• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Isprobajte ove ukusne umake

Isidora Spasić
06.03.2022. 3 Mins Read Recepti

Iz nekog razloga ljudi retko prave umake. To je greška, jer su oni pogodni kao zakuska pre večere, za zabave i proslave, ili kao brz obrok. Kako biste ispravili ovu kulinarsku nepravdu, u nastavku saznajte tri recepta. A, pošto je vikend, eto idealnog izgovora da ih isprobate.

Umak od patlidžana

Ovaj umak je idealan za vegane i vegetarijance, kao i za sve one koji žele da se hrane zdravije. Služite ga uz prepečen mediteranski pita-hleb, i isečeno povrće kao što su paradajz i šargarepa.

Povezani članci

Nikada ne podgrevajte pirinač, pileće meso uvek isperite pod tekućom vodom i druge popularne zablude o kuvanju

Način kako da spremimo pasulj brže, a da ne nadima je jednostavan, a „tajni sastojak“ ima svako kod kuće

Foto: www.cookinglight.com

Sastojci

  • 2 srednja patlidžana
  • 1 kašičica soli
  • 6 kašičica maslinovog ulja
  • 1 šolja sitno iseckane crvene paprike
  • 1 šolja sitno iseckanog crnog luka
  • 1 kašičica korijandera u prahu
  • 1 kašičica aleve paprike
  • ¼ šolje vinskog sirćeta
  • ½ šolje iseckanog peršuna
  • 1 kašičica soka od limuna
Foto: www.fitfoodienutter.com

Priprema

Isecite patlidžane na kockice, dobro ih posolite i ostavite na kuhinjskom papiru da odstoje 30 minuta. U velikom tiganju, na 4 kašičice maslinovog ulja, dinstajte patlidžan oko 10 minuta na srednje jakoj vatri. Prebacite patlidžan na tanjir, dodajte 2 kašičice maslinovog ulja u isti tiganj, pa na 12 minuta propržite papriku i luk, sa korijanderom i alevom paprikom. Nakon toga dodajte patlidžan i sirće, mešajte i gnječite drvenom kašikom 8 minuta, dok se ne dobije odgovarajuća tekstura i sirće ne ispari. U činiji pomešajte ovaj umak od patlidžana sa peršunom i limunom, pa služite toplo.

Foto: www.cupfulofkale.com

Umak od dimljene pastrmke

Za specijalnu večeru ili neki važan događaj ovaj umak je idealan, jer se lako pravi a deluje luksuzno. Služite ga uz prepečen baget, krekere sa semenkama, i kolutiće svežeg krastavca.

Foto: www.eatingwell.com

Sastojci

  • 1 šolja na komadiće iscepkane dimljene pastrmke
  • 1 šolja krem sira
  • ¼ šolje grčkog jogurta
  • 2 kašičice soka od limuna
  • 1 kašičica rena iz teglice
  • ¼ kašičice narendane kore limuna
  • so i biber po ukusu
  • isckana mirođija i kapari iz teglice (opciono)
Foto: www.carolynscooking.com

Priprema

Pomešajte sve sastojke, posolite i pobiberite po ukusu, ukrasite mirođijom i kaparima ako želite, a zatim poslužite hladno u lepoj činiji.

Foto: www.dashofsavory.com

Umak od čedar sira sa pivom

Nema ko ne voli sir i pivo, naročito ako su u kombinaciji. Zato će ovaj umak biti odličan za proslave i okupljanja. Služite ga uz perece i štapiće celera, a za piće odaberite ono isto pivo koje se nalazi u samom umaku.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Sastojci

1 šolja krem sira

2 šolje narendanog čedar sira

½ šolje piva po izboru

½ šolje sitno iseckanog mladog luka

Foto: www.littlespoonfarm.com

Priprema

Ostavite da krem sir omekša na sobnoj temperaturi, a za to vreme istopite 1 šolju čedar sira. U činiji, uz pomoć ručnog miksera, umutite krem sir i topljeni sir. Onda polako sipajte pivo, sve vreme muteći mikserom. Dodajte drugu šolju rendanog čedar sira i mladi luk. Promešajte silikonskom špatulom, te odložite u frižider na nekoliko sati pre služenja.

Foto: www.thesnackblog.com

Naslovna fotografija: www.emonsandanchovies.com, www.theviewfromgreatisland.com i www.thestayathomechef.com

Tags:

hranakuvanjepredloziumacivikend

Povezani članci

Ne volite kuvano vino? Isprobajte ovaj recept za najukusniji čokoladni punč

Piroške sa sirom

Share Article

Follow Me Written By

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Previous

Ahmee: Autentičan korejski restoran na Vračaru

Next

Uz čaj: recept za savršeno ukusan tart od pekan oraha

Next
07.03.2022.

Uz čaj: recept za savršeno ukusan tart od pekan oraha

Previews
05.03.2022.

Ahmee: Autentičan korejski restoran na Vračaru

Najnovije

Magija trube na 39. Beogradskom džez festivalu
CityMagazine
Ova fotografija je potresla Srbiju: Kad čujete kako danas živi mala Zorica, opet će vam poći suza – ali od radosti
Ivana Milošević
Jedan od najvećih muzičara sa ovih prostora je svirao 80-ih sa Halidom Bešlićem: „Nije znao ni ko je Zdravko Čolić, a ne ko sam ja“
CityMagazine
Stellarcompanion i Ali Güney nastupaju kao domaća podrška bendu HVOB
CityMagazine
Novi roman Filipa Grujića u izdanju Booke
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖