Izmišljena je jestiva lepljiva traka, savršena za giros i burito
Decenije iskustva vas neće u potpunosti osposobiti da meso, povrće i sos u svom girosu ili buritu održite unutar omotača od tortilje. Velike su šanse, međutim, da uskoro više nećemo imati ovaj problem budući da je upravo objavljena vest da je izmišljena jestiva lepljiva traka koja upravo služi ovoj svrsi.
Iza ovog izuma stoji tim studenata sa univerziteta Džons Hopkins, a njihova jestiva lepljiva traka koja čvrsto povezuje namirnice tokom kuvanja i konzumiranja se zove Tastee Tape. Ova traka se odlepljuje sa jedne površine i lepi na drugu slično kao selotejp ili bilo koja druga lepljiva traka. Ona se prvo ukloni sa papira za pečenje, umoči u vodu i tek onda zalepi na površinu odgovarajućeg jela, u našem primeru, umotane tortilje girosa ili burita.
Lepljivi deo trake, za čije su usavršavanje bili potrebni meseci, sastoji se od vlaknastih, organskih, bezbednih i jestivih sastojaka i „uobičajenih dodataka hrani“. To je sve što je tim studenata, koji čine Tajler Guarino, Mari Erik, Rejčel Ni i Erin Volš, bio voljan da podeli s nam, jer im je želja da patentiraju svoj izum.
Ostaje da se vidi da li će jestiva lepljiva traka napraviti revoluciju u pripremi ulične hrane kao što se njeni izumitelji nadaju. Mi bismo je rado probali, a vi?
Izvor: Design Taxi
Naslovna slika: Johns Hopkins University