Uz čaj: recept za savršeno ukusan tart od pekan oraha
Mirisna peciva su odličan način da obradujete sebe i svoje najmilije, a budući da nam se vratilo hladno zimsko vreme, idealan je trenutak za uključite rernu i pripremite jednu ukusnu finu poslasticu, koja će savršeno ići uz kafu ili čaj.
U pitanju je prhki, slasni tart od pekan oraha, koji se brzo sprema i koji garantuje potpuni užitak. Ne samo da će se kućom širiti opojni aromatični miris dok ga budete pekli, već će u njemu zasigurno uživati svi oni koje ga budu probali. Znamo da vam voda već ide na usta, zato odmah prelazimo na recept!
Sastojci:
- 150 g brašna
- 1 jaje
- 100 g maslaca
- 30 g šećera
- 5 g praška za pecivo
- soli po ukusu
Za fil:
- 100 g maslaca
- 50 g neutralne pavlake
- 2 kašike meda
- 100 g šećera
- 40 ml vode
- 200 g pekan oraha
Priprema:
- U činiji pomešajte brašno, so, prašak za pecivo i šećer. Dodajte puter, pa sve rukama pomešajte dok ne dobijete mrvice. Dodajte jaje i zamesite testo, pa ga stavite u frižider da se hladi 30 minuta.
- Da biste pripremili fil, prepecite pekan orahe u rerni 10 minuta na 180 stepeni.
- U dubokoj šerpi pomešajte šećer, vodu i med. Ostavite na jakoj vatri i nastavite da mešate, sve dok ne dobije finu boju karamela.
- U drugoj šerpici zagrejte pavlaku do ključanja.
- Gotov karamel sklonite sa vatre, dodajte komadiće putera i mešajte dok se ne rastvori.
- Pažljivo sipajte vrelu pavlaku, promešajte, dodajte pekan orahe i ponovo promešajte.
- Ohlađeno testo tanko rasklagijajte, pa stavite u posudu za pečenje, ne zaboravljajući da probušite rupice. Odozgo stavite izgužvan papir za pečenje i neki teret u vidu pirinča ili pasulja, kako se testo ne bi podiglo, pa stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni 20 minuta.
- Izvadite iz rerne, sklonite teret, pa ostavite malo da se ohladi.
- Ohlađenu mešavinu sa pekan orasima kašikom nanesite na podlogu od prhkog testa, ravnomerno rasporedite svuda i ostavite da se dobro ohladi, pa ukrasite celim pekan orasima i, po želji, poslužite uz kuglu sladoleda od vanile. Prijatno!
Izvor: Elle Russia
Naslovna fotografija: Keighla Exum/Unsplash
No Comment! Be the first one.