Pripremite engleski doručak
Engleski doručak već smo pominjali u tekstu Retro kuhinja: „Jansenova napast“, doduše ne baš u naročito pozitivnom tonu… Ali, bez obzira na to, u pitanju je kulinarski klasik koji treba barem jednom da isprobate. Stoga, u nastavku sledi recept.
Engleski doručak
Kao što znate, engleski doručak spada u takozvanu „kalorijsku bombu“. U odnosu na to, pripremite ga onda kada znate da vas očekuje dug i naporan dan. Od ključne je važnosti da budete dobro organizovani, jer ćete morati da multitaskujete kako bi sve bilo gotovo na vreme i toplo. Zato ipak ne brinite toliko oko kalorija, jer ćete ih malo i utrošiti tokom same pripreme.
Vreme za pripremu: 5 minuta
Vreme za kuvanje: 30 minuta
Količina: 2 porcije
Nutritivna vrednost: 750 kalorija i 55 grama masti po porciji
Sastojci
- 6 šnita dimljene slanine
- 1 konzerva belog pasulja
- 4 manje svinjske kobasice
- 200 g krvavice
- 4 parčeta belog tost hleba
- 2 šolje šampinjona
- 1 veći paradajz
- 4 jajeta
- so i biber
- HP sos
- čaj ili kafa
- ceđeni sok od pomorandže
- dnevne novine
Priprema
Šnite dimljene slanine blago zarežite nožem na više mesta, rasporedite ih na pleh, i pecite na 200 stepeni u rerni dok ne postanu hrskave. Zarezi koje ste napravili nožem pomoći će da slanina ostane ravna, iliti bez nabora. Tokom pečenja je okrenite jednom, kako bi se ravnomerno ispekla.
Za to vreme prebacite pasulj iz konzerve u šerpicu, te ga uz povremeno mešanje ugrejte na ringli.
Dok se pasulj greje, u većem tiganju (po mogućstvu tučanom) ispržite cele svinjske kobasice, i krvavice isečene na kolutove. Kada budu gotovi, odložite ih sa strane na tanjir, i u masti koja je ostala iza njih ispržite kriške belog tost hleba sa obe strane, dok lepo ne porumene.
Paralelno sa mesom, u drugom tiganju na malo ulja propržite šampinjone isečene na četvrtine, a odmah iza njih paradajz isečen napola. Začinite povrće po ukusu. Pečurke treba da budu karamelizovane, a paradajz ugrejan i mekan, te ih nemojte previše termički obraditi.
Kada povrće bude gotovo odložite ga na tanjir, pa ispržite jaja tako da belance bude hrskavo, a žumance ostane samo delimično skuvano.
Serviranje
Važno je da svaka komponenta engleskog doručka bude topla, pa ukoliko se nešto slučajno ohladi tokom pripreme, obavezno dodatno podgrejte na šporetu, u rerni, ili u mikrotalasnoj.
Serviranje ćemo objasniti po principu kretanja kazaljiki na satu. Dakle, na izuzetno veliki tanjir prvo stavite pasulj u centar. Na jedan sat dodajte slaninu, na tri sata kobasice, a na šest sati jaja. Na osam sati dolazi krvavica, paradajz na jedanaest, a pečurke na dvanaest. Proprženi hleb stavite gde god želite, najbolje na tanjirić sa strane.
Engleski doručak služite uz so i biber (za svaki slučaj!), tipično engleski HP sos, dosta čaja ili kafe, svežeg soka od pomorandže, i dnevne novine koje ćete listati i pregledati dok obedujete. Prijatno!
Naslovna fotografija: www.iamafoodblog.com