Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Najlepši uskršnji ručak – aromatični jagnjeći but sa sočnim krompirom iz rerne

AUTOR: CityMagazine 26 Apr, 2021
Najlepši uskršnji ručak – aromatični jagnjeći but sa sočnim krompirom iz rerne

Bliži nam se Uskrs, a znamo da je svečani uskršnji ručak nešto čemu se svi radujemo. Budući da on uglavnom podrazumeva da je porodica na okupu, treba pomiriti više različitih ukusa, zbog čega je najbolje ići na sigurnu varijantu. A sočnu jagnjetinu i pečeni krompir svi vole, zar ne?

Zato vam danas donosimo recept za ovaj klasičan, aromatičan i uvek ukusan specijalitet u kome će svi uživati. No, pre same pripreme i odlaska u nabavku, imajte na umu da će vam biti potrebno oko 450 g sirovog mesa po osobi. Osim toga, kako je mlada jagnjetina mekša i ukusnija, umesto jednog buta većeg jagnjeta, možete uzeti i dva buta mladog jagnjeta koja su manje gramaže. Važna napomena je i to da meso pre pečenja treba marinirati minimum sat do dva za što bolji efekat. Sada kada smo vam otkrili sve tajne ovog recepta, prelazimo i na samu pripremu…

Foto: Pinterest

Potrebno je:

  • 1 jagnjeći but od oko 4 kg ili 2 manja po 2 kg (sa kojih je odstranjena suvišna masnoća)
  • oko 2.5 kg krompira (oljuštenog i isečenog na polovine ili četvrtine)

Za marinadu:

  • ¾ šolje maslinovog ulja
  • sok od dva limuna
  • 4 čena belog luka (sitno iseckana)
  • 2 grančice svežeg ruzmarina (očišćenog sa stabljike)
  • 2 kašike morske soli
  • 1 kašičica sveže mlevenog crnog bibera

Za krompir:

  • ¼ šolje maslinovog ulja
  • prstohvat soli
  • prstohvat sveže mlevenog crnog bibera
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 2 kašičice sušenog origana
  • 1 kašičica sušenog ruzmarina
  • sok od dva limuna
  • još malo soli, po želji
Foto: The Spruce Eats/ Stock food/Getty Images

Priprema:

Prvo napravite marinadu – sve sastojke sipajte u blender, pa blendajte dok ne dobijete finu homogenu smesu. Marinada treba da bude guste konzistencije kako se ne bi slivala sa mesa i kako bi formirala lepu koricu tokom pečenja.

Meso stavite u veći podmazan pleh ili pekač, pa ga pomoću četkice premažite marinadom u što debljem sloju. Stavite u frižider na minimum sat vremena.

Uključite rernu na 220° C. Očišćen i isečen krompir sipajte u dublju posudu, pa prelijte maslinovim uljem i začinite solju i biberom. Dodajte beli luk u prahu, te sušeni origano i ruzmarin, pa sve dobro promešajte da se začini zalepe za krompir. Rasporedite ga po nauljenom plehu, tako da u sredini ostane prazno, a onda tu položite jagnjeći but.

Pecite but na 220 °C 20 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 180°C i nastavite da pečete, povremeno prelivajući krompire i meso sokom od pečenja koji jagnjetina pusti. Za veći jagnjeći but (od 4 kg) potrebno je oko tri sata pečenja, ali za najbolji rezultat koristite tajmer za meso, budući da se svaka rerna razlikuje. Kada tajmer prilikom zabadanja u najsočniji deo buta dostigne 70°C, meso je spremno.

Izvadite meso iz rerne, pa ga prekrijte folijom i ostavite „da odmori” 15 minuta pre sečenja. U međuvremenu, ukoliko je potrebno, možete malo pojačati temperaturu u rerni kako bi krompir dobio još hrskaviju koricu i lepu zlatnorumenu boju. U slučaju da je krompir gotov kada i meso, izvadite ih u istom trenutku, pa krompir samo prelijte limunovim sokom, i, po želji, još malo posolite.

Sve lepo servirajte, poslužite uz neku osvežavajuću salatu i uživajte. Prijatno!

Izvor: The Spruce Eats

Fotografije za naslovni kolaž: Pinterest

Najčitanije

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Najnovije - Gastro

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…