Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Retro kuhinja: Marcipan

Kada budete shvatili koliko je jednostavno i novčano povoljno napraviti sopstveni marcipan, više nikada nećete posegnuti za onim kupovnim. Inače, etimologija reči marcipan je posebno interesantna. Tako, italijansko marzapane potiče od srednjovekovnog latinskog matapanus, ili martius panis, što u prevodu znači martovski hleb. Takođe se smatra da je marcipan zapravo „hleb Svetog Marka” – Marci panis.

Foto: www.thespruceeats.com

O marcipanu

Pošto je marcipan obožavan na svim kontinentima, postoje mnoge teorije o njegovom poreklu i nastanku. Iako se dugo vezivao za zemlje kao što su Nemačka, Mađarska, Španija i Italija, on po jednom tumačenju svoje korene zapravo vodi sa Orijenta. Naime, još davne 850. godine persijski doktor pod imenom Razis hvalio je blagotvorna svojstva paste napravljene od badema i šećera. Kada su se krstaši vratili u Evropu, sa sobom su poneli i ukusni marcipan. Njega su u prvi mah jeli isključivo plemići i bogati. Tek kasnije, u XIX veku, kada je šećer bio jeftiniji jer se dobijao od šećerne repe, marcipan je postao svima dostupan. Od tada pa do danas, ovaj delikates cenjen je širom sveta.

Osim što može da se umoči u čokoladu i obmota listićima jestivog zlata, od marcipana se često vajaju figurice. One obično bivaju u obliku minijaturnog voća i povrća, ili simpatičnih životinjica, realistično obojene uz pomoć prehrambenih boja. Pored toga što se uglavnom jede kao samostalna poslastica, marcipan se nekad stavlja u dekadentne kolače, i njime se prekrivaju torte za svečane prilike. Svakako nekom prilikom probajte „Hofburg” tortu!

Foto: www.littleferrarokitchen.com

Recept za marcipan

Marcipan se često u potpunosti izjednačava sa pastom od badema. Muđutim, postoji razlika. Ona se ogleda u konzistenciji, jer je marcipan čvršći, a pasta od badema mekša. Zato se marcipan više konzumira kao samostalni slatkiš, dok se pasta od badema upotrebljava u drugim slatkim receptima.

Foto: www.daringgourmet.com

Sastojci

1 ½ šolja mlevenih blanširanih badema

1 ½ šolja šećera u prahu

2 kašičice kvalitetnog ekstrakta badema

1 kašičica ružine vodice

1 belance

Foto: www.makebetterfood.com

Opciono

Ukoliko nećete sami blanširati, ljuštiti i mleti bademe, možete kupiti takozvano „brašno od badema”. Njega ćete naći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. A ako želite da izbegnete šećer u prahu, slobodno ga zamenite medom.

I ne zaboravite da marcipan nije isto što i „persipan” (dostupan u mnogim prodavnicama), jer on se pravi od jezgra kajsinijih koštica.

Foto: www.sugargeekshow.com

Priprema

Mlevene blanširane bademe i šećer u prahu ubacite u multipraktik, pa pritiskajte dugme za mešanje sve dok se ne oformi masa bez grudvica. Dodajte ekstrakt badema i ružinu vodicu, pa opet izmiksujte. Ubacite belance, a zatim pustite da multipraktik sjedini sve sastojke tako da se dobije kompaktna masa. Imajte u vidu i da će se marcipan dodatno stegnuti u frižideru. Prebacite marcipan na drvenu radnu površinu, pa ga kratko umesite rukama. Formirajte ga u oblik manje cepanice, obmotajte providnom plastičnom folijom, i stavite u frižider ili zamrzivač. Ako bude stajao u frižideru, trajaće vam najmanje mesec dana, dok će u zamrzivaču izdržati i do preko šest meseci. Pre korišćenja marcipan treba da poprimi sobnu temperaturu. Od ove količine sastojaka dobićete oko 400 g marcipana.

Foto: www.ketodietapp.com

Naslovna slika: www.thegreencreator.com i www.myrecipes.com