ kašičice soli
Foto: www.americanlifestylemag.com

Priprema

Mleko i kesice čaja od kamilice stavite u šerpicu, pustite da se kuvaju 7-8 minuta na srednje jakoj vatri, koja ne treba da provri. Sklonite sa šporeta, ostavite da se ohladi, a zatim izvadite kesice. Zagrejte rernu na 170˚ C, i napravite testo tako što ćete za početak u činiji promešati brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj činiji električnim mikserom 2-4 minuta mutite puter i žuti šećer. Dodajte jedno po jedno svih 5 jaja. Ubacite vanilin ekstrakt, sok i izrendanu koru pomorandže. Sada naizmenično dodajte suve sastojke i mleko sa kamilicom, sve vreme lagano muteći mikserom. U četiri okrugle posude za pečenje ravnomerno rasporedite smesu za tortu. Pre toga ove posude obložite papirom za pečenje. Pecite oko 25-30 minuta, pustite da se delovi torte ohlade, a onda ih izvadite iz posuda. Fil ćete napraviti tako što ćete električnim mikserom mutiti puter, onda dodati šećer u prahu, sok od pomorandže, vanilin ekstrakt i so, pa zatim mutiti još 1-2 minuta. Prvo parče torte stavite na postolje, pa ga premažite sa ½ šolje fila. To ponovite sa ostala tri parčeta, a filom koji vam ostane premažite čitavi spoljni deo vaše torte.

Foto: www.ediblenashville.ediblecommunities.com

Bonus savet

Ovakva torta zaslužuje da se ukrasi, i zbog ukusa i zbog Uskrsa. U tu svrhu iskoristite keksiće u obliku zeka, i cvetiće sveže ili suve kamilice.

Foto: www.womansday.com

Kolač sa malinama i limunom

Osvežavajući kolač poput ovog biće idealan za kraj uskršnjeg ručka.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Sastojci za kolač

  • 1 ½ šolja brašna
  • ¼ kašičice praška za pecivo
  • ¼ kašičice soli
  • 1 šolja šećera
  • ½ šolje putera (na sobnoj temperaturi)
  • 100 g krem sira (na sobnoj temperaturi)
  • 1 kašičica narendane kore limuna
  • 3 kašičice soka od limuna
  • 3 jajeta (na sobnoj temperaturi)
  • 1 pakovanje svežih ili zamrznutih malina

Sastojci za glazuru

  • ½ šolje šećera u prahu
  • 5 kašika milerama
  • 2 kašičice džema od malina
Foto: www.delish.com

Priprema

Dok se rerna zagreva na 170˚ C, pripremite testo za kolač tako što ćete u jednoj činiji pomešati brašno, prašak za pecivo i so. U drugoj činiji mikserom umutite šećer, puter, krem sir, izrendanu koru i sok limuna. Onda dodajte jedno po jedno jaje, muteći mikserom sve vreme. Sa ovom smesom spojite suve sastojke, i uz pomoć špatule umešajte maline. Pravougaonu posudu premažite puterom, pa ulijte testo za kolač. Pecite oko 1 sat i 5-10 minuta. Dok se kolač hladi, napravite glazuru. Za nju u blenderu izmiksujte šećer u prahu, mileram i džem od malina. Ovom glazurom, uz pomoć kašičice, prelijte vaš kolač.

Foto: www.marshasbakingaddiction.com

Bonus savet

Ovaj kolač možete isprobati i sa borovnicama, jagodama, kupinama, ribizlama…

Foto: www.chezcateylou.com

Keksići sa vanilom u obliku zečeva

Idealni su da se, uz kafu ili čaj, grickaju nakon prazničnog obeda.

Foto: www.womansday.com

Sastojci za testo

  • 1 ¼ šolje brašna
  • ¼ kašičice soli
  • ½ šolje putera (na sobnoj temperaturi)
  • 1 veliko žumance
  • 1 kašičica vanila ekstrakta

Sastojci za glazuru

  • 3 belanca
  • 450 g šećera u prahu

Opciono

  • prehrambena boja u jednoj ili više nijansi
Foto: www.rosebakes.com

Priprema

Zagrejte rernu na 170˚ C. U jednoj činiji pomešajte brašno i so, a u drugoj mikserom umutite puter i šećer. Onda u to dodajte žumance i vanila ekstrakt, pa opet mutite mikserom oko 5 minuta. Sada ubacite brašno sa solju, i zamešajte špatulom. Na pleh postavite papir za pečenje, a na njega modle u obliku zeka. U njih ravnomerno i pažljivo sipajte testo. Pecite 11-13 minuta. Dok se keksići hlade, pripremite glazuru. To znači da u činiji uz pomoć ručnog miksera umutite belanca i šećer u prahu. Sada, ako želite, razdvojte glazuru u činijice, i u svaku stavite kap-dve prehrambene boje po izboru, pa promešajte kašičicom. Da biste dekorisali, napunite glazurom čvrstu zip kesicu, isecite jedan njen ćošak, pa istisnite glazuru na keksiće.

Foto: www.funlovingfamilies.com

Bonus savet

Keksićima u obliku zečeva možete dekorisati tortu iz prvog recepta ovog teksta. Takođe, iskoristite i druge oblike koji asociraju na Uskrs, kao što su jaja i cveće.

Foto: www.annabanana.co

Naslovna slika: www.womansday.com

Najčitanije

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Najnovije - Gastro

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…