Pripremite ova elegantna predjela za Uskrs
Svaki praznik idealna je prilika za nove kulinarske poduhvate. A kako se bliži Uskrs, evo tri izvrsna i elegantna predjela koja će učiniti da ove godine proslava bude nezaboravna.
Umak od od belog pasulja i graška sa svežim povrćem
U pitanju je zdrav umak kojeg prati šareno i hrskavo povrće. Ovakva kombinacija biće odlična kao uvod u svako jelo, naročito jer će obradovati vegane, ali i oduševiti one koji vole meso, jer ovde nema kompromisa kada je ukus u pitanju.
Sastojci
- 1 konzerva belog pasulja
- 1 šolja skuvanog graška
- 1 čene belog luka
- ⅓ šolje sveže mente
- 2 kašičice soka od limuna
- ¼ šolje maslinovog ulja
- so i biber po ukusu
- sveže povrće (paprika, krastavac, šargarepa, celer, rotkvice, i čeri paradajz)
Priprema
U blender ili mikser ubacite pasulj, grašak, beli luk, mentu i limun. Miksajte dok ne dobijete glatku smesu, a onda neka blender (ili mikser) nastavi da radi dok polako sipate maslinovo ulje. Na kraju dodajte so i biber po ukusu. Sipajte umak u činijicu koju ćete staviti na centar velike drvene daske (najbolja je ona rotirajuća, takozvana Lazy Suzy), a okolo rasporedite na štapiće iseckanu papriku, krastavac, šargarepu, i celer, te na polovine presečene rotkvice i čeri paradajz.
Sendvičići sa aromatičnim puterom i rotkvicama
Hrskave rotkvice i njihovo ljutkasto lišće biće glavne zvezde ovih prolećnih sendvičića. Zahvaljujući kombinaciji putera sa koricom limuna, imaće poseban šmek, te tako navesti goste da se unapred raduju sledećem jelu koje sledi.
Sastojci
- 1 baget hleb
- ¼ šolje maslinovog ulja
- 3 kašičice putera
- 2 kašičice narendane korice limuna
- 10 rotkvica
- lišće rotkvica
- so i biber po ukusu
Priprema
Ugrejte rernu na 180 stepeni. Uz pomoć četkice, maslinovim uljem premažite baget sa obe strane, pa ga zagrejte u rerni 10 minuta. Kad puter omekša na sobnoj temperaturi, pomešajte ga sa jednom kašičicom narendane korice limuna, pa dodajte so i biber po želji.
Kada se baget ohladi, isecite ga na jednake parčiće, premažite svaki aromatičnim limun-puterom, pa stavite tanko isečene kolutiće rotkvica, i manje listiće rotkvica. Ukrasite preostalom količinom narendane korice limuna, i poređajte sendvičiće na veliki tanjir (a još bolje na pomenutu Lazy Suzy).
Punjena jaja sa dimljenim lososom i vlašcem
Uskrs ne bi bio Uskrs, da nema kuvanih jaja. Ove godine isprobajte ih u formi veoma luksuznog predjela, a ona ofarbana ostavite za uskršnji ritual.
Sastojci
- 10 jaja
- ⅓ šolje dimljenog lososa
- 3 kašičice majoneza
- 2 kašičice sitno iseckanog vlašca
- so i biber po želji
Priprema
Skuvajte jaja po vašoj isprobanoj metodi, tako da žumanca budu kuvana baš kao što volite. Prepolovite jaja, kašičicom izvadite žumanca, prebacite ih u činijicu, pa izgnječite viljuškom. U to dodajte sitno iseckani dimljeni losos, majonez, vlašac, so i biber po želji, te dobro promešajte. Vodite računa kad solite, jer je dimljeni losos dovoljno slan sam po sebi.
Uz pomoć kašičice, dobijenom smesom velikodušno napunite svaku polovinu skuvanih belanaca, a pre posluživanja ukrasite sa još iseckanog vlašca. I ovom prilikom Lazy Suzy može odlično da posluži; ako ni zbog čeg drugog – zabavno je rotirati drvenu dasku i birati idealan komad.
Naslovna slika: www.countryliving.com i www.myrecipes.com