• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Retro kuhinja: Carske mrvice

Retro kuhinja: Carske mrvice

Isidora Spasić
19.06.2021. 3 min Recepti

Carske mrvice, poznate i kao Carski omlet, ili kao Carske palačinke, postoje još od druge polovine XIX veka. Recept je nastao u Austriji, ali se ubrzo proširio celom Austrougarskom monarhijom, pa i znatno šire. Originalno su poznate kao Kajzeršmar(e)n – na nemačkom: Kaiserschmarr(e)n – i ovaj izraz kod nas se i danas ponegde održao, uglavnom u Vojvodini. Recept je smišljen za jednog cara, ali on je velikodušno dopustio da bude dostupan svima.

Retro kuhinja: Carske mrvice
Foto: www.cleverleben.at

Kratka istorija

Autor recepta ostao je poznat samo po imenu – Leopold, i bio je glavni kuvar cara i kralja Franca Jozefa (1830-1916), koji je bio na čelu Habzburške monarhije.

Retro kuhinja: Carske mrvice
Foto: www.commons.wikimedia.org

Dakle, recept je smišljen kao omlet/palačinke, ali ako bi kojim nesrećnim slučajem sadržina bila prepečena, ili bi se pretvorila u froncle, onda se sve pravilo iznova, a to što baš i nije naročito uspelo davano je personalu kuhinje ili posluzi. Nekom prilikom car i kralj Franc Jozef zašao je u kuhinju, primetio je šta se jede, zatražio je da proba, i nakon toga je rekao: „Od sada će se za mene Carski omlet praviti samo na ovaj način!“ Tako su od omleta/palačinki nastale – mrvice.

Retro kuhinja: Carske mrvice
Foto: www.emmikochteinfach.de

Druga legendarno/anegdotalna verzija kaže da je isti omlet zapravo smišljen za suprugu Franca Jozefa – za caricu i kraljicu Elizabetu (1837-1898), poznatu i po nadimku „Sisi“, jer je izrazila želju za nekim „lakšim desertom”. Ali, pošto se njoj slatkiš ni na prvi pogled nije dopao, i samo je odgurnula tanjir, Franc Jozef je iznervirano i egzaltirano rekao: „Na geb’ er mir halt den Schmarren her, den unser Leopold da wieder z’sammenkocht hat“, a što je, u slobodnom prevodu, značilo: „Pa, dajte meni tu koještariju koju je naš Leopold ponovo skuvao!” Pošto je probao, dotična „koještarija“ odmah je prerasla u njegov omiljeni slatkiš!

Retro kuhinja: Carske mrvice
Foto: www.pt.m.wikipedia.org

Originalni recept

Sastojci

  • 2 jajeta
  • 2 kašike kristal šećera
  • 150 ml mleka
  • 180 g mekog brašna
  • prstohvat soli
  • 2 kašike (40-50 g) putera
  • 1 kašičica šećera u prahu (za posipanje)

prilog: sos od šljiva ili jabuka

Retro kuhinja: Carske mrvice
Foto: www.emmikochteinfach.de

Priprema

Razdvojiti žumanca od belanaca u posebne posude. U žumanca dodati šećer, i penasto umešati. Zatim dodati mleko, i pomalo dodajući brašno umešati žičanom mutilicom u jednoličnu smesu, bez grudvica. U belanca dodati prstohvat soli, pa istom žičanom mutilicom umutiti u čvrsti šam. Zatim, kašiku po kašiku, šam dodavati žumancima, i mutilicom sve lagano sjediniti. Zagrejati veći tiganj, istopiti puter, pa uliti svu smesu. Nakon 3 do 4 minuta, kad se smesa lagano zapeče, a odozgo je i dalje skoro tečna, uz pomoć dve viljuške podeliti na četiri dela, i svaki okrenuti na drugu stranu. Zapeći i sa te strane, 1 do 2 minuta, pa istim viljuškama sve pokidati na komadiće. Propeći još malo, mešajući, da koji komadić ne bi ostao presan, i dobro pazeći da ništa ne zagori. Istresti na tanjir, i posuti šećerom u prahu.

Pre šećera u prahu, originalni recept zahteva da se Carske mrvice preliju sosom od šljiva ili jabuka.

Retro kuhinja: Carske mrvice
Foto: www.essen-und-trinken.de

Sos od šljiva („Zwetschkenröster”)

Sastojci

  • 1 kg zrelih plavih šljiva
  • 100-200 g šećera u kristalu (u zavisnosti od slatkoće šljiva)
  • štapić cimeta
  • čašica nekog slatkog likera (ili kašičica ekstrakta ruma)
  • 3-4 kapi limuna
  • voda
Retro kuhinja: Carske mrvice
Foto: www.schninskitchen.de

Priprema

Šljivama odstraniti koštice, prepoloviti ih, posuti šećerom, i dodati cimet, liker/rum i limun. Preliti vodom dovoljnom da sve jedva ogrezne, i kuvati na srednjoj vatri, polupokriveno, sve dok šljive omekšaju, a kožica se malo savije. Preliti u činiju, i sačekati da se prohladi.

Retro kuhinja: Carske mrvice
Foto: www.oetker.at

Naslovna slika: www.kuechengoetter.de i www.dinnerwithjulie.com

Oznake:

deserthranakuhinjakuvanjeposlasticaretroslatkisvikend

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Napravite osvežavajući sladoled od kokosa u kome će svi uživati
Prethodni

Napravite osvežavajući sladoled od kokosa u kome će svi uživati

Izložba sireva i poslastica u Botaničkoj bašti
Sledeći

Izložba sireva i poslastica u Botaničkoj bašti

Sledeći
Izložba sireva i poslastica u Botaničkoj bašti
23.06.2021.

Izložba sireva i poslastica u Botaničkoj bašti

Prethodni
17.06.2021.

Napravite osvežavajući sladoled od kokosa u kome će svi uživati

Napravite osvežavajući sladoled od kokosa u kome će svi uživati

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    žikina dinastija
    Pre Nikole Koje i Borisa Milivojevića, on je bio Miša iz serijala Žikina dinastija: Pogledajte kako danas izgleda
    CityMagazine
    eva braun
    Kako je nastajala pop muzika u inat užasnom vremenu: 30 godina kultnog albuma grupe Eva Braun
    CityMagazine
    Kalum Tarner
    Da li je Kalum Tarner naš sledeći Džejms Bond? Evo šta znamo
    CityMagazine
    žikina dinastija
    Gledao sam novi nastavak filma “Žikina dinastija” i rešio da rangiram svih 11 naslova iz ovog serijala
    CityMagazine
    hbo max decembar
    Decembar na HBO Max-u: Od prazničnih specijala do horora
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖