• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Retro kuhinja: Marcipan

Retro kuhinja: Marcipan

Isidora Spasić
08.05.2021. 3 min Recepti

Kada budete shvatili koliko je jednostavno i novčano povoljno napraviti sopstveni marcipan, više nikada nećete posegnuti za onim kupovnim. Inače, etimologija reči marcipan je posebno interesantna. Tako, italijansko marzapane potiče od srednjovekovnog latinskog matapanus, ili martius panis, što u prevodu znači martovski hleb. Takođe se smatra da je marcipan zapravo „hleb Svetog Marka” – Marci panis.

Retro kuhinja: Marcipan
Foto: www.thespruceeats.com

O marcipanu

Pošto je marcipan obožavan na svim kontinentima, postoje mnoge teorije o njegovom poreklu i nastanku. Iako se dugo vezivao za zemlje kao što su Nemačka, Mađarska, Španija i Italija, on po jednom tumačenju svoje korene zapravo vodi sa Orijenta. Naime, još davne 850. godine persijski doktor pod imenom Razis hvalio je blagotvorna svojstva paste napravljene od badema i šećera. Kada su se krstaši vratili u Evropu, sa sobom su poneli i ukusni marcipan. Njega su u prvi mah jeli isključivo plemići i bogati. Tek kasnije, u XIX veku, kada je šećer bio jeftiniji jer se dobijao od šećerne repe, marcipan je postao svima dostupan. Od tada pa do danas, ovaj delikates cenjen je širom sveta.

Osim što može da se umoči u čokoladu i obmota listićima jestivog zlata, od marcipana se često vajaju figurice. One obično bivaju u obliku minijaturnog voća i povrća, ili simpatičnih životinjica, realistično obojene uz pomoć prehrambenih boja. Pored toga što se uglavnom jede kao samostalna poslastica, marcipan se nekad stavlja u dekadentne kolače, i njime se prekrivaju torte za svečane prilike. Svakako nekom prilikom probajte „Hofburg” tortu!

Retro kuhinja: Marcipan
Foto: www.littleferrarokitchen.com

Recept za marcipan

Marcipan se često u potpunosti izjednačava sa pastom od badema. Muđutim, postoji razlika. Ona se ogleda u konzistenciji, jer je marcipan čvršći, a pasta od badema mekša. Zato se marcipan više konzumira kao samostalni slatkiš, dok se pasta od badema upotrebljava u drugim slatkim receptima.

Retro kuhinja: Marcipan
Foto: www.daringgourmet.com

Sastojci

1 ½ šolja mlevenih blanširanih badema

1 ½ šolja šećera u prahu

2 kašičice kvalitetnog ekstrakta badema

1 kašičica ružine vodice

1 belance

Retro kuhinja: Marcipan
Foto: www.makebetterfood.com

Opciono

Ukoliko nećete sami blanširati, ljuštiti i mleti bademe, možete kupiti takozvano „brašno od badema”. Njega ćete naći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. A ako želite da izbegnete šećer u prahu, slobodno ga zamenite medom.

I ne zaboravite da marcipan nije isto što i „persipan” (dostupan u mnogim prodavnicama), jer on se pravi od jezgra kajsinijih koštica.

Retro kuhinja: Marcipan
Foto: www.sugargeekshow.com

Priprema

Mlevene blanširane bademe i šećer u prahu ubacite u multipraktik, pa pritiskajte dugme za mešanje sve dok se ne oformi masa bez grudvica. Dodajte ekstrakt badema i ružinu vodicu, pa opet izmiksujte. Ubacite belance, a zatim pustite da multipraktik sjedini sve sastojke tako da se dobije kompaktna masa. Imajte u vidu i da će se marcipan dodatno stegnuti u frižideru. Prebacite marcipan na drvenu radnu površinu, pa ga kratko umesite rukama. Formirajte ga u oblik manje cepanice, obmotajte providnom plastičnom folijom, i stavite u frižider ili zamrzivač. Ako bude stajao u frižideru, trajaće vam najmanje mesec dana, dok će u zamrzivaču izdržati i do preko šest meseci. Pre korišćenja marcipan treba da poprimi sobnu temperaturu. Od ove količine sastojaka dobićete oko 400 g marcipana.

Retro kuhinja: Marcipan
Foto: www.ketodietapp.com

Naslovna slika: www.thegreencreator.com i www.myrecipes.com

Oznake:

desertkuhinjakuvanjemarcipanposlasticaretroslatkisvikend

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Krompir na ovaj način još niste probali
Prethodni

Krompir na ovaj način još niste probali

Eat & Talk #8 – Češka
Sledeći

Eat & Talk #8 – Češka

Sledeći
Eat & Talk #8 – Češka
11.05.2021.

Eat & Talk #8 – Češka

Prethodni
06.05.2021.

Krompir na ovaj način još niste probali

Krompir na ovaj način još niste probali

2 Comments

  1. Biljsna kaže:
    23.11.2025. u 22:34

    Vrlo interesantni prilozi! Na jedsn atraktivan nacin prezenzirsni.
    Cestitsm!

    Odgovori
  2. biljanamg4@gmail.com kaže:
    23.11.2025. u 22:35

    Vrlo interesantni prilozi! Na jedsn atraktivan nacin prezenzirsni.
    Cestitsm!

    Odgovori

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Najnovije

marčelo
„Puzzle Shock“ 20 godina kasnije: Kako je nastao album koji je stvorio Marčelov prepoznatljiv glas
CityMagazine
žikina dinastija
Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
CityMagazine
eva braun
Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
CityMagazine
Kalum Tarner
Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
CityMagazine
žikina dinastija
Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖