Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Ukusna uskršnja pita sa šunkom kojoj niko neće moći da odoli

AUTOR: CityMagazine 23 Apr, 2021
Ukusna uskršnja pita sa šunkom kojoj niko neće moći da odoli

Nema ničeg lepšeg od ukusnog uskršnjeg doručka kada sa najdražima uživamo u druženju i bogatoj prolećnoj trpezi. Tradicionalno, na meniju je uglavnom neka ukusna domaća pogača, koju degustiramo uz razne sireve, suhomesnate proizvode, pikantne namaze i, naravno, kuvana jaja. No, mi smo ovoga puta odlučili da vam predložimo malo drugačiju ideju, a to je da svoje ukućane ove godine, za promenu, obradujete mirisnom i slasnom vrućom pitom od šunke i povrća koja se topi u ustima!

Ovaj recept objedinjuje sve naše omiljene uskršnje ukuse, a uz to je i vrlo šaren i dekorativan, što ga čini idealnim odabirom za praznični doručak. Ono što je najbolje je to što većinu sastojaka sigurno već imate kod kuće, a budući da je vrlo zanimljiv za pripremu, i vaši mališani vam mogu pomoći u samom procesu. Da ne dužimo previše, odmah prelazimo na recept.

Potrebno je:

  • 1/3 šolje šargarepe (očišćene i iseckane na kockice)
  • 1/3 šolje crnog luka (sitno iseckanog)
  • 1/3 šolje celera (tanko iseckanog)
  • 4 kašike putera (plus još malo za podmazivanje kalupa)
  • 4 kašike brašna
  • 2 ½ šolje mleka
  • prstohvat košer soli
  • prstohvat mlevenog crnog bibera
  • 1 šolja mešanog povrća po želji (grašak, zelena boranija, cvetići brokolija)
  • 2 kašike seckanog peršuna
  • 120 g sitno seckane šunke
  • 1 pakovanje lisnatog testa (2 bloka)
  • 1 jaje (umućeno)

Priprema:

Podmažite okrugli kalup za tart.

Šargarepu sipajte u kipuću vodu, pa kuvajte oko tri minuta, dok ne omekša. Ocedite i stavite sa strane.

U većem tiganju otopite puter, pa dodajte seckani crni luk i celer. Malo posolite, pa pržite oko pet minuta, da fino omekšaju. Zatim dodajte brašno, pa polako mešajte oko dva minuta, a nakon toga postepeno dolivajte mleko, sve vreme mešajući, da se ne bi stvorile grudvice. Dodajte so i biber, pa lagano mešajte dok ne dobijete gust i kremast sos. Dodajte pola umućenog jajeta i sve fino pomešajte.

Nakon toga, dodajte i kuvanu šargarepu i miks zelenog povrća, pa zajedno kuvajte još oko pet minuta. Sklonite sa šporeta i ostavite da se prohladi (sos ne treba da bude potpuno hladan, tako da je desetak minuta sasvim dovoljno). Kada se malo ohladi, dodajte seckanu šunku i peršun.

Zagrejte rernu na 200°C.

Blokove lisnatog testa tanko rasklagijajte na pobrašnavljenoj površini, pa od njih izrežite krugove malo većeg prečnika od kalupa u kome će se pita peći.

Stavite prvi krug testa u podmazan kalup, fino ga ušuškajte, a zatim preko njega sipajte pripremljen fil.

Ivice testa premažite ostatkom umućenog jajeta, pa odozgo stavite drugi krug testa i lagano pritisnite kako bi se krugovi zalepili. Zatim prstima ili pomoću viljuške dodatno dekorišite ivice pite kako bi bila reckava ili talasasta. Na sredini napravite mali otvor kako bi para mogla da izlazi tokom pečenja, pa sve odozgo premažite ostatkom umućenog jajeta.

Pecite pitu oko 25 do 30 minuta, dok ne postane hrskava i zlatnosmeđa.

Savet plus: ovaj recept može biti i odličan način da iskoristite ostatak šunke ili drugog mesa nakon Uskrsa, tako u obzir mogu da dođu i cepkana prasetina ili sitno seckana piletina. A ukoliko vam na večeru dolaze gosti vegetarijanci, samo umesto šunke stavite čedar ili neki drugi jači sir.

Prijatno!  

Izvor: The Spruce Eats

Najčitanije

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Namestili ste klimu da greje, a ona uporno hladi, evo u čemu je problem

Jesen je zvanično počela, a poslednjih malo više od nedelju dana bili smo svedoci naglog pada temperature, zbog čega su…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Najnovije - Gastro

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…