Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije

Uz čaj: recept za savršeno ukusan tart od pekan oraha

AUTOR: CityMagazine 07 Mar, 2022
Uz čaj: recept za savršeno ukusan tart od pekan oraha

Mirisna peciva su odličan način da obradujete sebe i svoje najmilije, a budući da nam se vratilo hladno zimsko vreme, idealan je trenutak za uključite rernu i pripremite jednu ukusnu finu poslasticu, koja će savršeno ići uz kafu ili čaj.

U pitanju je prhki, slasni tart od pekan oraha, koji se brzo sprema i koji garantuje potpuni užitak. Ne samo da će se kućom širiti opojni aromatični miris dok ga budete pekli, već će u njemu zasigurno uživati svi oni koje ga budu probali. Znamo da vam voda već ide na usta, zato odmah prelazimo na recept!

Foto: Louise Lyshøj/Unsplash

Sastojci:

  • 150 g brašna
  • 1 jaje
  • 100 g maslaca
  • 30 g šećera
  • 5 g praška za pecivo
  • soli po ukusu

Za fil:

  • 100 g maslaca
  • 50 g neutralne pavlake
  • 2 kašike meda
  • 100 g šećera
  • 40 ml vode
  • 200 g pekan oraha
Foto: Deryn Macey/Unsplash

Priprema:

  1. U činiji pomešajte brašno, so, prašak za pecivo i šećer. Dodajte puter, pa sve rukama pomešajte dok ne dobijete mrvice. Dodajte jaje i zamesite testo, pa ga stavite u frižider da se hladi 30 minuta.
  2. Da biste pripremili fil, prepecite pekan orahe u rerni 10 minuta na 180 stepeni.
  3. U dubokoj šerpi pomešajte šećer, vodu i med. Ostavite na jakoj vatri i nastavite da mešate, sve dok ne dobije finu boju karamela.
  4. U drugoj šerpici zagrejte pavlaku do ključanja.
  5. Gotov karamel sklonite sa vatre, dodajte komadiće putera i mešajte dok se ne rastvori.
  6. Pažljivo sipajte vrelu pavlaku, promešajte, dodajte pekan orahe i ponovo promešajte.
  7. Ohlađeno testo tanko rasklagijajte, pa stavite u posudu za pečenje, ne zaboravljajući da probušite rupice. Odozgo stavite izgužvan papir za pečenje i neki teret u vidu pirinča ili pasulja, kako se testo ne bi podiglo, pa stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni 20 minuta.
  8. Izvadite iz rerne, sklonite teret, pa ostavite malo da se ohladi.
  9. Ohlađenu mešavinu sa pekan orasima kašikom nanesite na podlogu od prhkog testa, ravnomerno rasporedite svuda i ostavite da se dobro ohladi, pa ukrasite celim pekan orasima i, po želji, poslužite uz kuglu sladoleda od vanile. Prijatno!

Izvor: Elle Russia

Naslovna fotografija: Keighla Exum/Unsplash

Najčitanije

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Detalj koji na glavi nosi partnerka Ane Brnabić će danas nositi sve žene na sahrani kraljice, osim jedne

Sahrana kraljice Elizabete II će se održati danas u Vestminsterkoj opatiji, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je stigla…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Najnovije - Gastro

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…

Brzo i lako napravite palačinke sa bundevom bez brašna i mleka

Polako ulazimo u jesenju sezonu, koja unosi promene na raznim poljima, ali i na trpezu. Kako je bundeva jedna od…