Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Isprobajte ove ukusne umake

Iz nekog razloga ljudi retko prave umake. To je greška, jer su oni pogodni kao zakuska pre večere, za zabave i proslave, ili kao brz obrok. Kako biste ispravili ovu kulinarsku nepravdu, u nastavku saznajte tri recepta. A, pošto je vikend, eto idealnog izgovora da ih isprobate.

Umak od patlidžana

Ovaj umak je idealan za vegane i vegetarijance, kao i za sve one koji žele da se hrane zdravije. Služite ga uz prepečen mediteranski pita-hleb, i isečeno povrće kao što su paradajz i šargarepa.

Foto: www.cookinglight.com

Sastojci

  • 2 srednja patlidžana
  • 1 kašičica soli
  • 6 kašičica maslinovog ulja
  • 1 šolja sitno iseckane crvene paprike
  • 1 šolja sitno iseckanog crnog luka
  • 1 kašičica korijandera u prahu
  • 1 kašičica aleve paprike
  • ¼ šolje vinskog sirćeta
  • ½ šolje iseckanog peršuna
  • 1 kašičica soka od limuna
Foto: www.fitfoodienutter.com

Priprema

Isecite patlidžane na kockice, dobro ih posolite i ostavite na kuhinjskom papiru da odstoje 30 minuta. U velikom tiganju, na 4 kašičice maslinovog ulja, dinstajte patlidžan oko 10 minuta na srednje jakoj vatri. Prebacite patlidžan na tanjir, dodajte 2 kašičice maslinovog ulja u isti tiganj, pa na 12 minuta propržite papriku i luk, sa korijanderom i alevom paprikom. Nakon toga dodajte patlidžan i sirće, mešajte i gnječite drvenom kašikom 8 minuta, dok se ne dobije odgovarajuća tekstura i sirće ne ispari. U činiji pomešajte ovaj umak od patlidžana sa peršunom i limunom, pa služite toplo.

Foto: www.cupfulofkale.com

Umak od dimljene pastrmke

Za specijalnu večeru ili neki važan događaj ovaj umak je idealan, jer se lako pravi a deluje luksuzno. Služite ga uz prepečen baget, krekere sa semenkama, i kolutiće svežeg krastavca.

Foto: www.eatingwell.com

Sastojci

  • 1 šolja na komadiće iscepkane dimljene pastrmke
  • 1 šolja krem sira
  • ¼ šolje grčkog jogurta
  • 2 kašičice soka od limuna
  • 1 kašičica rena iz teglice
  • ¼ kašičice narendane kore limuna
  • so i biber po ukusu
  • isckana mirođija i kapari iz teglice (opciono)
Foto: www.carolynscooking.com

Priprema

Pomešajte sve sastojke, posolite i pobiberite po ukusu, ukrasite mirođijom i kaparima ako želite, a zatim poslužite hladno u lepoj činiji.

Foto: www.dashofsavory.com

Umak od čedar sira sa pivom

Nema ko ne voli sir i pivo, naročito ako su u kombinaciji. Zato će ovaj umak biti odličan za proslave i okupljanja. Služite ga uz perece i štapiće celera, a za piće odaberite ono isto pivo koje se nalazi u samom umaku.

Foto: www.goodhousekeeping.com

Sastojci

1 šolja krem sira

2 šolje narendanog čedar sira

½ šolje piva po izboru

½ šolje sitno iseckanog mladog luka

Foto: www.littlespoonfarm.com

Priprema

Ostavite da krem sir omekša na sobnoj temperaturi, a za to vreme istopite 1 šolju čedar sira. U činiji, uz pomoć ručnog miksera, umutite krem sir i topljeni sir. Onda polako sipajte pivo, sve vreme muteći mikserom. Dodajte drugu šolju rendanog čedar sira i mladi luk. Promešajte silikonskom špatulom, te odložite u frižider na nekoliko sati pre služenja.

Foto: www.thesnackblog.com

Naslovna fotografija: www.emonsandanchovies.com, www.theviewfromgreatisland.com i www.thestayathomechef.com

Najčitanije

Evo kada u svakom delu Srbije počinje jeftina tarifa struje

U situaciji u kojoj se nalazi svet, mnogi ljudi gledaju da uštede na čemu mogu, a jedna od bitnih stavki…

Da li treba da elektronske uređaje isključite iz struje kada napolju grmi i seva?

Često čujemo da je opasno da naši kućni uređaji budu uključeni u struju tokom grmljavine. Da li je ovo mit…

5 razloga zašto treba da počnete da pijete sodu bikarbonu

Verovatno već koristite sodu bikarbonu u kuhinji, a možda čak i za čišćenje svog doma. Ali da li ste znali…

Zašto nam se magle stakla automobila i kako to da rešimo?

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i…

Ako volite ovu pesmu – čestitamo vam, naučnici kažu da ste psihopata

Jedan od najpoznatijih repera, ali i muzičara danas je svakako Eminem, sa više miliona prodati ploča singlova i strimova pesama…

Nesvakidašnja scena na Slovenskoj plaži u Budvi: “Ne prilazite”

Kraj slovenske plaže u Budvi pliva mladunče delfina. Sasvim samo, i izgubljeno pliva veoma blizu obale. Turisti i znatiželjnici prilaze…

Najnovije - Gastro

Izložba autohtonih sireva Balkana u tržnom centru BEO

Ovog vikenda, 1. i 2. oktobra, u Beogradu će biti održana 14. izložba autohtonih sireva Balkana, Balkan Cheese Festival. Svoje…

10 najboljih restorana na svetu prema korisnicima sajta „TripAdvisor″

Ne znate gde biste išli za svoje sledeće gastronomsko hodočašće? Na pravom ste mestu. Naime, popularni sajt TripAdvisor organizovao je…

Više od pedeset restorana pripremilo je posebne menije za Belgrade Restaurant Show

Na konferenciji koja je održana u Turističkoj organizaciji Srbije predstavljena je manifestacija Belgrade Restaurant Show koja će biti održana u…

Ne volite karfiol? Kad probate ovaj kremasti, jesenji potaž, odmah ćete promeniti mišljenje

Jesenje temperature i promenljivo vreme idealne su uslovi za prehladu, pa je ovih dana jako važno jačati imunitet. A koji…

Tajni sastojak za pomfrit ukusniji nego iz Meka je kefir: I ne, nije šala

Ako ste bar jednom probali pomfrit iz Meka, vrlo je verovatno da se slažete da ne postoji savršeniji hrskavi zalogaj…

Ovde možete da pronađete vina koja ne možete da kupite nigde: Na samo minut od vas pronašli smo pravi vinski raj

„Vino je dokaz da nas Bog voli i da želi da nas vidi sretne“, rekao je jednom Bendžamin Frenklin, a…