Napravite osvežavajući sladoled od kokosa u kome će svi uživati
Leto je u vazduhu, temperature lagano rastu, a samim tim i naša potreba za hladnim osveženjima i ukusnim ledenim poslasticama. Zbog toga vam danas donosimo brz i jednostavan recept za sladoled koji predstavlja pravu rapsodiju omiljenih tropskih ukusa.
Kako je kokos mnogima prva asocijacija na letnju sezonu, verujemo da će i sladoled ove naglašene arome razbuditi sva čula i doneti dašak leta i bezbrižnosti u vaš dom. A imajući u vidu da je u ovom receptu kokos iskombinovan sa osvežavajućom limetom, nema sumnje da će ova poslastica zagolicati i oduševiti sva nepca. Kremast, sladak i uzbudljiv, ovaj sladoled savršen je izbor za letnje druženje sa porodicom i prijateljima, ali i dečje rođendane, koktel zabave i druga slavlja. Da ne dužimo previše – odmah krećemo sa pripremom!
Potrebno je:
- 1 konzerva (oko 380ml) kokosovog mleka sa manjim procentom masnoće
- 1 konzerva (oko 420ml) zaslađenog kondenzovanog mleka
- 1 šolja kokosa
- 2 kašike narendane korice limete
- 1 kašika soka od limete
- + modle za sladoled na štapiću i drveni štapići za sladoled
Priprema:
Sve sastojke sipajte u blender, pa blendajte na visokoj brzini sve dok se kokos lepo ne sjedini sa mlekom i dok smesa ne postane glatka i konzistentna.
Pripremljenu smesu izlijte u modle za sladoled (treba da budu skoro skroz pune), pa ih stavite u zamrzivač na dva sata da se sladoled malo stegne.
Nakon toga, izvadite modle iz zamrzivača, pa u svaku stavite štapić za sladoled (on treba da bude delimično stegnut kako bi štapići ostali na mestu). Ukoliko koristite modle uz koje već dolaze sami štapići, ovaj korak možete preskočiti, odnosno možete ih odmah dodati, bez čekanja da se sladoled stegne.
Vratite modle u zamrzivač na minimum još dva sata, mada je najbolje da odstoji preko noći. Nakon toga, modle lagano potopite u toplu vodu, pa lagano izvucite sladolede. Poslužite i uživajte!
*Savet plus:
Umesto limete, možete koristiti i druge arome i voće po želji, kao što su:
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- ¼ šolje malina
- ¼ šolje borovnica
- ¼ šolje iseckanih jagoda
- limunova korica i sok od limuna
- pomorandžina korica i sok od pomorandže
Za još intenzivniji i lepši ukus kokosa, pre dodavanja u smesu, malo ga istostirajte na niskoj temperaturi.
Ovaj sladoled može da stoji u zamrzivaču i do šest meseci.
Izvor: The Spruce Eats
Fotografije: The Spruce Eats/Leah Maroney