Magazin za urbani životni stil
Ovaj sajt koristi kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa. Detaljnije
Pripremite engleski doručak

Engleski doručak već smo pominjali u tekstu Retro kuhinja: „Jansenova napast“, doduše ne baš u naročito pozitivnom tonu… Ali, bez obzira na to, u pitanju je kulinarski klasik koji treba barem jednom da isprobate. Stoga, u nastavku sledi recept.

Engleski doručak

Kao što znate, engleski doručak spada u takozvanu „kalorijsku bombu“. U odnosu na to, pripremite ga onda kada znate da vas očekuje dug i naporan dan. Od ključne je važnosti da budete dobro organizovani, jer ćete morati da multitaskujete kako bi sve bilo gotovo na vreme i toplo. Zato ipak ne brinite toliko oko kalorija, jer ćete ih malo i utrošiti tokom same pripreme.

Vreme za pripremu: 5 minuta

Vreme za kuvanje: 30 minuta

Količina: 2 porcije

Nutritivna vrednost: 750 kalorija i 55 grama masti po porciji

Foto: www.iamafoodblog.com

Sastojci

  • 6 šnita dimljene slanine
  • 1 konzerva belog pasulja
  • 4 manje svinjske kobasice
  • 200 g krvavice
  • 4 parčeta belog tost hleba
  • 2 šolje šampinjona
  • 1 veći paradajz
  • 4 jajeta
  • so i biber
  • HP sos
  • čaj ili kafa
  • ceđeni sok od pomorandže
  • dnevne novine
Foto: www.iamafoodblog.com

Priprema

Šnite dimljene slanine blago zarežite nožem na više mesta, rasporedite ih na pleh, i pecite na 200 stepeni u rerni dok ne postanu hrskave. Zarezi koje ste napravili nožem pomoći će da slanina ostane ravna, iliti bez nabora. Tokom pečenja je okrenite jednom, kako bi se ravnomerno ispekla.

Za to vreme prebacite pasulj iz konzerve u šerpicu, te ga uz povremeno mešanje ugrejte na ringli.

Dok se pasulj greje, u većem tiganju (po mogućstvu tučanom) ispržite cele svinjske kobasice, i krvavice isečene na kolutove. Kada budu gotovi, odložite ih sa strane na tanjir, i u masti koja je ostala iza njih ispržite kriške belog tost hleba sa obe strane, dok lepo ne porumene.

Paralelno sa mesom, u drugom tiganju na malo ulja propržite šampinjone isečene na četvrtine, a odmah iza njih paradajz isečen napola. Začinite povrće po ukusu. Pečurke treba da budu karamelizovane, a paradajz ugrejan i mekan, te ih nemojte previše termički obraditi.

Kada povrće bude gotovo odložite ga na tanjir, pa ispržite jaja tako da belance bude hrskavo, a žumance ostane samo delimično skuvano.

Foto: www.iamafoodblog.com

Serviranje

Važno je da svaka komponenta engleskog doručka bude topla, pa ukoliko se nešto slučajno ohladi tokom pripreme, obavezno dodatno podgrejte na šporetu, u rerni, ili u mikrotalasnoj.

Serviranje ćemo objasniti po principu kretanja kazaljiki na satu. Dakle, na izuzetno veliki tanjir prvo stavite pasulj u centar. Na jedan sat dodajte slaninu, na tri sata kobasice, a na šest sati jaja. Na osam sati dolazi krvavica, paradajz na jedanaest, a pečurke na dvanaest. Proprženi hleb stavite gde god želite, najbolje na tanjirić sa strane.

Engleski doručak služite uz so i biber (za svaki slučaj!), tipično engleski HP sos, dosta čaja ili kafe, svežeg soka od pomorandže, i dnevne novine koje ćete listati i pregledati dok obedujete. Prijatno!

Foto: www.iamafoodblog.com

Naslovna fotografija: www.iamafoodblog.com

Najčitanije

Ovo su znaci da pijete previše alkohola

Čaša uz ručak, čaša posle večere, povremeno opuštanje sa prijateljima. Nije problem ako povremeno uživate u alkoholu, ali kada zaista…

Ovako bi danas izgledale poznate ličnosti da nisu prerano izgubile život

Mnogo je poznatih ličnosti koje su neočekivano preminule, mnogo pre nego što su dostigle duboku starost. Ne možemo a da…

Zašto je Sandra Ou bila na sahrani kraljice Elizabete?

Među poznatim licima iz celog sveta na sahrani kraljice Elizabete II bila je i glumica Sandra Ou. Najpoznatija po ulogama…

Jedina slika koja treba da obiđe svet posle subotnjeg prajda, a nije golišavi lik pored crkve

Još jedan prajd je došao i prošao. Puno je izrečenih stvari, puno nezadovoljstva, kontraverzi ali i lepih sećanja i trenutaka…

Detalj koji na glavi nosi partnerka Ane Brnabić će danas nositi sve žene na sahrani kraljice, osim jedne

Sahrana kraljice Elizabete II će se održati danas u Vestminsterkoj opatiji, a predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić juče je stigla…

“Kakvo nepoštovanje”: Makronovi došli u patikama da odaju počast kraljici i doživeli linč na mrežama

Brižit Makron je u nedelju uslikana u Londonu u poseti kraljičinom kovčegu i za razliku od drugih članova kraljevske porodice…

Najnovije - Gastro

Da li biste probali ovaj ljubičasti paradajz? Kažu da je zdraviji od običnog

On ima ukus paradajza, njegov miris i manje više izgleda isto, ali postoji jedna razlika – ljubičast je. Američko ministarstvo…

Pica od starog hleba

Koliko vas ume da umesi dobro testo za picu? Ako niste baš neki kulinarski mag, imamo jednostavno rešenje, da jedete…

Viljuškom po svetu – Italija: Recepti za karpačo, nadeveni paradajz i teleće kotlete sa gorgonzolom

Pred vama je još jedan izbor recepata inspirisanih sunčanom Italijom, koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Odvojte sastojke, zasucite rukave i…

Ovaj napitak od belog luka i đumbira smanjuje krvni pritisak!

Od visokog krvnog pritiska pati u proseku 1 od 3 osobe, a nezdrave navike u ishrani su vodeći uzročnici. On povećava…

Slana torta sa tost hlebom

Ako ne znate šta ćete sa starim hlebom, imamo super recept. POTREBNO JE: 2 pakovanja tost hleba, 400 g majoneza, 400 g kisele…

Brzo i lako napravite palačinke sa bundevom bez brašna i mleka

Polako ulazimo u jesenju sezonu, koja unosi promene na raznim poljima, ali i na trpezu. Kako je bundeva jedna od…