Meko ili oštro brašno: Kada koristiti koje?
Iako je lišeno većine korisnih vitamina i minerala, pšenično brašno u mekoj ili oštroj formi idealno je za pečenje.
Za razvučeno testo sirnice i štrudle koristi se meko brašno, kao i kod pripreme hleba, peciva i lisnatog testa. Oštro brašno, s druge strane, idealno je za pripremu njoka, prhkih testa i kolača od dizanog testa ili za pohovanje.
I dok su za većinu tipova testa ili poslastica postavljena jasna pravila o tome kakvo se pšenično brašno koristi, još uvek se vode polemike oko palačinki. Čini se da u ovom slučaju svako ima svoj recept i neki kažu da je bolje upotrebiti meko, a drugi oštro brašno. Ako niste sigurni u to koji tip brašna koristiti, probajte da eksperimentišete s pola mekog i pola oštrog dok ne pronađete formulu koja vam odgovara, piše tportal.
Oštro brašno
- kolači od dizanog testa
- njoke
- uštipci
- pohovanje
- keks
- palačinke
- prhki kolači
- biskviti
- kuvano testo (princes krofne, profiterole, ekleri)
- zgušnjavanje jela i umaka
Meko brašno
- hleb
- peciva
- savijače
- krofne
- testenina
- mafini
Izvor: N1
Naslovna fotografija: Theme Photos