• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Unesi pojam i pritisni enter

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
  • Kolumne
Pripremite engleski doručak

Pripremite engleski doručak

Isidora Spasić
26.03.2022. 3 min Recepti

Engleski doručak već smo pominjali u tekstu Retro kuhinja: „Jansenova napast“, doduše ne baš u naročito pozitivnom tonu… Ali, bez obzira na to, u pitanju je kulinarski klasik koji treba barem jednom da isprobate. Stoga, u nastavku sledi recept.

Engleski doručak

Kao što znate, engleski doručak spada u takozvanu „kalorijsku bombu“. U odnosu na to, pripremite ga onda kada znate da vas očekuje dug i naporan dan. Od ključne je važnosti da budete dobro organizovani, jer ćete morati da multitaskujete kako bi sve bilo gotovo na vreme i toplo. Zato ipak ne brinite toliko oko kalorija, jer ćete ih malo i utrošiti tokom same pripreme.

Vreme za pripremu: 5 minuta

Vreme za kuvanje: 30 minuta

Količina: 2 porcije

Nutritivna vrednost: 750 kalorija i 55 grama masti po porciji

Pripremite engleski doručak
Foto: www.iamafoodblog.com

Sastojci

  • 6 šnita dimljene slanine
  • 1 konzerva belog pasulja
  • 4 manje svinjske kobasice
  • 200 g krvavice
  • 4 parčeta belog tost hleba
  • 2 šolje šampinjona
  • 1 veći paradajz
  • 4 jajeta
  • so i biber
  • HP sos
  • čaj ili kafa
  • ceđeni sok od pomorandže
  • dnevne novine
Pripremite engleski doručak
Foto: www.iamafoodblog.com

Priprema

Šnite dimljene slanine blago zarežite nožem na više mesta, rasporedite ih na pleh, i pecite na 200 stepeni u rerni dok ne postanu hrskave. Zarezi koje ste napravili nožem pomoći će da slanina ostane ravna, iliti bez nabora. Tokom pečenja je okrenite jednom, kako bi se ravnomerno ispekla.

Za to vreme prebacite pasulj iz konzerve u šerpicu, te ga uz povremeno mešanje ugrejte na ringli.

Dok se pasulj greje, u većem tiganju (po mogućstvu tučanom) ispržite cele svinjske kobasice, i krvavice isečene na kolutove. Kada budu gotovi, odložite ih sa strane na tanjir, i u masti koja je ostala iza njih ispržite kriške belog tost hleba sa obe strane, dok lepo ne porumene.

Paralelno sa mesom, u drugom tiganju na malo ulja propržite šampinjone isečene na četvrtine, a odmah iza njih paradajz isečen napola. Začinite povrće po ukusu. Pečurke treba da budu karamelizovane, a paradajz ugrejan i mekan, te ih nemojte previše termički obraditi.

Kada povrće bude gotovo odložite ga na tanjir, pa ispržite jaja tako da belance bude hrskavo, a žumance ostane samo delimično skuvano.

Pripremite engleski doručak
Foto: www.iamafoodblog.com

Serviranje

Važno je da svaka komponenta engleskog doručka bude topla, pa ukoliko se nešto slučajno ohladi tokom pripreme, obavezno dodatno podgrejte na šporetu, u rerni, ili u mikrotalasnoj.

Serviranje ćemo objasniti po principu kretanja kazaljiki na satu. Dakle, na izuzetno veliki tanjir prvo stavite pasulj u centar. Na jedan sat dodajte slaninu, na tri sata kobasice, a na šest sati jaja. Na osam sati dolazi krvavica, paradajz na jedanaest, a pečurke na dvanaest. Proprženi hleb stavite gde god želite, najbolje na tanjirić sa strane.

Engleski doručak služite uz so i biber (za svaki slučaj!), tipično engleski HP sos, dosta čaja ili kafe, svežeg soka od pomorandže, i dnevne novine koje ćete listati i pregledati dok obedujete. Prijatno!

Pripremite engleski doručak
Foto: www.iamafoodblog.com

Naslovna fotografija: www.iamafoodblog.com

Oznake:

dorucakengleskahranapredlog za obrok

Podeli

Zaprati Autor

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Ovo je piće koje Dženifer Lopez pije svako jutro: Ubrzava metabolizam i pomaže u mršavljenju
Prethodni

Ovo je piće koje Dženifer Lopez pije svako jutro: Ubrzava metabolizam i pomaže u mršavljenju

Spremite picu po ugledu na Kortni Koks
Sledeći

Spremite picu po ugledu na Kortni Koks

Sledeći
Spremite picu po ugledu na Kortni Koks
27.03.2022.

Spremite picu po ugledu na Kortni Koks

Prethodni
24.03.2022.

Ovo je piće koje Dženifer Lopez pije svako jutro: Ubrzava metabolizam i pomaže u mršavljenju

Ovo je piće koje Dženifer Lopez pije svako jutro: Ubrzava metabolizam i pomaže u mršavljenju

Trenutno nema komentara! Budite prvi

    Ostavite odgovor Odustani od odgovora

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Najnovije

    MMF
    Zoster ponovo na MMF-u: Nedelja koja ne liči na kraj festivala
    CityMagazine
    exit
    Organizatori EXIT festivala povodom izjave gradonačelnika Novog Sada: „Jedina politička zloupotreba je pokušaj cenzure i gušenja Exita“
    CityMagazine
    arlemm
    Otvaraju se vrata muzičkog Makonda u Arilju – počinje festival ARLEMM
    CityMagazine
    čedomir petrović
    Čedomir Petrović u seriji “Vruć vetar” je tumačio lik kog smo zaboravili – a čiji izum bi nam danas itekako dobro došao
    CityMagazine
    film
    Žarko Laušević i Branslav Lečić glume u ovom filmu, ali kad budete videli kako su potpisani na špici ništa vam neće biti jasno: Ostvarenje koje već 30 godina zabavlja filmofile
    CityMagazine

    PopKultura

    • Pozorište
    • Muzika
    • Knjige/Stripovi
    • Intervjui
    • Fotografija
    • Film/TV
    • Art

    Moda i lepota

    • Trend
    • Moda
    • Lepota
    • Dom i dizajn

    Scena

    • Zabava
    • Poznati
    • Flešbek
    • Društvene Mreže
    • Aktuelno

    Gastro

    • Restorani
    • Recepti
    • Kafići
    • Gourmet
    • Lifestyle
    • Zdravlje
    • Sex
    • Putovanja
    • Automobili

    Vodič

    • Tribine
    • Stand-up
    • Sport
    • Sajmovi
    • Predstave
    • Pozorište
    • Konferencije
    • Koncerti
    • Književne večeri
    • Izložbe
    • Humanitarni događaj
    • Festivali
    • Clubbing
    • Bioskop
    • Kontakti
    • Uslovi korišćenja
    • Pravila privatnosti
    • Kolačići

    Pratite City

    Youtube Facebook Twitter Instagram

    Prijavi se na newsletter

    Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

    Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

    ✖