• Početna
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
Facebook Twitter Youtube Instagram
City Magazine

Type and hit Enter to search

  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle
City Magazine
  • Vodič
  • PopKultura
  • Moda i lepota
  • Scena
  • Gastro
  • Lifestyle

Pripremite engleski doručak

Isidora Spasić
26.03.2022. 3 Mins Read Recepti

Engleski doručak već smo pominjali u tekstu Retro kuhinja: „Jansenova napast“, doduše ne baš u naročito pozitivnom tonu… Ali, bez obzira na to, u pitanju je kulinarski klasik koji treba barem jednom da isprobate. Stoga, u nastavku sledi recept.

Engleski doručak

Kao što znate, engleski doručak spada u takozvanu „kalorijsku bombu“. U odnosu na to, pripremite ga onda kada znate da vas očekuje dug i naporan dan. Od ključne je važnosti da budete dobro organizovani, jer ćete morati da multitaskujete kako bi sve bilo gotovo na vreme i toplo. Zato ipak ne brinite toliko oko kalorija, jer ćete ih malo i utrošiti tokom same pripreme.

Povezani članci

Večera koja topi kilograme, čisti creva i ubrzava metabolizam

Nikada ne podgrevajte pirinač, pileće meso uvek isperite pod tekućom vodom i druge popularne zablude o kuvanju

Vreme za pripremu: 5 minuta

Vreme za kuvanje: 30 minuta

Količina: 2 porcije

Nutritivna vrednost: 750 kalorija i 55 grama masti po porciji

Foto: www.iamafoodblog.com

Sastojci

  • 6 šnita dimljene slanine
  • 1 konzerva belog pasulja
  • 4 manje svinjske kobasice
  • 200 g krvavice
  • 4 parčeta belog tost hleba
  • 2 šolje šampinjona
  • 1 veći paradajz
  • 4 jajeta
  • so i biber
  • HP sos
  • čaj ili kafa
  • ceđeni sok od pomorandže
  • dnevne novine
Foto: www.iamafoodblog.com

Priprema

Šnite dimljene slanine blago zarežite nožem na više mesta, rasporedite ih na pleh, i pecite na 200 stepeni u rerni dok ne postanu hrskave. Zarezi koje ste napravili nožem pomoći će da slanina ostane ravna, iliti bez nabora. Tokom pečenja je okrenite jednom, kako bi se ravnomerno ispekla.

Za to vreme prebacite pasulj iz konzerve u šerpicu, te ga uz povremeno mešanje ugrejte na ringli.

Dok se pasulj greje, u većem tiganju (po mogućstvu tučanom) ispržite cele svinjske kobasice, i krvavice isečene na kolutove. Kada budu gotovi, odložite ih sa strane na tanjir, i u masti koja je ostala iza njih ispržite kriške belog tost hleba sa obe strane, dok lepo ne porumene.

Paralelno sa mesom, u drugom tiganju na malo ulja propržite šampinjone isečene na četvrtine, a odmah iza njih paradajz isečen napola. Začinite povrće po ukusu. Pečurke treba da budu karamelizovane, a paradajz ugrejan i mekan, te ih nemojte previše termički obraditi.

Kada povrće bude gotovo odložite ga na tanjir, pa ispržite jaja tako da belance bude hrskavo, a žumance ostane samo delimično skuvano.

Foto: www.iamafoodblog.com

Serviranje

Važno je da svaka komponenta engleskog doručka bude topla, pa ukoliko se nešto slučajno ohladi tokom pripreme, obavezno dodatno podgrejte na šporetu, u rerni, ili u mikrotalasnoj.

Serviranje ćemo objasniti po principu kretanja kazaljiki na satu. Dakle, na izuzetno veliki tanjir prvo stavite pasulj u centar. Na jedan sat dodajte slaninu, na tri sata kobasice, a na šest sati jaja. Na osam sati dolazi krvavica, paradajz na jedanaest, a pečurke na dvanaest. Proprženi hleb stavite gde god želite, najbolje na tanjirić sa strane.

Engleski doručak služite uz so i biber (za svaki slučaj!), tipično engleski HP sos, dosta čaja ili kafe, svežeg soka od pomorandže, i dnevne novine koje ćete listati i pregledati dok obedujete. Prijatno!

Foto: www.iamafoodblog.com

Naslovna fotografija: www.iamafoodblog.com

Tags:

dorucakengleskahranapredlog za obrok

Povezani članci

Najlepše praznične poslastice širom sveta

Ajran, zdravi turski jogurt od 3 sastojka: Postoji 6 dobrih razloga zašto treba odmah da ga pripremite

Share Article

Follow Me Written By

Isidora Spasić

Diplomirani scenograf i kostimograf sa pločnika Milana. Slobodni umetnik i kulturni radnik na kaldrmama Beograda. Voli da joj štikle odjekuju u oba grada.

Ostali članci

Previous

Ovo je piće koje Dženifer Lopez pije svako jutro: Ubrzava metabolizam i pomaže u mršavljenju

Next

Spremite picu po ugledu na Kortni Koks

Next
27.03.2022.

Spremite picu po ugledu na Kortni Koks

Previews
24.03.2022.

Ovo je piće koje Dženifer Lopez pije svako jutro: Ubrzava metabolizam i pomaže u mršavljenju

Najnovije

Magija trube na 39. Beogradskom džez festivalu
CityMagazine
Ova fotografija je potresla Srbiju: Kad čujete kako danas živi mala Zorica, opet će vam poći suza – ali od radosti
Ivana Milošević
Jedan od najvećih muzičara sa ovih prostora je svirao 80-ih sa Halidom Bešlićem: „Nije znao ni ko je Zdravko Čolić, a ne ko sam ja“
CityMagazine
Stellarcompanion i Ali Güney nastupaju kao domaća podrška bendu HVOB
CityMagazine
Novi roman Filipa Grujića u izdanju Booke
CityMagazine

PopKultura

  • Pozorište
  • Muzika
  • Knjige/Stripovi
  • Intervjui
  • Fotografija
  • Film/TV
  • Art

Moda i lepota

  • Trend
  • Moda
  • Lepota
  • Dom i dizajn

Scena

  • Zabava
  • Poznati
  • Flešbek
  • Društvene Mreže
  • Aktuelno

Gastro

  • Restorani
  • Recepti
  • Kafići
  • Gourmet
  • Lifestyle
  • Zdravlje
  • Sex
  • Putovanja
  • Automobili

Vodič

  • Tribine
  • Stand-up
  • Sport
  • Sajmovi
  • Predstave
  • Pozorište
  • Konferencije
  • Koncerti
  • Književne večeri
  • Izložbe
  • Humanitarni događaj
  • Festivali
  • Clubbing
  • Bioskop
  • Kontakti
  • Uslovi korišćenja
  • Pravila privatnosti
  • Kolačići

Pratite City

Youtube Facebook Twitter Instagram

Prijavi se na newsletter

Prijavite se na naš njuzleter i obezbedite sebi nedeljnu dozu gradskih dešavanja i zanimljivosti.

Uspešno ste se prijavili na City Magazine njuzleter, hvala.

✖